Cilt: 20  Sayı: 8 - 2014
Özetleri Gizle | << Geri
EMANET 2013 SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III
DOWNLOAD

2.
Elektromanyetik Alanlar ve Bioenerji Olgusu
Electromagnetic Fields and Bioenergy Phenomenon
İlhan Koşalay
doi: 10.5505/pajes.2014.36854  Sayfalar 287 - 293
Elektromanyetik enerji geniş bir frekans aralığında tanımlanmakta ve her frekans aralığında varlığını farklı şekilde hissettirmektedir. İnsanlık tarihi düşünüldüğünde, elektriğin keşfi ve elektrik-elektronik tabanlı cihazların varlığı çok eski değildir. İnsanoğlu kendi meydana getirdiği cihazlar nedeniyle asırlardır daha önce alışık olmadığı frekansta elektromanyetik alan ve dalgalara maruz kalmaktadır. Buna bağlı olarak, bu alanların insanlara zararlı etkileri olabileceği tezi üzerine birçok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların kayda değer sonuçları bulunmakla birlikte, genel anlamda henüz fazla sayıda çıktı ve yargı ortaya koymak mümkün olmamıştır. Bu çalışma, süregelen birçok çalışmadan farklı olarak, elektromanyetik enerjinin zararlı etkileri olabileceği yanında bazı frekanslarda faydalı etkilerinin de olabileceği tezini destekleyen bulguların ortaya konması amacıyla meydana getirilmiştir.
Electromagnetic energy is defined in the large frequency range and it shows its existence in different manners for every frequency range. When considering history of mankind, discovery of the electricity and presence of electrical and electronics based equipments is not very old. Human beings are exposed to electromagnetic fields and waves which they aren’t used to live with those fields for ages. In this connection, lots of studies were done for the thesis of that these fields can produce harmful effects on people. Although results of the studies which were done in this area point out important subjects, sufficient outputs and judgments haven’t been appeared yet in general meaning. This study was done to introduce findings which support that electromagnetic energy in some frequency can have beneficial effects on the living being.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

3.
50 Hz Şebeke Frekansında Elektrik ve Manyetik Alan Şiddetlerinin Ölçülmesi Ve Ölçüm Sonuçlarının ICNIRP’nin Halk Maruziyeti Limitlerine Göre Karşılaştırılması
Measurements of Electric and Magnetic Field Intensities at 50 Hz Mains Frequency and Comparison of Measurement Results to ICNIRP’s Reference Levels for General Public Exposure
Mustafa Cansız, Muhammed Bahattin Kurt, Ali Recai Çelik
doi: 10.5505/pajes.2014.47550  Sayfalar 294 - 299
Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülke tarafından kabul gören Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP), elektromanyetik alanlara halk ve mesleki maruziyet limitlerini belirleyen ve bu konularda yoğun çalışmalar yapan uluslararası bir komisyondur. ICNIRP elektrik, manyetik ve elektromanyetik alanların biyolojik ve potansiyel sağlık etkilerini incelemek üzere frekans bandını düşük frekans (0-100 Khz) ve yüksek frekans (100 Khz-300 Ghz) bandı olmak üzere ayrı ayrı incelemiş ve farklı kılavuzlar şeklinde yayınlamıştır. Bu çalışmada, düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan ölçümleri Diyarbakır İl Merkezi’nin 30 farklı noktasında gerçekleştirilmiştir. Düşük frekans kaynaklı elektrik ve manyetik alan ölçümlerinde ICNIRP’nin belirlemiş olduğu halk maruziyeti limit değerlerini aşan yerlerin olduğu tespit edilmiş ve bununla ilgili durum değerlendirmesi yapılmıştır. Ölçümlerde EHP-50C isimli düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan ölçer cihazı kullanılmıştır. Ölçüm sonuçları 6 dakikalık ölçümlerin ortalama değeri alınarak hesaplanmıştır. Ayrıca bir yüksek gerilim hattının altında 60 dakika boyunca elektrik alan şiddeti değerleri ve aynı şekilde manyetik alan şiddeti değerleri kaydedilmiştir. Kayıtlar sonucunda elektrik ve manyetik alan şiddeti değerlerindeki değişimler gözlemlenmiş ve bu değişimler grafik üzerinde gösterilmiştir.
International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) accepted by many countries as well as Turkey is a commission which determines reference levels for general public and occupational exposure to electromagnetic fields and has intensive works on these issues. ICNIRP has published separately a low frequency band (0-100 kHz) and a high frequency band (100 kHz-300 GHz) guidelines which investigate the biological and potential health hazard effects of electric, magnetic and electromagnetic fields. In this study, measurements of low frequency electric and magnetic fields were taken in 30 different locations in the city center of Diyarbakir. Some locations exceeding the reference levels for general public exposure specified by ICNIRP were determined in the measurements of low frequency electric and magnetic fields and then some assessments were made about them. Low frequency electric and magnetic field meter device which is named EHP-50C was used in the measurements. The measurement results were calculated as an average value of 6 minute measurements. In addition, under a high voltage power line during 60 minutes, electric and magnetic field intensity values were recorded in the same manner. As a result of recordings, changes in the electric and magnetic field intensity values were observed, and then these changes were shown on the charts.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

4.
Hastane Ortamlarında Manyetik Alan Seviyeleri ve Mesleki Maruz Kalmanın Değerlendirilmesi
Evaluations of Occupational Exposure and Magnetic Field Levels at Hospital Environments
Şükrü Özen, Selçuk Helhel, Gizem Kahya, Mehmet Çakır, Samet Yalçın
doi: 10.5505/pajes.2014.82905  Sayfalar 300 - 303
Bu çalışma ile tipik bir hastane ortamındaki elektromanyetik alan seviyeleri incelenmiştir. Araştırma için tipik merkez laboratuvarı seçilmiştir. Bu merkezde çok sayıda Santrifüj, biyokimya oto-analizör, Hemogram ünitesi vb. cihazlar kullanılmaktadır. Laboratuvar ortamındaki elektromanyetik alanlar aşırı düşük frekanslı alanlardır. Bu nedenle çalışanların maruz kalabileceği elektromanyetik alan seviyeleri ölçülmüş, sonuçlar mesleki maruz kalma güvenlik limitleri ışığında değerlendirilmiştir.
Electromagnetic field levels at the typical hospital environments analyzed with this study. Typical center laboratory has been selected for the research. There are a lot of devices at this center such as Centrifugal, biochemistry auto-analyzer, Hemogram units etc. Electromagnetic fields at the laboratory environment are the Extremely Low Frequency field. Therefore, occupants that they may be exposed to the electromagnetic field levels were measured, and the results are evaluated in the light of occupational exposure safety limits.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

5.
Hava Araçlarında Elektromanyetik Işımanın Personele Zararları (HERP)
Hazards of Electromagnetic Radiation to Personnel on Air Vehicle
Nursel Akçam, Gül Seyhan Şen
doi: 10.5505/pajes.2014.78300  Sayfalar 304 - 309
Bu çalışmada, öncelikle elektromanyetik girişimin, nasıl ve neden oluştuğu, çevresel etkileri ve bu etkilerden korunma yöntemleri açıklanmıştır. Elektromanyetik ışımanın zararlı etkileri personel üzerinde incelenmiştir. Bu konuda mevcut standartların neler olduğu araştırılmış, araştırma sonuçları sunulmuştur. Ayrıca uygulama için kullanılan MXF-484 V/UHF hava platform telsizi hakkında bilgi verilmiştir. Genel amaçlı ve taarruz helikopterlerinin hava platform telsizinde değişen frekans değerlerinden kaynaklanan çevresel elektromanyetik alan etkileri ölçülmüştür. Ölçülen elektromanyetik uyumluluk test sonuçları MIL-STD-464 standardı ile karşılaştırılmıştır.
In this study is to explain how the electromagnetic interference occur, its environmental hazards and protective method from this hazards. The hazards of electromagnetic interference on people was investigated. Related standards about Electromagnetic Compatibility and Electromagnetic Interference was researched. And also results were presented. More over information about MXF-484 V/UHF airborne radio used for application was given. Environmental effects of electromagnetic field occured by the varying frequency values on the MXF-484 V/UHF airborne radio of utility and attack helicopters were measured. Results of tests were compared according to MIL-STD-464 standard.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

6.
SAR Ölçümlerinde Kullanılmak Üzere Dipol Anten Yapımı ve Karakterizasyonu
Construction and Characterization of Dipole Antenna to be Used in SAR Measurements
Aliye Kartal Doğan, Murat Celep, Sefa Ogan
doi: 10.5505/pajes.2014.32767  Sayfalar 310 - 313
Mobil telefonların Özgül Soğurma Oranı (Specific Absorption Rate) değerinin belirlenmesi için yapılan ölçümler öncesinde ölçüm düzeneğinin doğrulanması gerekir. SAR ölçümlerinde kullanılan robotun, elektrik alan probunun, eşdeğer doku sıvısının ve ölçme programının bir arada doğru olarak çalıştığını kontrol etmek için doğrulama çalışması yapılır. Doğrulama ölçümlerinde, kutu fantomun alt kısmına referans bir dipol anten yerleştirilir. Böylece eşdeğer sıvı üzerine değeri bilinen bir güç uygulanarak sıvı içerisinde elektrik alan oluşması sağlanır. Bu çalışmada doğrulama ölçümlerinin önemli bileşenlerinden biri olan dipol anten yapımı, karakterizasyonu ve doğrulama ölçümlerinden bahsedilecektir.
Verification of Specific Absorption Rate measurement system is necessary before determining the Specific Absorption Rate value of mobile phones. The Specific Absorption Rate measurement system, including the electric field probe, the tissue equivalent liquid and robot used for positioning the probe and also the special software, should be validated in order to check whether it works correctly or not at the test frequency. A flat phantom and a reference dipole antenna are used for the system verification. The reference dipole antenna is placed at the bottom of the flat phantom. So, electric field is formed inside the liquid by applying a known power is delivered to dipole antenna to the tissue equivalent liquid. In this study, the construction, characterization and validation measurements of reference dipole antenna which is one of the important components of validation measurements will be discussed.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

7.
Bir Üniversite Yerleşkesinde Uzun Süreli Elektromanyetik Alan Ölçümleri ve Kirlilik Haritaları
Longterm Electromagnetic Field Measurements and Pollution Maps in a University Campus
Teoman Karadağ, Ali Rıza Özdemir, Teymuraz Abbasov
doi: 10.5505/pajes.2014.78941  Sayfalar 314 - 318
İnönü Üniversitesi yerleşke alanında bulunan baz istasyonlarının ve kampüs yerleşkesi üzerine etki eden diğer çok yüksek frekanslı elektromanyetik alan kaynaklarının yaydığı elektrik alan şiddetlerinin dönemsel ve uzun süreli ölçümleri yapılmış, yerleşkenin frekans bazlı elektromanyetik alan yoğunluk haritaları çıkarılmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçlarına göre dönemsel değişimler kıyaslanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. 2011 yılında 27 MHz-3GHz frekans aralığında spektrum analizi yapılarak yerleşke dâhilinde 450’nin üzerinde noktada, farklı frekanslara sahip elektromanyetik dalgaların alan şiddeti değerleri ölçülmüştür. 2013 yılında 100 kHz-8 GHz frekans aralığında anlık ölçümler ile 6700’ün üzerinde noktada elektrik alan şiddeti değerleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlarla, elektromanyetik alan kirlilik haritaları çizilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmanın amaçlarından biri iki yıllık periyotta üniversite yerleşkesinde elektrik alan şiddetinin değişiminin belirlenmesidir; bir diğer amacı da ölçüm sonuçlarından elde edilecek verilerle çizilen elektromanyetik kirlilik haritaları ile bu bölgedeki elektrik alan kaynaklarının homojen dağılımının sağlanması ve olası risk bölgelerinin belirlenmesidir.
Electric field intensity emitted by electromagnetic field sources of the base stations in the campus of Inonu University and other very high frequency electromagnetic field sources’ spread which are effect above at campus field were done and the frequency-based electromagnetic intensity maps of the campus were prepared. According to achieved measurement conclusions, the results were evalauted by comparing the periodical changes. The field intensity values of the electromagnetic waves which have different frequencies were measured by making a spectrum analysis over 450 points in the range of 27MHz-3GHz frequency in 2011. Also, in 2013, electric field intensity values were measured with instant measurements over 6700 points in the range of 100kHz-8GHz frequency. The electromagnetic pollution maps were drawn with obtained electric field values and the results were evaluated. One of study aims, it was determined changing electric field intensity along two-year period in campus of university. Another one purpose is provided homogeneous distribution of electric field source at this area with electromagnetic pollution maps which are drawn by obtained datas from results of measurements, and determined possible risk areas.
Makale Özeti | Tam Metin PDF