. 2013; 43(2): 87-90

Risk factors for primary open angle glaucoma in western Turkey

Güliz Fatma Yavaş1, Tuncay Küsbeci1, Mustafa Şanlı2, Dilek Toprak3, Sıtkı Samet Ermiş1, Ümit Übeyt İnan1, Faruk Öztürk4
1Afyon Kocatepe University, Faculty Of Medicine, Dep Of Ophthalmology, Afyonkarahisar, Turkey
2Hacettepe Tıp Merkezi, Dep Of Ophthalmology, Adana, Turkey
3Şişli Etfal Education And Research Hospital, Dep Of Family Medicine, İstanbul, Turkey
4Ulucanlar Eye Hospital, Ankara, Turkey

Purpose: To evaluate the prevalence of primary open angle glaucoma (POAG) in subjects aged over 40 years in western Turkey and to quantify its association with several systemic risk factors.
Materials and Methods: The research was conducted in Afyonkarahisar, a middle Anatolian city, between November 2005 and February 2006. A total of 1533 subjects aged 40 years or more were included in the study. Diabetes mellitus, hypertension, atherosclerotic cardiac disease, obesity, smoking, alcohol consumption and dietary habitus (meat, chicken, and fish consumption) were asked. Blood glucose, serum total cholesterol, triglyceride, high-density lipoprotein, low-density lipoprotein, very-low-density lipoprotein, Vitamin B12 and thyroid-stimulating-hormone were determined. Ophthalmic examination was performed and intraocular pressure was measured by tonopen. Subjects with an IOP of 21 mmHg or more and/or with a cupping/disc ratio of 0.3 or more were told to come to the clinic for visual field analysis and gonioscopy. Subjects with a typical glaucomatous visual field defect and an open angle were recorded as POAG. Risk factors for POAG were determined by chi-square test.
Results: Prevalence of POAG was found to be 2% (30 subjects) and the only associated risk factor was age (p<0.001). Gender, living in rural area, cigarette or alcohol consumption was not associated with glaucoma (p=0.11, p=0.43, p=0.10, p=0.23, respectively). Other evaluated factors were determined not to be significant for glaucoma (for all factors, p>0.05). Dietary habitus was also not associated with glaucoma (p>0.05).
Conclusion: This study provides a population based data about the prevalence and risk factors of POAG in Turkey.

Keywords: age, diabetes mellitus, hypertension, obesity, primary open angle glaucoma


Türkiye’nin batısında primer açık açılı glokom için risk faktörleri

Güliz Fatma Yavaş1, Tuncay Küsbeci1, Mustafa Şanlı2, Dilek Toprak3, Sıtkı Samet Ermiş1, Ümit Übeyt İnan1, Faruk Öztürk4
1Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ad, Afyonkarahisar, Türkiye
2Hacettepe Tıp Merkezi, Göz Hastalıkları Ad, Adana, Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Ad, İstanbul, Türkiye
4Ulucanlar Göz Hastanesi, Ankara, Türkiye

Amaç: Türkiye’nin batısında 40 yaşın üzerindeki primer açık açılı glokomun prevalansını belirlemek ve sistemik bazı risk faktörleri ile ilişkisini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kasım 2005 ve Şubat 2006 tarihleri arasında bir orta Anadolu şehri olan Afyonkarahisar’da yapılmıştır. Çalışmaya 40 yaş ve üzerindeki toplam 1533 olgu dahil edildi. Diabetes mellitus, hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, obezite, sigara ve alkol tüketimi ve beslenme alışkanlığı (kırmızı et, tavuk, veya balık tüketimi) sorgulandı. Açlık kan şekeri, total serum kolesterol, trigliserit, yüksek-dansiteli-lipoprotein, düşük-dansiteli lipoprotein, çok-düşük-dansiteli lipoprotein, Vitamin B12 ve tiroid-stimüle-edici-hormon seviyesi belirlendi. Oftalmik muayene yapıldı ve tonopen yardımı ile göz içi basıncı ölçüldü. Göz içi basıncı 21 mmHg veya üzerinde olan olgular ve veya çukurluk/disk oranı 0.3 veya üzerinde olan olgular görme alanı testi ve gonyoskopi yapılması için kliniğe çağrıldılar. Görme alanı testinde tipik glokomatöz görme alanı hasarı saptanan ve ön kamara açısı açık olan olgular primer açık açılı glokom olarak kaydedildi. Primer açık açılı glokom için risk faktörleri ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Primer açık açılı glokom prevalansı %2 idi ve ilişkili olan tek risk faktörü yaş olarak saptandı (p<0.001). Cinsiyet, kırsal alanda yaşam, sigara veya alkol tüketimi glokom riski açısından etkisiz idi (sırasıyla p=0.11, p=0.43, p=0.10, p=0.23). Diğer değerlendirilen sistemik risk faktörlerininde glokom açısından risk oluşturmadığı saptandı (tüm faktörler için p>0.05). Beslenme alışkanlığınında etkisiz olduğu gözlendi (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışma, Türkiye’de primer açık açılı glokomun prevalansı ve ilişkili risk faktörleri için topluma dayalı bilgi sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, glokom, hipertansiyon, obezite, primer açık açılı glokom, yaş


Güliz Fatma Yavaş, Tuncay Küsbeci, Mustafa Şanlı, Dilek Toprak, Sıtkı Samet Ermiş, Ümit Übeyt İnan, Faruk Öztürk. Risk factors for primary open angle glaucoma in western Turkey. . 2013; 43(2): 87-90

Corresponding Author: Güliz Fatma Yavaş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar