. 2013; 43(1): 45-50

Investigation of the Pupil Diameter Differences in Anisometropic Amblyopia

Sücattin İlker Kocamış1, Hasan Basri Çakmak2, Nurullah Çağıl2
1Ardahan State Hospital Ophthalmology Department, Ardahan, Turkey
2Ankara Atatürk Training And Research Hospital, Ophthalmology Clinic, Ankara, Turkey

Purpose
To study pupil diameter differences between amblyopic and fellow eyes in anisometropic amblyopia.
Material and Methods
This study was carried out from medical records of 412 candidates of refractive surgery with excimer laser. 69 patients (21 males and 48 females) with anisometropic amblyopia were enrolled in this study. Mean age of subjects was 33.07±9.07 years.
Pupil size measurements were performed with a ocular wavefront analyzer.
Amblyopic eyes and fellow eyes were compared with regard to pupil diameter, spherical refractive error, magnitude of astigmatism, spherical equivalent and best corrected visual acuity on Snellen chart. Also correlation analyses were performed to determine correlation coefficients and their significance between selected variables.
Results
Mean pupil diameter was 5.95±0.90 mm in amblyopic eyes and 6.15±0.90 mm in fellow eyes. Difference in mean pupil diameter between amblyopic and fellow eyes was statistically significant (p=0.01). In amblyopic eyes, mean spherical refractive error (-2.96±6.21 D), mean astigmatic refractive error (-2.87±1.80 D), mean BCVA (0.44±0.19) and mean spherical equivalent (-4.40 ±2.92 D) were statistically different than fellow eyes. (p=0.01) In addition, the analyses showed that the correlations between the magnitude of anisocoria and anisometropia, and between the magnitude of anisocoria and the depth of amblyopia were statistically insignificant.
Conclusion
This study shows a relationship between anisocoria and amblyopia. The existence of such relationship helps both to diagnose amblyopia earlier and to unveil some hidden process in the pathophysiology of amblyopia.

Keywords: amblyopia, anisocoria, anisometropia


Anizometropik Ambliyopide Pupil Çapı Farklarının Araştırılması

Sücattin İlker Kocamış1, Hasan Basri Çakmak2, Nurullah Çağıl2
1Ardahan Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü, Ardahan, Türkiye
2Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara, Türkiye

Amaç
Anisometropik ambliyopide ambliyop ve sağlam gözler arasındaki pupil çap farkını çalışmak.
Gereç ve Yöntem
Bu çalışma 412 ekzimer lazer ile refraktif cerrahi adayının medikal kayıtlarıyla gerçekleştirildi. Anizometropik ambliyopili 69 (21 erkek ve 48 kadın) hasta çalışma kapsamına alındı. Vakaların ortalama yaşı 33.07±9.07 idi. Pupil çapı ölçümleri oküler wavefront analizörüyle yapıldı. Ambliyopik ve sağlam gözler; pupil çapı, sferik refraksiyon kusuru, astigmatizma miktarı, sferik ekuvalan ve Snellen eşelindeki en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri yönünden karşılaştırıldı. Ayrıca seçilen değişkenler arasında korelasyon katsayıları ve bunların önemliliğini bulmak için korelasyon analizleri yapıldı.
Bulgular
Ortalama pupil çapı ambliyop gözlerde 5.95±0.90 mm; sağlam gözlerde ise 6.15±0.90 mm idi. Ambliyopik ve sağlam gözler arasındaki ortalama pupil çap farkı istatistiki olarak anlamlıydı (p=0.01). Ambliyopik gözlerde ortalama sferik kırma kusuru (-2.96±6.21 D), ortalama astigmatik kırma kusuru (-2.87±1.80 D), ortalama en iyi görme keskinliği (0.44±0.19) ve ortalama sferik ekuvalan değerleri (-4.40 ±2.92 D) sağlam gözlere gore istatistiki olarak farklıydı (p=0.01). Ek olarak analizler; anizokorinin büyüklüğü ile anizometropinin büyüklüğü arasındaki ve anizokorinin büyüklüğü ve ambliyopinin derinliği arasındaki ilişkinin istatistiki olarak anlamsız olduğunu gösterdi.
Sonuç
Bu çalışma anizokori ve ambliyopi arasında bir ilişki olduğunu gösterir. Böyle bir ilişkinin varlığı hem ambliyopiyi erken teşhis etmeye hem de ambliyopinin patofizyolojisindeki gizli süreçleri açığa çıkarmaya yardımcı olur.

Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, anizokori, anizometropi


Sücattin İlker Kocamış, Hasan Basri Çakmak, Nurullah Çağıl. Investigation of the Pupil Diameter Differences in Anisometropic Amblyopia. . 2013; 43(1): 45-50

Corresponding Author: Sücattin İlker Kocamış, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar