. 2011; 41(6): 364-367

Relationship between ocular pulse amplitude and eye structures and systemic blood pressure

Ebru Nevin Çetin, Kemal Yayla, Avni Murat Avunduk, Volkan Yaylalı, Cem Yıldırım
Department Of Ophthalmology, Pamukkale University, Denizli, Turkey

Purpose: To assess the relationship between ocular pulse amplitude and eye structures and systemic blood pressure in healthy subjects
Materials and methods: Fifty-one healthy subjects were administered ocular pulse amplitude measurement by Pascal dynamic contour tonometry, corneal pachymetry, axial length, anterior chamber depth, systolic and diastolic blood pressure measurement in addition to routine ophthalmologic examination. The factors related to ocular pulse amplitude were statistically evaluated.
Results: The mean age of the patients were 30,98±14,4 (range 16-66). Of 51 patients, 14 (27.5%) were male and 37 (72,5%) were female. The mean ocular pulse amplitude, axial length, anterior chamber depth, corneal pachymetry, systolic and diastolic blood pressure were as follows: 2,4±0,8, 23,4±0,8, 3,2±0,3, 547,2±30,7, 118,2±8,8, 76,8±4,6. Correlation analysis showed significant association between ocular pulse amplitude and intraocular pressure (p=0.000). The association between ocular pulse amplitude and age, gender, corneal pachymetry, anterior chamber depth and systolic and diastolic blood pressure were not significant. Linear regression analysis showed that axial length and intraocular pressure independently affected ocular pulse amplitude. Low ocular pulse amplitude was associated with low intraocular pressure and long axial length.
Conclusion: Ocular pulse amplitude was significantly associated with intraocular pressure and axial length but not with age, gender and anterior eye structures.

Keywords: anterior chamber depth, axial length, corneal pachymetry, ocular pulse amplitude, systemic blood pressure


Oküler nabız amplitüdü ile gözün yapısal özellikleri ve sistemik kan basıncının ilişkisi

Ebru Nevin Çetin, Kemal Yayla, Avni Murat Avunduk, Volkan Yaylalı, Cem Yıldırım
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Denizli

Amaç: Sağlıklı erişkinlerde oküler nabız amplitüdü ile gözün yapısal özellikleri ve sistemik kan basıncının ilişkisini araştırmak
Gereç ve yöntem: Ellibir sağlıklı erişkinde rutin oftalmolojik muayeneye ek olarak, Pascal dinamik kontür tonometre ile oküler nabız amplitüdü, korneal kalınlık, ön kamara derinliği, aksiyel uzunluk, sistolik ve diastolik arteryel kan basıncı ölçüldü. Oküler nabız amplitüdü ile ilişkili faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil olan 51 hastanın yaş ortalaması 30,98±14,4 (16-66) idi. Hastaların 14’ü (%27.5) erkek, 37’si (%72,5) kadındı. Hastaların oküler nabız amplitüdü, aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği, santral korneal kalınlık, sistolik ve diastolik basınç ortalamaları sırasıyla 2,4±0,8, 23,4±0,8, 3,2±0,3, 547,2±30,7, 118,2±8,8, 76,8±4,6 saptandı. Korelasyon analizi sonucunda yaş, cinsiyet, santral korneal kalınlık, ön kamara derinliği ve sistemik tansiyon oküler nabız amplitüdü ile ilişkili bulunmazken, göz içi basıncı ile oküler nabız amplitüdü arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p=0.000). Çoklu lineer regresyon analizi ile değerlendirildiğinde ise aksiyel uzunluk ve göz içi basıncının oküler nabız amplitüdünü bağımsız olarak etkilediği saptandı. Düşük oküler nabız amplitüdünün düşük göz içi basıncı ve uzun aksiyel uzunluk ile ilişkili olduğu izlendi.
Sonuç: Oküler nabız amplitüdü ile aksiyel uzunluk ve göz içi basıncı arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Oküler nabız amplitüdünün yaş, cinsiyet ve gözün ön segment yapısal özelliklerden etkilenmediği gösterildi.

Anahtar Kelimeler: aksiyel uzunluk, korneal kalınlık, oküler nabız basıncı, ön kamara derinliği, sistemik kan basıncı


Ebru Nevin Çetin, Kemal Yayla, Avni Murat Avunduk, Volkan Yaylalı, Cem Yıldırım. Relationship between ocular pulse amplitude and eye structures and systemic blood pressure. . 2011; 41(6): 364-367

Corresponding Author: Ebru Nevin Çetin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar