. 2014; 44(2): 83-87

The Effects of Glaucoma and Age-Related Macular Degeneration on Quality of Life

Nilüfer Koçak1, Behice Elif Onur2, Mahmut Kaya1, Hüseyin Aslankara1, Hasan Can Cimilli2, Süleyman Kaynak1
1Department Of Ophthalmology, Dokuz Eylul University, Izmir, Turkey
2Department Of Psychiatry, Dokuz Eylul University, Izmir, Turkey

Purpose: The aim of the study was to asses the depressive and anxiety symptoms and the quality of life (Qof L) in patients treated for glaucoma and age-related macular degeneration (AMD).
Material and Methods: Between March 1-June 30, 2008, 60 outpatients with glaucoma and AMD were included into the study. As controls sixty patients with similar sociodemographic features, and who applied to the Ophthalmology Clinics with refractive errors only were taken. All patients and controls were applied the 17-item Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS), the World Health Organization Quality of Life Assessment-BREF (WHOQOL-BREF) Turkish version.
Results: The mean HDRS and HARS scores of the glaucoma and AMD patients were significantly higher than the controls (p<0.05). The mean HDRS and HARS scores did not show a significant difference between the patients with glaucoma and AMD (p>0.05).
In the glaucoma and AMD groups WHOQOL-BREF scores in the physical, social, environment and psychological domain were significantly lower than the controls (p<0.05).
The WHOQOL-BREF scores in the physical, social, environment and psychological domain did not show a significant difference between the patients with glaucoma and AMD (p>0.05).
Discussion: It was shown that the quality of life were impaired in patients with glaucoma and AMD and they were more depressive and anxious. So that, we believe that it is very important to keep under observation the psychatric syptoms of the patients who have chronical eye diseases like glaucoma and AMD for increasing the quality of their lives and prognosis.

Keywords: AMD, anxiety, depression, glaucoma, quality of life


Glokom Hastalığı ve Yaşa Bağlı Makula Dejeneransının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri

Nilüfer Koçak1, Behice Elif Onur2, Mahmut Kaya1, Hüseyin Aslankara1, Hasan Can Cimilli2, Süleyman Kaynak1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Ana Bilim Dalı, İzmir

Amaç: Glokom hastalığı ve yaşa bağlı makula dejeneransı (YBMD) nedeniyle tedavi gören hastalarda, depresif belirtilerin ve anksiyete belirtilerinin varlığının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: 1 Mart 2008 – 30 Haziran 2008 tarihleri arasında, kliniğimizde takip ve tedavisi yapılan 60 glokom ve 60 YBMD hastası çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak, gözlük muayenesi için gelen ve ek bir şikayeti olmayan 60 hasta dahil edildi. Glokom ve YBMD hastalarının psikiyatrik belirtiler ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla, hastalara hastane anksiyete depresyon ölçeği (Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği-HAD), dünya sağlık örgütü yaşam kalitesi ölçeği kısa formu (WHOQOL-BREF
TR) verilerek doldurmaları istendi. Çalışma grubunu oluşturan hastaların ve kontrol grubunun yaş, cinsiyet, eğitim durumu kaydedildi.
Sonuçlar: Glokomlu ve YBMD’li hasta gruplarında HADD (Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği -Depresyon) ve HADA (Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği-Anksiyete) alt puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Glokomlu ve YBMD’li hasta grubu arasında HADD ve HADA puanları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Glokomlu ve YBMD’li hasta gruplarında WHOQOL-BREF fiziksel, sosyal, çevresel ve psikolojik alanlardaki yaşam kalitesi puanı kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Glokomlu ve YBMD’li hasta grubu arasında fiziksel, sosyal, çevresel ve psikolojik alanlardaki yaşam kalitesi puanları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05).
Tartışma: Glokomlu ve YBMD’li hastaların normal populasyona göre yaşam kalitesinin bozulduğu, bu hastaların depresif belirtilerin ve anksiyete belirtilerinin daha fazla bulunduğu gösterilmiştir. Bu nedenle glokomlu ve YBMD’li hastalar gibi kronik seyirli göz hastaların tedavi ve takipleri sürecinde psikiyatrik semptomlar açısından değerlendirilmesi ve desteklenmesinin, hastaların yaşam kalitesi ve prognozunu olumlu yönde etkileyeceği düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, glokom, yaşam kalitesi, YBMD


Nilüfer Koçak, Behice Elif Onur, Mahmut Kaya, Hüseyin Aslankara, Hasan Can Cimilli, Süleyman Kaynak. The Effects of Glaucoma and Age-Related Macular Degeneration on Quality of Life. . 2014; 44(2): 83-87

Corresponding Author: Mahmut Kaya, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar