. 2012; 42(3): 227-232

Anterior Segment Surgeries and Dry Eye; Diagnosis and Therapeutic Approach

Banu Oncel1, İlkay Kılıç2, Yonca A Akova2
1Başkent University İstanbul Hospital Eye Deparment İstanbul
2Başkent University Eye Department Ankara

Parallel to the frequent application of anterior segment surgical techniques the frequency of dry eye disease is increasing. Dry eye is a multifactorial condition that affects the surface of the eye and induces an inflammatory response. Corneal nerves play an important role in the maintenance of a healthy ocular surface. Intact corneal innervation is mandatory for normal blinking and tearing reflexes. Damage to this neural circuit interrupts the normal regulation of lacrimal gland secretion and causes dry eye disease. Anterior segment surgeries damage corneal innervation. After a succesful cataract or refractive surgery dry eye makes the patients feel discomfortable and leads to several complications. Because of these problems we have to know the risk factors and the triggering mechanisms of dry eye disease and we have to take precautions during and after the surgery and we have to choose the appropriate surgical technique.

Keywords: Dry eye, Cataract surgery, Refractive surgery


Ön Segment Cerrahileri ve Kuru Göz; Tanı ve Tedavi Yaklaşımı

Banu Oncel1, İlkay Kılıç2, Yonca A Akova2
1Başkent Ünivesitesi İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul
2Başkent Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Ankara

Ön segment cerrahi tekniklerinin daha sık olarak uygulanmasına paralel olarak kuru göz görülme sıklığında artış izlenmektedir. Kuru göz oküler yüzeyi etkileyen ve inflamatuar reaksiyon yaratan multifaktöryel bir hastalıktır. Sağlıklı oküler yüzeyin sağlanmasında kornea sinirleri önemli rol oynarlar. Göz kırpma ve gözyaşı refleksleri için sağlam kornea innervasyonu gereklidir. Sinirsel iletimin bozulması lakrimal bez salgılanmasının regülasyonunu bozarak kuru göze neden olur. Ön segment cerrahileri ile kornea inervasyonuna zarar verilmektedir. Refraktif cerrahi ve katarakt cerrahisi sonrası gelişen kuru göz başarılı bir cerrahi sonrası hasta konforunu azaltmakta ve birçok komplikasyona zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle kuru göz için risk faktörlerinin ve kuru gözü tetikleyen mekanizmaların bilinmesi cerrahi öncesi ve sonrası gerekli önlemlerin alınması ve uygun tedavi seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kuru göz, Katarakt cerrahisi, Refraktif cerrahi


Banu Oncel, İlkay Kılıç, Yonca A Akova. Anterior Segment Surgeries and Dry Eye; Diagnosis and Therapeutic Approach. . 2012; 42(3): 227-232

Corresponding Author: Banu Oncel, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar