. 2013; 43(3): 195-201

Could Visual Impairment in Pediatric Age Group Be Reduced?

Doğan Ceyhan1, Tekin Yaşar1, Çağatay Çağlar2
1Yüzüncü Yıl University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Van
2Çanakkale State Hospital

Summary: Pediatric age is the most important period for preventive eye care services and research. Vision loss in this period could cause a long life without sight and also significant financial and moral losses, in terms of people and society. Rational screening programs may reduce vision loss in childhood and this issue increases the value of the subject. Retinopathy of prematurity, congenital / infantile cataracts and glaucoma, optic nerve and retinal pathologies, refractive errors, amblyopia and strabismus, are the major clinical pictures causing visual loss in childhood. Using the epidemiological data, it could be estimated that every year approximately two to three thousand children suffer an ophthalmologic disease that causes significant visual loss. Regarding the refractive errors and amblyopia, it could be estimated that hundreds of thousands of children need ophthalmological follow-up in the country. For the timely treatment of these pathologies, a couple of short eye examination programs seem more realistic. Childhood vision loss in the country could be reduced, by informing pediatricians and family physicians and by proper guiding of the public opinion. Effective eye screening could be achieved with the implementation of simple methods like, red reflex/ Brückner test with ophthalmoscopy, or simultaneous (binocular) retinoscopy and ophthalmoscopy of both eyes. Screening programs could be spread throughout the country, by appropriate training of the physicians in the health institutions of the country. Screening programs will contribute to reduce the rate of visual disability by disseminating ophthalmologic practices throughout the country.

Keywords: Eye screening, visual loss in childhood, visual impairment, binocular retinoscopy


Çocukluk Çağı Görme Kayıpları Azaltılabilir mi?

Doğan Ceyhan1, Tekin Yaşar1, Çağatay Çağlar2
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Van
2Çanakkale Devlet Hastanesi

Çocukluk çağı, önleyici/koruyucu göz sağlığı hizmet ve araştırmaları açısından en önemli dönemdir. Bu dönemdeki görme kayıpları, uzun bir hayatın görme hissi olmadan yaşanmasına yol açabildiğinden, kişi ve toplum açısından önemli maddi ve manevi kayıplara neden olabilir. Akılcı tarama programları ile çocukluk çağı görme kayıplarının azaltılabilmesi, konunun önemini daha da arttırmaktadır. Prematüre retinopatisi, konjenital/ infantil katarakt ve glokom, optik sinir ve retina patolojileri ile kırma kusurları, ambliyopi ve şaşılık, çocukluk çağında görme kaybı oluşturan başlıca tablolardır. Epidemiyolojik araştırmalar ile ülkemizde her yıl yaklaşık iki ile üç bin çocuğun önemli görme kaybına neden olan bir hastalığa yakalandığı tahmin edilebilir. Kırma kusurları ve ambliyopi dikkate alındığında göz hekimliği takibi gereken çocuk sayısının yüz binlere vardığı hesaplanabilir. Bu orandaki patolojilerin zamanında tedavisi için her çocuğa birkaç kez kısa göz muayenesi yapılması gerçekçi gözükmektedir. Çocuk ve aile hekimlerinin bilgilendirilip, kamuoyunun doğru yönlendirilmesi ile ülkemizdeki çocukluk çağı görme kayıpları azaltılabilir. Oftalmoskopi ile Brückner kırmızı yansıma testi, her iki göze skiaskopi (binoküler skiaskopi) uygulanması ve oftalmoskopik muayene gibi basit yöntemlerle, etkin taramalar sağlanabilir. Yaygın örgütlenmesi bulunan sağlık kurum hekimlerinin eğitilmesi ile taramalar ülke sathına yayılabilir. Tarama programları, göz hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla toplumda görme özürlülük oranının azaltılmasına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Göz sağlığı taramaları, çocuklarda görme kaybı, görme özürlülük, binoküler skiaskopi


Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar, Çağatay Çağlar. Could Visual Impairment in Pediatric Age Group Be Reduced?. . 2013; 43(3): 195-201

Corresponding Author: Doğan Ceyhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar