. 2011; 41(4): 225-229

Long Term Results of Punctal Plug Applied Dry Eye Patients

İsmet Doğru1, Yasin Toklu2, Özge Saraç3, Hasan Basri Çakmak2
1Private Practice
2Ankara Atatürk Training And Research Hospital, 1st Ophthalmology Department
3Ankara Atatürk Training And Research Hospital, 2nd Ophthalmology Department

Objective: The evaluation of long term results of punctal plugs applied dry eye patients and potential problems they may bring about
Material-methods: In this study, 30 eyes of 15 patients, who had moderate and advanced dry eyes and were applied medication purposed punctal plug (5mm) and observed for 12 months, were retrospectively assessed. The patients’ Ocular Surface Disease Index (OSDI ) scoring, Schrimer-1 test (without topical anesthesia), tear film break up time (TBUT) and ocular surface staining with fluorescein results were evaluated and compared before and after 6th and 12th months applying punctal plug. The patients were started on topical antiinflammatory treatment and artificial tears two months before the applying of the punctum plug.
Results: The patients average age was 56.4 ±2.3 (between 36-70 ) year, and the average follow up period was 15 (12-30) months. The average OSDI score was statistically significantly decreased in 6th and 12th months when compared to the initial value (p<0.05). The average Schirmer-1 test values measured in 6th and 12th months were also statistically significantly increased compared with the initial value (p<0.05). The average 12th month Schirmer -1 test value was considerably increased when compared with the 6th month’s value (p<0.05). The average TBUT was statistically significantly increased when compared to the 6th and 12th months values (p<0.05). When the outcomes of ocular surface staining with fluorescein were evaluated, a significant decrease was seen in 6th and 12th months when compared to the initial value (p<0.05).
Conclusion: The punctal plug treatment associated with the topical antiinflammatory treatment for moderate and advanced dry eye patients is a reliable
method. It decreases the dry eye symptoms and findings in the long term.

Keywords: dry eye, punctal plug, topical antiinflammatory treatment


Punktum Tıkacı Uygulanan Kuru Göz Hastalarındaki Uzun Dönem Sonuçlarımız

İsmet Doğru1, Yasin Toklu2, Özge Saraç3, Hasan Basri Çakmak2
1Serbest Hekim
2Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 1. Göz Kliniği
3Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2. Göz Kliniği, Ankara

Amaç:
Kuru göz hastalarında punktum tıkacı uygulamasının uzun dönem sonuçları ve beraberinde gelişebilecek problemleri değerlendirmek.
Gereç-yöntem:
Bu çalışmada orta- ileri düzeyde kuru gözü olan, tedavi amacıyla punktum tıkacı (5 mm) uygulanan ve en az 12 ay takip süresi bulunan 15 hastanın 30 gözü retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların punktum tıkacı takılmadan önce, takıldıktan sonra 6. ve 12. aylarda yapılan oküler yüzey hastalığı indeksi skorlaması (OSDI), Schirmer-1 testi (topikal anestezisiz), gözyaşı filmi kırılma zamanı (GKZ) ve floreseinle oküler yüzey boyama sonuçları değerlendirildi. Hastalara punktum tıkaç tedavisinden 2 ay önce topikal antiinflamatuar ve suni gözyaşı tedavisi başlandı. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılarak, anlamlılık ve güvenilirlik bakımından incelendi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56.4 ± 2.3 (36-70 arası) yıl, ortalama takip süresi 15 (12-30) ay idi. Ortalama OSDI skoru 6. ayda ve 12. ayda başlangıç değerine göre istatistiksel olarak da anlamlı bir şekilde azalmıştı (p<0.05). Ortalama Schirmer-1 testi değerleri 6. ayda ve 12. ayda başlangıç değerlerine göre istatistiksel olarak da anlamlı olarak artmıştı (p<0.05). Onikinci aydaki ortalama Schirmer-1 testi değeri 6. aydaki ile karşılaştırıldığında da anlamlı oranda artmıştı (p<0.05). Ortalama GKZ değeri 12. ayda başlangıç ve 6. aydaki değerlere göre istatistiksel olarak da anlamlı bir şekilde artmıştı (p<0.05). Floreseinli oküler yüzey boyaması skorları değerlendirildiğinde 6. ve 12. aylarda alınan değerler başlangıça göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmıştı (p<0.05). Sonuç: Orta-ileri kuru göz hastalarında antiinflamatuar tedavi ile birlikte uygulanan punktum tıkaç tedavisi güvenilir bir yöntemdir. Uzun dönemde kuru göz semptom ve bulgularını azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler: kuru göz, punktum tıkacı, topikal antiinflamatuar tedavi


İsmet Doğru, Yasin Toklu, Özge Saraç, Hasan Basri Çakmak. Long Term Results of Punctal Plug Applied Dry Eye Patients. . 2011; 41(4): 225-229

Corresponding Author: Özge Saraç, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar