. 2011; 41(6): 368-371

Phacoemulsification in cases with corneal opacity

Elif Erdem1, Kemal Yar2, Hande Taylan Şekeroğlu3, Meltem Yağmur1
1Cukurova University Faculty Of Medicine, Ophthalmology Department
2Nigde Government Hospital
3Hacettepe University Faculty Of Medicine, Ophthalmology Department

PURPOSE:
To assess the results of phacoemulsification in patients with corneal opacity and cataract.
MATERIAL AND METHOD
Fifteen eyes of 13 patients who were diagnosed as senile cataract and corneal opacity were included in the present study. All surgeries were performed under topical anesthesia.Trypan blue (0.1%) was used during capsulorhexis step of phacoemulsification. Following hydrodissection phacoemulsification was performed using “quick chop” technique. Postoperatively, the patients were evaluated at 1st day, 1st week and 1st month. Preoperative and postoperative best corrected visual acuities, intraoperative problems, as well as postoperative follow-up data were recorded.
RESULTS:
Nine male, four female patients were included to the study group. The mean age was 68.77 ± 8.79 years. Capsulorhexis and phacoemulsification completed successfully in all patients. The mean best corrected visual acuity was 0.1 ± 0.09 preoperatively whereas it was found to be 0.3 ± 0.2 at the first month postoperatively.
DISCUSSION:
This study points out that in selected patients with cataract and corneal opacity, cataract surgery only could be effective in providing functional visual acuity. In these cases trypan blue provides great convenience during capsulorhexis.

Keywords: Corneal opacity, phacoemulsification, trypan blue.


Kornea opasitesi olan olgularda fakoemülsifikasyon

Elif Erdem1, Kemal Yar2, Hande Taylan Şekeroğlu3, Meltem Yağmur1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
2Niğde Devlet Hastanesi
3Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

AMAÇ:
Kornea opasitesi ve kataraktı olan olgularda fakoemülsifikasyon sonuçlarını değerlendirmek.

GEREÇ VE YÖNTEM:
Senil katarakt ve kornea opasitesi tanısı olan 13 hastanın 15 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm operasyonlar topikal anestezi ile yapıldı. Fakoemülsifikasyonun kapsüloreksis basamağında % 0,1’lik tripan mavisi kullanıldı. Hidrodiseksiyonu takiben fakoemülsifikasyonda “quick chop” tekniği uygulandı. Hastalar operasyon sonrası 1. gün, 1. hafta ve 1.ayda değerlendirildi. Preoperatif ve postoperatif en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri, intraoperatif problemler ve postoperatif takip verileri kaydedildi.

BULGULAR:
Dokuz erkek, dört kadın hasta çalışma grubuna dahil edildi. Yaş ortalaması 68,77 ± 8.79 idi. Tüm hastalarda kapsüloreksis ve fakoemülsifikasyon başarıyla tamamlandı. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği operasyon öncesi ortalama 0,1 ± 0,09 iken, operasyon sonrası birinci ayda 0,3 ± 0,2 olarak bulundu.

TARTIŞMA:
Bu çalışmada görüldüğü gibi kataraktı ve kornea opasitesi olan seçilmiş olgularda sadece katarakt cerrahisi ile fonksiyonel bir görme sağlanabilir. Bu olgularda tripan mavisi kapsüloreksisde büyük kolaylık sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kornea opasitesi, fakoemülsifikasyon, tripan mavisi


Elif Erdem, Kemal Yar, Hande Taylan Şekeroğlu, Meltem Yağmur. Phacoemulsification in cases with corneal opacity. . 2011; 41(6): 368-371

Corresponding Author: Elif Erdem, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar