. 2014; 44(5): 337-340

Complications and management in deep anterior lamellar keratoplasty

Banu Torun Acar1, Tahir Kansu Bozkurt2, Selin Tuğtan3, Suphi Acar4
1Haydarpasa Numune Education and Research Hospital, Ophthalmology Clinic, Istanbul, Turkey
2Umraniye Education and Research Hospital, Ophthalmology Clinic, Istanbul, Turkey
3Afyon State Hospital
4Free Physician

PURPOSE: To report the intraoperative and postoperative follow-up complications and management of these in DALK surgery
MATERIAL AND METHODS: Two hundred eighty four eyes of 252 patients followed up in our cornea clinic who underwent DALK using Anwar’s big-bubble technique with healty Descemet's membrane and endothelium were included in this study. Intraoperative and postoperative complications, and management and treatment of these complications were evaluated.
RESULTS: Big bubble was created in 220 (77.5%) eyes of 284 eyes, and lamellar dissection was performed in 64 (22.5%) eyes. Perforation was occurred during trephination in 4 eyes, and returned to penetrating keratoplasty (PK). Intraoperative microperforation occurred in 44 eyes. Perforation was enlarged in 4 eyes and returned to PK. Operation was continued in 40 eyes with air injection into the anterior chamber. In postopertive follow-up period, double anterior chamber (DAC) was occurred in 32 of 40 eyes. DAC was spontaneously regressed in 8 eyes, and air was given into the anterior chamber with a second surgical intervention in 24 eyes. DAC improved in 20 eyes. Four eyes underwent PK. Fungal keratitis evolved at the interface in one eye, because of no healing during follow-up, this eye underwent PK under antifungal therapy. Eyes with interface haze and Descemet’s membrane folds were followed.
CONCLUSION: DALK is a difficult technique with a steep learning curve. In addition to the complications seen in PK, specific complications can occur in lamellar surgery.

Keywords: deep anterior lamellar keratoplasty, descemet’s membrane perforation, double anterior chamber


Derin Anterior Lameller Keratoplastide Komplikasyonlar ve Yönetimi

Banu Torun Acar1, Tahir Kansu Bozkurt2, Selin Tuğtan3, Suphi Acar4
1Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul, Türkiye
3Afyon Devlet Hastanesi
4Serbest Hekim

AMAÇ: Derin anterior lameller keratoplasti (DALK) ameliyatı sırasında ve postoperatif takiplerde gelişen komplikasyonları ve bu komplikasyonların yönetimini sunmak
GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimiz kornea biriminde takip edilen, desme membranı ve endoteli sağlıklı 252 hastanın 280 gözüne Anwar’ın büyük hava kabarcığı tekniği ile DALK uygulandı. Ameliyat sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar ile bu komplikasyonların tedavisi ve sonuçları değerlendirildi.
BULGULAR: İkiyüz seksen dört gözün 220’sinde (%77.5) büyük hava kabarcığı oluştu, 64 göze (%22.5) lameller disseksiyon yapıldı. Dört gözde trepanizasyon sırasında perforasyon gelişti, penetran keratoplastiye (PK) dönüldü. Ameliyat sırasında 44 gözde mikroperforasyon gelişti. Bu gözlerin 4’ünde perforasyon genişledi ve PK’ya dönüldü. Kırk gözde ön kamaraya hava verilerek ameliyata devam edildi. Postoperatif takiplerde mikroperforasyon gelişen 40 gözün 32’sinde ikinci ön kamara (İÖK) gelişti. Bu gözlerin 8’inde İÖK spontan gerilerken, 24 göze ikinci bir cerrahi girişimle ön kamaraya hava verildi. Bu gözlerin 20’sinde düzelme görüldü. Dört gözde ikinci ön kamara düzelmediğinden bu gözlere PK uygulandı. Bir gözde arayüzeyde fungal keratit gelişti, takiplerde iyileşme olmadığından antifungal tedavi altında PK yapıldı. Arayüzey bulanıklığı ve Descemet membran kırışıklığı gelişen gözler takip edildi.
SONUÇ: DALK, öğrenme eğrisi dik ve uygulaması zor bir cerrahidir. PK’da görülen komplikasyonlar yanında farklı olarak lameller cerrahiye özgü komplikasyonlar da görülebilmektedir.

Anahtar Kelimeler: derin anterior lameller keratoplasti, desme membran perforasyonu, ikinci ön kamara


Banu Torun Acar, Tahir Kansu Bozkurt, Selin Tuğtan, Suphi Acar. Complications and management in deep anterior lamellar keratoplasty. . 2014; 44(5): 337-340

Corresponding Author: Banu Torun Acar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar