. 2013; 43(4): 236-240

Optical Coherence Tomography Pachymetry Mapping in Diagnosis of Keratoconus

Hasan Ali Bayhan1, Seray Aslan Bayhan1, Canan Gürdal2, Tamer Takmaz2, İzzet Can1
1Department Of Ophthalmology, Bozok University, Yozgat Turkey
2Atatürk Training And Research Hospital, Eye Department, Ankara, Turkey.

Purpose: To evaluate abnormal corneal thinning in keratoconus patients using optical coherence tomography (OCT) pachymetry mapping.
Material and Method: In this prospective study, 57 eyes of 33 keratoconus patients and 50 eyes of 25 control subjects without ocular pathology were compared. After routine ophthalmologic examination, corneal topography and corneal pachymetry mapping by OCT with anterior segment module were performed in all subjects. Central corneal thickness(CCT), minimum corneal thickness(Min), superior-inferior(S-I), minimum-median(Min-Med), superonasal-inferotemporal(SN-IT), superotemporal-inferonasal(ST-IN), minimum-maximum(Min-Max) and minimum corneal vertical localization(MCVL) parameters were evaluated from the OCT pachymetric maps. Measurements were performed three times in all patients and the mean of these data were used for statistical analysis and comparisons. Cutoff values were determined for all OCT derived parameters. Sensitivity, specificity and area under the receiver operating characteristic (AROC) curve were also calculated for these parameters.
Results: . Keratoconic corneas were thinner. Minimum corneal thickness was 425±63µm in the keratoconus group and 513.7±3µm in the control group (p<0.001). The thinnest corneal location was inferiorly displaced in the keratoconus group. MCVL value was -845.6±427.9µm in the keratoconus group and -419.6 ±240.1µm in the control group (P<0.001). Min-med was -46.3±23.8µm and 18.4±16.3µm in keratoconus and control groups, respectively. Corneal thinning was more asymmetric in the keratoconus group ( S-I, SN-IT, ST-IN parameters were statistically different between groups, p<0.001). Sensitivity, specificity and AROC values of the OCT pachymetric parameters were within the range of 82-92%, 54-89 % and 0.674-0.922, respectively.
Discussion: OCT pachymetry maps have high sensitivity and specificity for keratoconus diagnosis. OCT provides additional information in patients whose corneal topography was inconsistent with clinical signs and interpretation of both devices together would be more valuable in the diagnosis of keratoconus.

Keywords: Keratoconus, optical coherence tomography, pachymetry mapping, corneal topography.


Keratokonus Tanısında Optik Koherens Tomografi ile Pakimetrik Haritalama

Hasan Ali Bayhan1, Seray Aslan Bayhan1, Canan Gürdal2, Tamer Takmaz2, İzzet Can1
1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Yozgat
2Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göz Bölümü, Ankara

Amaç: Keratokonus hastalarındaki anormal korneal incelmeyi optik koherens tomografi (OKT) ile yapılan kornea kalınlık haritalaması ile değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada keratokonus tanısı olan 33 hastanın 57 gözü, oküler patolojisi olmayan 25 kontrol hastasının 50 gözü ile karşılaştırıldı. Rutin oftalmolojik muayenenin ardından tüm olgulara kornea topografisi ve OKT ön segment modülü ile korneal pakimetrik haritalama yapıldı. OKT pakimetrik haritalamada merkezi korneal kalınlık (MKK), minimum korneal kalınlık(Min), süperiyor–inferiyor (S–I), minimum-medyan (Min-Med), süperonazal-inferotemporal(SN-IT), süperotemporal–inferonazal (ST-IN), minimum-maksimum (Min-Maks) ve minimum korneanın vertikal lokalizasyonu (MKVL) parametreleri değerlendirildi. Ölçümler tüm hastalarda 3 kez yapıldı ve istatistiksel analiz ve karşılaştırmalar için bu ölçümlerin ortalaması kullanıldı. OKT ile değerlendirilen tüm parametreler için eşik değerleri belirlendi. Bu parametrelerin duyarlılık, özgüllükleri ve alıcı işletim karakter eğrisi altındaki alan (AROC) değerleri hesaplandı.
Sonuçlar: Keratokonus grubundaki kornealar daha ince olarak bulundu. Keratokonus grubunda minimum korneal kalınlık 425±63µm iken kontrol grubunda 513,7±3µm idi (p<0,001). En ince kornea keratokonus hastalarında daha inferiyora yerleşmişti. MKVL değeri keratokonus grubunda -845,6±427,9µm iken kontrol grubunda -419,6±240,1µm idi (P<0,001). Min-med değeri keratokonus grubunda -46,3±23,8µm iken kontrol grubunda -18,4±16,3µm idi (p<0,001). Keratokonus grubunda incelme daha asimetrikti (S-I, SN-IT, ST-IN parametrelerinde gruplar arasındaki fark istatistiksel anlamlıydı (p<0,001). OKT pakimetri parametrelerinin duyarlılık, özgüllük ve AROC değerleri sırasıyla %82-92, %54-89 ve 0,674-0,922 aralığında idi.
Tartışma: OKT pakimetri haritaları keratokonus tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Kornea topografisi klinik bulgularla uyumlu olmayan hastalarda ilave bilgiler sağlamaktadır ve her iki cihazın verilerinin birlikte değerlendirilmesi keratokonus tanısında daha faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Keratokonus, optik koherens tomografi, pakimetrik haritalama, korneal topografi.


Hasan Ali Bayhan, Seray Aslan Bayhan, Canan Gürdal, Tamer Takmaz, İzzet Can. Optical Coherence Tomography Pachymetry Mapping in Diagnosis of Keratoconus. . 2013; 43(4): 236-240

Corresponding Author: Seray Aslan Bayhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar