. 2016; 46(5): 241-243

A Case with Lyme Disease Accompanied by Uveitis and White Dot Syndrome

İlkay Kılıç Müftüoğlu1, Yonca Aydın Akova2, Sirel Gür Güngör3
1Istanbul Training And Research Hospital, Department Of Ophthalmology
2Bayındır Kavaklıdere Hospital, Department Of Ophthalmology
3Baskent University School Of Medicine, Department Of Ophthalmology

In this case report we aimed to report a case with Lyme disease presenting as peripheral retinal vasculitis, intermediate uveitis and multifocal white dots in the posterior pole. The diagnosis of Lyme disease was made based on clinical, angiographic and laboratory findings in a patient with vitritis and snowball opacities in both eyes. Fundus fluorescein angiography revealed optic nerve head and retinal veins leakage and bilateral multiple foci which were hyperfluorescent. After the treatment with combination of systemic antibiotics and steroids, patient showed significant relief in symptom and significant improvement in ocular findings. Ophthalmologist should bear in mind that conditions presenting with uveitis and multifocal white dots can be related with Lyme disease.

Keywords: Lyme disease, white dot syndromes, retinal vasculitis, uveitis


Üveit ve Beyaz Nokta Sendromunun Eşilk Ettiği Lyme hastalığı Olan Bir Olgu

İlkay Kılıç Müftüoğlu1, Yonca Aydın Akova2, Sirel Gür Güngör3
1Istanbul Eğitim Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü
2Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü
3Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Bölümü

Bu olgu sunumunda periferal retinal vaskülit, intermediyer üveit ve arka kutupta multifokal beyaz noktaları ile ortaya çıkan bir Lyme hastalığı olgusunu sunmayı amaçladık. Her iki gözünde vitrit ve kartopu opasiteleri olan hastada Lyme hastalığı tanısı klinik, anjiyografik ve labaratuvar bulguları ile kondu. Hastanın fundus floresein anjiyografisinde optik sinirde ve retinal venlerde sızıntı ve bilateral çok sayıda hiperfloresans gösteren odaklar mevcuttu. Hastada uygulanan kombine antibiyotik ve steroid tedavisi ile semptom ve bulgularda belirgin düzelme saptadık. Oftalmologlar üveit ve multifokal beyaz nokta hastalıklarının Lyme hastalığı ile birlikte olabileceğini akılda tutmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Lyme hastalığı, beyaz nokta sendromları, retinal vaskülit, tedavi


İlkay Kılıç Müftüoğlu, Yonca Aydın Akova, Sirel Gür Güngör. A Case with Lyme Disease Accompanied by Uveitis and White Dot Syndrome. . 2016; 46(5): 241-243

Corresponding Author: Yonca Aydın Akova, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar