. 2014; 44(5): 396-399

Bilateral acute angle clousure glaucoma induced by escitalopram

Dilbade Yıldız Ekinci1, Zafer Cebeci2, Şerife Bayraktar2, Belgin İzgi2
1Catalca Ilyas Cokay State Hospital, Çatalca, Istanbul
2Istanbul University Istanbul Medical Faculty, Ophthalmology Department, Istanbul

Escitalopram is an antidepressant of the selective serotonin reuptake inhibitor(SSRI) class. In the following case we report the development of bilateral acute angle clousure glaucoma induced by escitalopram. A 46 year old female patient admitted to our ophthalmology clinic with a complaint of severe pain around the both eyes, headache, nausea and vomitting for two days. In her past medical history she was using escitalopram for depression for two years. Visual acuities were at hand movement levels in both eyes. Anterior segment examination showed bilateral diffuse conjunctival hyperemia, corneal edema, shallow anterior chamber, fixed dilated pupils. Intraocular pressures were at 47 mmHg in the right and 68 mmHg in the left eye. The diagnosis was acute angle clousure glaucoma and the escitalopram medication discontinued. She was treated with topical and systemic antiglaucomatous medication. After the cornea become clear, bilateral periferic laser iridotomy were done. In the following year she did not begin escitalopram medication again and no other acute angle clousure attack was seen.

Keywords: Depression, SSRI, escitalopram, angle clousure galucoma


Essitalopram kullanımına bağlı gelişen bilateral açı kapanması glokomu

Dilbade Yıldız Ekinci1, Zafer Cebeci2, Şerife Bayraktar2, Belgin İzgi2
1Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi,çatalca, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

Depresyon tedavisi için selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) sınıfından bir ilaç olan essitalopram kullanımına bağlı gelişen bilateral akut açı kapanması glokomu (AAKG) olgusu bildirilmektedir. 46 yaşındaki bayan hasta her iki gözünde ve başında ağrı, görme azlığı, bulantı ve kusma şikayetleri ile göz hastalıkları polikliniğine başvurdu. Anamnezinde depresyon tedavisi amacı ile 2 yıldır essitalopram kullanımı dışında bir özellik yoktu. Nörolojik muayenesi normal bulundu. Oftalmolojik muayenesinde bilateral korneal ödem, sığ ön kamara, pupillalar dilate ve pupilla ışık reaksiyonları cevapsız olarak saptandı. Göz içi basınçları sağda 47 mmHg, solda 68 mmHg ölçüldü. Hastaya ilaca bağlı bilateral AAKG tanısı konularak kullandığı essitalopram tedavisi kesildi. Hastaya topikal ve sistemik antiglokomatöz tedavi başlandı ve kornea ödemi gerilemesi ile bilateral periferik laser iridotomi uygulandı. Hastanın bir yıllık takibi boyunca essitalopram tedavisi başlanmadı ve yeni bir açı kapanması glokomu atağı gelişmedi.

Anahtar Kelimeler: Depresyon, SSRI, essitalopram, açı kapanması glokomu


Dilbade Yıldız Ekinci, Zafer Cebeci, Şerife Bayraktar, Belgin İzgi. Bilateral acute angle clousure glaucoma induced by escitalopram. . 2014; 44(5): 396-399

Corresponding Author: Şerife Bayraktar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar