. 2013; 43(4): 221-224

Comparison of Pain Response of Patients Undergoing Panretinal Photocoagulation for Proliferative Diabetic Retinopathy: 532 nm Standard Laser vs Multispot Pattern Scan Laser

Göktuğ Seymenoğlu, Özcan Kayıkçıoğlu, Esin Başer, Süleyman Sami İlker
Celal Bayar University Medical School, Department of Ophthalmology, Manisa, Turkey

Purpose: To compare pain response of patients undergoing panretinal photocoagulation (PRP) for proliferative diabetic retinopathy (PDR) using 532 nm standard laser versus multispot pattern scan laser and to evaluate the relationship between pain response and patient characteristics.
Material and methods: Thirty-five patients had PRP with the Pascal system in a single session while other 35 patients had PRP with conventional laser in 2 sessions. Parameters used in conventional laser were; spot size 200 µm, exposure time 0.2 s and power sufficient to produce a visible grey-white burns. We used same spot size, 20-30 ms exposure time and higher levels of laser power in order to get a similar endpoint in the Pascal system. Patients were required to evaluate severity of pain on a visual analog scale (VAS) and verbally 5 minutes after PRP with Pascal and 5 minutes after first session of PRP with conventional laser. The relationship between pain experienced and patient characteristics was evaluated.
Results: At baseline, both groups did not differ significantly (p >0.05, for all) with respect to sex, age, duration of diabetes, most recent HbA1c, treatment regime or patient experience. The patients in the Pascal group had a mean pain score of 0.55 ± 0.70 on verbal scale, and 1.54 ± 1.22 on VAS compared to 2.17 ± 1.18 and 5.54 ± 3.28 respectively in conventional laser group which was statistically significant in both scales (p<0.001 for both). The patients in the Pascal group had significantly lower pain scores in both scales compared with those in conventional laser group. There was no significant relationship between pain response and patient characteristics such as patient experience, gender and treatment regime (p>0.05).
Conclusion: Our study confirms that new generation pattern scanning photocoagulators satisfactorily decreases the pain by shortening exposure time while increasing the laser power.

Keywords: Diabetic retinopathy, laser photocoagulation, pain


Proliferatif Diyabetik Retinopati Nedeniyle Panretinal Fotokoagulasyon Yapılan Hastalarda Ağrı Cevabının Karşılaştırılması: 532 nm Standart Lazer vs Multispot Patern Taramalı Lazer

Göktuğ Seymenoğlu, Özcan Kayıkçıoğlu, Esin Başer, Süleyman Sami İlker
Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları A.D., Manisa

Amaç: Proliferatif diyabetik retinopatide (PDR), konvansiyonel lazer ve Pascal sistemi kullanılarak yapılan panretinal fotokoagulasyon (PRP) tedavisinde hastaların ifade ettikleri ağrı düzeyinin karşılaştırılması ve ifade edilen ağrı düzeyi ile hasta özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Otuz beş hastaya Pascal sistemi ile tek seansta, diğer 35 hastaya ise konvansiyonel lazer ile 2 seansta PRP yapıldı. Konvansiyonel lazer grubunda parametreler; 200 µm spot çapı, 0.2 sn atım süresi, lazer gücü 200 mW’tan başlayarak retinada gri-beyaz bir lezyon elde edilinceye kadar arttırıldı. Pascal ile tedavide ise retinada benzer düzeyde bir lezyon elde etmek için aynı spot çapında, 20-30 ms atım süresi ve daha yüksek lazer gücü kullanıldı. Pascal ile PRP uygulamasından 5 dk sonra ve konvansiyonel lazer ile tedavinin ilk seansından 5 dk sonra hastaların hissettikleri ağrıyı görsel analog skalada (GAS) ve sözel olarak değerlendirmesi istendi. İfade edilen ağrının hasta özellikleri ile ilişkisi araştırıldı.
Bulgular: Her iki lazer grubu arasında cinsiyet, yaş, diyabet süresi, HbA1c düzeyi, tedavi şekli ve lazer tecrübesi açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). Pascal grubundaki hastaların ağrı skorları sözel olarak 0.55 ± 0.70 ve 1.54 ± 1.22 idi. Konvansiyonel lazer grubundaki hastalarda ise bu değerler sırasıyla 2.17 ± 1.18, GAS ile 5.54 ± 3.28 olarak hesaplandı. İfade edilen ağrı miktarları gruplar arasında her iki skalada da istatistiksel olarak anlamlı farklıydı (p<0.001). Pascal grubundaki hastalarda, konvansiyonel lazer grubundaki hastalara göre her iki ağrı skoru da anlamlı olarak daha düşük bulundu. Hasta tecrübesinin, cinsiyetin ve insülin kullanımının ağrı miktarı ile istatistiksel anlamlı bir ilişkisi ortaya konulamadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamız; lazer atım süresini azaltıp, gücünü arttırarak, tedavinin uzun dönem sonuçlarını etkilemeden yeni nesil patern taramalı fotokoagulatörlerin ağrıyı tatminkar düzeyde azalttığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Ağrı, diyabetik retinopati, lazer fotokoagulasyon


Göktuğ Seymenoğlu, Özcan Kayıkçıoğlu, Esin Başer, Süleyman Sami İlker. Comparison of Pain Response of Patients Undergoing Panretinal Photocoagulation for Proliferative Diabetic Retinopathy: 532 nm Standard Laser vs Multispot Pattern Scan Laser. . 2013; 43(4): 221-224

Corresponding Author: Göktuğ Seymenoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar