. 2011; 41(4): 243-255

New treatment alternatives in the management of non-infectious intraocular inflammations: Biologic agents

Sinan Emre1, İlknur Tuğal Tutkun2
1Celal Bayar University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Manisa
2İstanbul University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Çapa, İstanbul

Conventional immunosuppressive agents have been traditionally used for the treatment of noninfectious uveitis. Recent developments in genetic engineering have made it possible to synthesize proteins that target specific molecules that play role in the inflammatory response. These agents are generally in protein structure and are named biologic agents. While there is limited experience with biologics in the field of ophthalmology, they are commonly used by other disciplines such as rheumatologists and dermatologists. Although considerable data have accumulated in the uveitis literature regarding the use of biologic agents, including mainly interferon, infliximab, and adlimumab, their use for this indication is still off-label. Moreover, there are certain precautions that have to be taken into account and important safety issues associated with their use. The purpose of this review is to present an updated comprehensive review of biologic agents that may be used for the treatment of refractory uveitis.

Keywords: infliximab, adalimumab, etanercept, biologic agents, uveitis


Enfeksiyöz olmayan intraoküler inflamasyonların kontrolünde yeni seçenekler: biyolojik ajanlar

Sinan Emre1, İlknur Tuğal Tutkun2
1Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Manisa
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Çapa, İstanbul

Enfeksiyöz olmayan üveitlerin tedavisinde son yıllara kadar genel olarak immün sistemi baskılayan ilaçlar kullanılmaktaydı. Ancak gen mühendisliğindeki gelişmeler, inflamatuar süreçte yer alan özgün molekülleri hedefleyen proteinlerin sentezini ve bu proteinlerin terapötik olarak kullanılmalarını mümkün kılmıştır. Genel olarak protein yapısındaki bu ajanlar biyolojik ajanlar olarak adlandırılmışlardır. Oftalmologların biyolojik ajanlar ile tecrübeleri sınırlı olsa da, bu ajanlar romatoloji ve dermatoloji başta olmak üzere diğer disiplinler tarafından yoğun biçimde kullanılmaktadırlar. İnterferon, infliksimab ve adalimumab başta olmak üzere birçok biyolojik ajanın üveit hastalarında kullanımı ile ilgili literatür verisi olmasına rağmen henüz bu endikasyonda ruhsatlı kullanımları yoktur. Ayrıca bu ajanların kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri ve önemli risk faktörleri mevcuttur. Bu derlemenin amacı, dirençli üveit hastalarında kullanılabilen biyolojik ajanlar konusunda güncel ve kapsamlı bilgi sunmaktır.

Anahtar Kelimeler: infliksimab, adalimumab, etanersept, biyolojik ajanlar, uveit


Sinan Emre, İlknur Tuğal Tutkun. New treatment alternatives in the management of non-infectious intraocular inflammations: Biologic agents. . 2011; 41(4): 243-255

Corresponding Author: Sinan Emre, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar