. 2012; 42(2): 154-156

Topiramate Induced Myopic Shift and Bilateral Secondary Angle Closure Glaucoma

Özgür Örüm, Hatice Tarakçıoğlu, Ulviye Yiğit
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research And Education Hospital, Eye Clinic, Istanbul, Turkey

In this case report we discussed 24 year-old woman with diagnosis of epilepsy that developed myopia and acute bilaterally angle closure glaucoma after 7 days of treatment with topiramate. The patient had also been taking duloxetine daily for six months with diagnosis of depression. Both topiramate and duloxetine have been related to the increase of intraocular pressure and the development of glaucoma. This case report highlights the need for being suspicious about acute bilaterally angle closure glaucoma which is reversible by supportive treatment in patients using topiramate. We recommend to pay particular attention in prescribing of topiramate in patients who are already under treatment with duloxetine or other antidepressants with a similar mechanisms of action and to inform the patients about possible side effects.

Keywords: topiramate, myopic shift, bilateral secondary angle closure glaucoma, duloxetine


Topiramat Kullanımının Tetiklediği Miyopik Kayma ve Bilateral Sekonder Kapalı Açılı Glokom

Özgür Örüm, Hatice Tarakçıoğlu, Ulviye Yiğit
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul

Bu olgu sunumunda epilepsi tanısı ile 7 günlük topiramat tedavisi sonrasında miyopik kayma ve akut bilateral kapalı açılı glokom gelişen 24 yaşında bayan hastayı tartıştık. Hasta aynı zamanda depresyon tedavisi nedeni ile 6 aydır duloksetin kullanmaktaydı. Hem topiramat hem de duloksetin artmış göz içi basıncı ve glokom gelişimi ile ilişkilidir. Bu olgu sunumu topiramat kullanan hastalarda, destekleyici tedavi ile geri dönüşümlü olan akut bilateral kapalı açılı glokom krizi konusunda şüpheci olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Duloksetin ya da benzeri etki mekanizmasına sahip antidepresanları kullanmakta olan hastalara topiramat tedavisi başlarken bu konuda özellikle dikkatli olmayı ve olası yan etkiler açısından hastayı bilgilendirmeyi öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: topiramat, miyopik kayma, bilateral sekonder kapalı açılı glokom, duloksetin


Özgür Örüm, Hatice Tarakçıoğlu, Ulviye Yiğit. Topiramate Induced Myopic Shift and Bilateral Secondary Angle Closure Glaucoma. . 2012; 42(2): 154-156

Corresponding Author: Özgür Örüm, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar