. 2024; 54(2): 0-0

Comparision of Two Presbyopia Correcting Trifocal Intraocular Lenses: Prospective Study

Hasan Ali Bayhan1, Yelda Yildiz Tasci2, Seray Aslan Bayhan1, Tamer Takmaz2, İzzet Can1
1Bozok University Faculty of Medicine, Ophthalmology Department, Yozgat, Turkey
2Ankara City Hospital, Ophthalology Department, Ankara, Turkey

Objectives: To evaluate the clinical results of a new trifocal intraocular lens (IOL) with sinusoidal design by comparing with traditional trifocal IOL.
Materials and Methods: A total of 79 patients undergoing uneventful microincisional cataract surgery with bilateral implantation of 1 of 2 types of trifocal IOLs, Acriva Trinova IOL (VSY) or Acrysof IQ Panoptix IOL (Alcon) were enrolled this prospective study. Visual and refractive outcomes, contrast sensitivity (CS), and defocus curve were assessed at 3 months after surgery. Patient satisfaction and incidence of photic phenomena were also evaluated.
Results: The number of patients/eyes were 48/96 in the Trinova group and 31 /62 in the Panoptix group. There were no significant differences among groups for monocular and binocular corrected/uncorrected distance, intermediate (at 60 cm) and near visual acuities (VA) postoperatively. The Trinova group had a statistically significantly better intermediate VA (at 80 cm) than the Panoptix group (p<0.05). The CS results of both groups were within the normal limits. In the binocular defocus curve of both IOLs we observed a peak of good visual acuity at 0.0 D defocus and a useful wide range for intermediate distances. The incidence of photic phenomena in the Trinova group was lower at 1 month after surgery (p<0.05). But the difference disappeared at the 3rd month. A total of 47 patients (97.9%) in the Trinova group and 30 patients (96.7%) in the Panoptix group stated that they would recommend same IOL.
Conclusion: Both trifocal IOLs provide good visual quality outcomes and patient satisfaction.

Keywords: Trifocal intraocular lens, sinusoidal, presbyopia.


Presbiyopiyi Düzelten İki Trifokal Göz İçi Lensinin Karşılaştırılması: Prospektif Çalışma

Hasan Ali Bayhan1, Yelda Yildiz Tasci2, Seray Aslan Bayhan1, Tamer Takmaz2, İzzet Can1
1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Yozgat, Türkiye
2Ankara Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Sinüzoidal tasarıma sahip yeni bir trifokal göz içi lensinin (GİL) klinik sonuçlarını geleneksel trifokal GİL ile karşılaştırarak değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Acriva Trinova GİL (VSY) veya Acrysof IQ Panoptix GİL (Alcon) olmak üzere 2 tip trifokal GİL'den birinin iki taraflı yerleştirildiği sorunsuz mikroinsizyonel katarakt ameliyatı geçiren toplam 79 hasta dahil edildi. Görsel ve refraktif sonuçlar, kontrast duyarlılığı (KD) ve defokus eğrisi ameliyattan 3 ay sonra değerlendirildi. Hasta memnuniyeti ve fotik fenomen sıklığı da değerlendirildi.
Bulgular: Hasta/göz sayısı Trinova grubunda 48/96, Panoptix grubunda ise 31/62 idi. Ameliyat sonrası monoküler ve binoküler düzeltilmiş/düzeltilmemiş, orta (60 cm'de) ve yakın mesafe görme keskinlikleri (GK) açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Trinova grubu, Panoptix grubuna göre (p<0.05) istatistiksel olarak anlamlı derecede daha iyi bir ara GK’ye (80 cm'de) sahipti. Her iki grubun KD sonuçları normal sınırlardaydı. Her iki GİL'in binoküler defokus eğrisinde, 0,0 D defokusta iyi bir görme keskinliği zirvesi ve orta mesafeler için kullanışlı bir geniş aralık gözlemledik. Trinova grubunda fotik fenomen insidansı ameliyattan 1 ay sonra daha düşüktü (p<0.05). Ancak 3. ayda fark ortadan kalktı. Trinova grubunda 47 (%97,9) hasta, Panoptix grubunda ise 30 (%96,7) hasta aynı GİL'i önereceğini belirtti.
Sonuç: Her iki trifokal GİL de iyi görsel kalite sonuçları ve hasta memnuniyeti sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Trifokal göz içi lensi, sinüzoidal, presbiyopi.


Hasan Ali Bayhan, Yelda Yildiz Tasci, Seray Aslan Bayhan, Tamer Takmaz, İzzet Can. Comparision of Two Presbyopia Correcting Trifocal Intraocular Lenses: Prospective Study. . 2024; 54(2): 0-0

Corresponding Author: Hasan Ali Bayhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar