. 2014; 44(2): 138-143

Endophthalmitis following glaucoma drainage implant surgery

Tolga Kocatürk, Erol Erkan, Harun Çakmak
Department Of Ophthalmology, Faculty Of Medicine, Adnan Menderes University, Aydın

Glaucoma surgery is performed widely in our country and all around world to lower the intraocular pressure in refractory glaucoma. Glaucoma drainage implant surgery has a special and important place among glaucoma surgeries. Among various complications, endophthalmitis is a rare but the most devastating complication after glaucoma drainage implantation. In this review, the clinical characteristics and treatment options of endophthalmitis after glaucoma drainage implant surgery are discussed according to recent literature.

Keywords: Glaucoma, Glaucoma drainage implant, endophthalmitis


Glokom Drenaj İmplantı Cerrahisi Sonrası Endoftalmi

Tolga Kocatürk, Erol Erkan, Harun Çakmak
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Aydın

Glokom cerrahisi, dirençli glokomlarda göz içi basıncını azaltmak için ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Glokom drenaj implantı cerrahisi glokom cerrahileri arasında özel ve önemli bir yere sahiptir. Glokom drenaj implantasyonundan sonra görülen çeşitli komplikasyonların arasında endoftalmi, nadir görülen fakat en yıkıcı komplikasyondur. Bu derlemede, glokom drenaj implant cerrahisi sonrası görülen endoftalminin, klinik özellikleri ve tedavi seçenekleri güncel literatüre göre tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Glokom, Glokom drenaj implantı, endoftalmi


Tolga Kocatürk, Erol Erkan, Harun Çakmak. Endophthalmitis following glaucoma drainage implant surgery. . 2014; 44(2): 138-143

Corresponding Author: Tolga Kocatürk, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar