. 2014; 44(5): 332-336

To document and compare refractive results of LASIK and LASEK in patients with myopia and myopic astigmatism.

Okan Taşkın, Zeynep Özbek
Dokuz Eylül University Medical Faculty Ophthalmology Department. İzmir / Turkey.

Purpose: To compare the mean visual acuity, spherical equivalent(SE), cylindirical refractive error and central corneal thickness(CCT) results of LASIK and LASEK in patients with myopia and myopic astigmatism.
Patients and Methods: A retrospective review of the patients who underwent LASIK or LASEK for myopia or myopic astigmatism between 2008 and 2011 was performed at Department of Ophthalmology Dokuz Eylul University School of Medicine. Preoperative data collected were, mean SE, mean cylindirical refractive error, best corrected visual acuity(BCVA) and mean CCT. Postoperative data included mean SE, uncorrected visual acuity(UCVA), mean CCT and complications at 1, 3, 6 months and the last control. Results of the LASIK group were compared to that of the LASEK group.
Results: LASIK group consisted of 60 eyes of 30 patients and LASEK group consisted of 60 eyes of 30 patients. All exams and surgeries were performed by one surgeon(ZO). Two groups were similar in terms of age and gender. Mean preoperative SE and BCVA values of the two groups were similar. Mean preoperative cylindirical refractive error values were significantly higher in LASEK group(p=0.02). Mean preoperative CCT values were significantly lower in LASEK group(p=0.0). At the first month; mean SE and cylindirical refractive error values were not significantly different, but mean UCVA values were significantly higher in LASIK group (p=0.015). At the sixth month mean SE, cylindirical refractive error and UCVA values were not significantly different. Mean last exam time was 13.4 (9 – 36 month) months. Mean UCVA values at the last exam were higher than the preoperative mean BCVA values in both LASIK and LASEK groups.
Conclusion: Both LASIK and LASEK are effective and safe procedures for correction of myopia and myopic astigmatism. The patients with normal corneal thickness and epithelium, normal lid aperture and low trauma risk are eligible for both procedures.

Keywords: astigmatisma, LASEK, LASIK, myopia, refractive results


Miyop Ve Astigmatizma Nedeniyle Lasik Ve Lasek Uygulanan Hastalarda Refraktif Sonuçların Değerlendirilmesi

Okan Taşkın, Zeynep Özbek
Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları. İzmir/ Türkiye

Amaç: Çalışmadaki amacımız miyopi ve astigmatizmanın düzeltilmesinde LASIK ve LASEK yöntemlerinin görme keskinliği, sferik ekivalan, silindirik kırma kusuru ve santral korneal kalınlık açısından değerlendirilmesidir.
Yöntem: Excimer Lazer Ünitemizde 2008-2011 yılları arası miyopi ve astigmatizma nedeni ile LASIK uygulanan 30 hastanın 60 gözü ve LASEK uygulanan 30 hastanın 60 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların işlem öncesi muayenelerinde ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, sferik ekivalan, silindirik kırma kusuru ve korneal topografi sonuçları değerlendirildi. İşlem sonrası 1. ay, 6. ay ve son yapılan muayenelerinde ölçülen ortalama düzeltilmemiş görme keskinlikleri, sferik ekivalan, silindirik kırma kusuru, santral kornea kalınlığı sonuçları ve komplikasyonlar değerlendirildi. LASIK grubu sonuçları ile LASEK grubu sonuçları karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzerdi. Hastaların preoperatif ölçülen ortalama sferik ekivalan(SE) ve en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri arası anlamlı fark saptanmadı. Preoperatif ortalama silindirik kırma kusuru LASEK grubunda anlamlı olarak yüksekti(p=0.02). Preoperatif ortalama santral kornea kalınlıkları ise LASEK grubunda anlamlı olarak düşüktü (p=0.0). Postoperatif 1. ayda ölçülen ortalama SE, silindirik kırma kusuru değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı ancak ortalama düzeltilmemiş görme keskinlikleri LASIK grubunda anlamlı olarak yüksekti(p=0.015). Postoperatif 6. ay muayenelerinde ise ortalama SE, silindirik kırma kusuru ve düzeltilmemiş görme keskinlikleri arası anlamlı fark saptanmadı. Hastaların ortalama son muayene zamanı 13.4 (9 – 36 ay) aydı. Hem LASIK hem de LASEK grubunda son muayene de saptanan ortalama düzeltilmemiş görme keskinliği düzeyleri, preoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinliği değerlerinden yüksekti. Hiçbir gözde ektazi ve flep komplikasyonu gelişmedi. LASIK grubunda %1.6 gözde, LASEK grubunda ise %6 gözde regresyon gözlendi.
Sonuç: Miyopi ve astigmatizmanın düzeltilmesinde LASIK ve LASEK yöntemleri etkili ve güvenli yöntemler olarak görünmektedir. Kornea kalınlığı normal olan, travma riski olmayan, kapak aralığı normal olan, normal kornea epiteli olan ve mikrokeratom korkusu olamayan hastalarda her iki yöntemde tercih edilebilir. İki yöntem arasında sonuç görme keskinlikleri arası fark saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: astigmatizma, LASEK, LASIK, miyop, refraktif sonuçlar


Okan Taşkın, Zeynep Özbek. To document and compare refractive results of LASIK and LASEK in patients with myopia and myopic astigmatism.. . 2014; 44(5): 332-336

Corresponding Author: Okan Taşkın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar