. 2017; 47(1): 52-55

Eye injuries from pencil lead: three cases report

Ceyhun Arıcı1, Osman Şevki Arslan1, Burcu Görgülü1, Rengin Yıldırım1, Umut Onur2
1Istanbul University, Cerrahpasa School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Istanbul, Turkey
2Bakirkoy Dr.sadi Konuk Training And Research Hospital, Department Of Ophthalmology, Istanbul, Turkey

Corneal stromal and penetrating ocular injuries with pencil lead are more common in childhood period and may lead to intraocular infection or severe intraocular sterile inflammatory reaction. We aimed to report 3 children with ocular trauma following pencil lead injuries. The first case had corneal stromal injury with pencil lead. In the second case, pencil perforated cornea and touched iris. In the third case, pencil lead perforated both cornea and iris and extended to the vitreus base through the lens zonules. 2 mg/0.05 ml intracameral triamcinolone was injected after removal of pencil lead from eyeball. Topical anti-inflammatory and cycloplegic drops prescribed. In conclusion, cornea and especially penetrating ocular injuries with pencil lead may have a good prognosis with the use of appropriate anti-inflammatory and prophylactic antibiotic treatment and follow-up.

Keywords: Intraocular inflammation, intraocular foreign body, pencil lead


Kurşun kalem ile göz yaralanmaları: Üç olgu

Ceyhun Arıcı1, Osman Şevki Arslan1, Burcu Görgülü1, Rengin Yıldırım1, Umut Onur2
1İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Göz Hastalıları Anabilim Dalı, İstanbul
2Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları, İstanbul

Kurşun kalem ile korneal stromal ve/veya penetran oküler yaralanmalar çocukluk yaş grubunda daha sık görülebilen, intraoküler enfeksiyona veya ciddi intraoküler steril iltihabi reaksiyona neden olabilen travmalardır. Kurşun kalem ile göz travması olan 3 çocuk yaş grubu olguyu sunmayı amaçladık. Birinci olgu kornea stroma düzeyinde lameller bir yaralanma idi. İkinci olguda kurşun kalem korneayı perfore ederek irise temas etmekteydi. Üçüncü olguda kornea ve irisi perfore edip, zonüllerden vitreusa uzanan kurşun kalem ucu mevcuttu. Olgu 2 ve 3 de kurşun kalem cerrahi ile çıkarıldıktan sonra intrakamaral 2 mg/0.05 ml triamsinolon enjekte edildi. Topikal antiinflamatuar ve sikloplejik ajan kullanıldı. Sonuç olarak, kurşun kalem ile kornea ve özellikle oküler penetran yaralanmalarda uygun antiinflamatuar tedavi, profilaktik antibiyotik tedavisi ve takip ile iyi bir prognoz elde edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Göz içi inflamasyon, kurşun kalem, yabancı cisim


Ceyhun Arıcı, Osman Şevki Arslan, Burcu Görgülü, Rengin Yıldırım, Umut Onur. Eye injuries from pencil lead: three cases report. . 2017; 47(1): 52-55

Corresponding Author: Ceyhun Arıcı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar