Cilt: 10  Sayı: 4 - 2004
Özetleri Gizle | << Geri
1.
Kapak-İçindekiler
Cover-Contents
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Sayfalar I - III
DOWNLOAD

2.
BİLGİSAYAR AĞLARI DERSİNİN WEB TABANLI ÖĞRETİMİ
WEB BASED LEARNING OF COMPUTER NETWORK COURSE
Hakan KAPTAN, Yılmaz ÇAMURCU
Sayfalar 1 - 6
Internet ve bilgisayar alanlarındaki gelişmelerin sonucu olarak web tabanlı eğitim de üzerinde en çok çalışılan ve araştırma yapılan alanlardan biri olmuştur. Bu çalışmada, Teknik Eğitim Fakülteleri’nde okutulan Bilgisayar Ağları dersine ilişkin çoklu ortam, animasyon ve simülasyonlarla zenginleştirilmiş olan web tabanlı eğitim dokümanları açıklanmaktadır. Bu dokümanlardaki ders içeriği oluşturulurken üniversitelerde okutulan kitaplardan web ortamındaki eğitim dokümanlarından ve üretici firmaların teknoloji sayfalarından yararlanılmıştır. Ders materyali yazı, resim ve şekillerden oluşturulmuş; öğrencilerin derse olan ilgisini arttırmak ve öğrenmesini kolaylaştırmak için bazı konularda animasyonlarla anlatım yapılmıştır. Ayrıca yönlendirme algoritmaları ve tıkanıklık kontrol algoritmalarının çalışma ilkelerinin daha kolay şekilde anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla, öğrencilerin bu konuları etkileşimli olarak öğrenmesini sağlayacak simülatörler tasarlanmıştır.
As a result of developing on Internet and computer fields, web based education becomes one of the area that many improving and research studies are done. In this study, web based education materials have been explained for multimedia animation and simulation aided Computer Networks course in Technical Education Faculties. Course content is formed by use of university course books, web based education materials and technology web pages of companies. Course content is formed by texts, pictures and figures to increase motivation of students and facilities of learning some topics are supported by animations. Furthermore to help working principles of routing algorithms and congestion control algorithms simulators are constructed in order to interactive learning
Makale Özeti | Tam Metin PDF

3.
BİLGİSAYAR AĞLARINDA KULLANILAN DELİK KOVA TIKANIKLIK KONTROL ALGORİTMASI İÇİN SİMÜLATÖR
Birim BALCI
Sayfalar 7 - 12
Bilgisayar ağlarında tıkanıklık önemli bir sorundur. Bu soruna çözüm getirmek için çeşitli tıkanıklık kontrol algoritmaları geliştirilmiştir. Bu çalışmada, yönlendirici tıkanıklık kontrol algoritmalarından Delik Kova tıkanıklık kontrol algoritmasının eğitim amaçlı simulatörü tasarlanmıştır. Bilgisayar ağları dersinde ağ tıkanıklığı ile ilgili temel prensipler verilmektedir. Ancak laboratuarlarda ağ tasarımı yapılamamakta ve öğrencilere uygulamalarla tıkanıklık kontrol algoritmaları anlatılamamaktadır. Bu çalışmada tasarlanan simulatör sayesinde, delik kova tıkanıklık kontrol algoritmasının işleyiş mantığının adım adım gözlenmesi mümkün olacaktır. Yönlendiricilerin kendilerine gelen paketleri alması ve göndermesi ile ilgili kurallar gerçektekine uygun olarak belirlenmiştir.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

4.
BİYOMETRİK PARMAK İZİNİN AKILLI KARTLARLA KULLANIMI VE UYGULAMASI
BİYOMETRIC FINGER PRINT USED AND APPLIED ON SMART CARD
Makbule KARAKÜLAH, Mustafa DANACI, İbrahim Hakkı CİRİTCİ
Sayfalar 13 - 16
Bu çalışmada, biyometrik yöntemlerden olan parmak izi tanıma sistemi için parmak izi görüntüsünden öznitelik noktaları elde edilmiştir. Bu öznitelik noktalar, parmak izi görüntüsünün özel donanımlarla sayısallaştırılması ve bu sayısal görüntünün bilgisayarda, bazı işlemler sonucu ortaya çıkarıldığı uç ve çatal noktalardır. Kişiye özgü bu parmak izi noktaların, akıllı kartla nasıl ilişkilendirildiği araştırıldı. Çeşitli akıllı kart okuyucu ve yazıcılarla, veri okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirildi. Parmak izli akıllı kart geliştirme kitli cihazlar kullanılarak da biyometrik parmak izi bilgileri ve kimlik bilgileri akıllı kartlara başarıyla yazılarak kimliklendirme işlemi yapıldı. Burada biyometrik yöntemlerden parmak izi ve kart çeşitlerinden akıllı kartı tercih sebepleri de ortaya konulmuştur
During the last years, the authors are trying to integrate biometrics, inside a smart card. In this study the first step, as in every biometric system is to obtain an image of the user’s fingerprint. After this, a preprocessing algorithm is applied, which enables feature extraction to obtain the location and type of all minutiae. The minutiae are ridges and valleys of the fingerprint. We researched these minutiae which are used with smart cards. A lot of smart card readers /writers were used for data writing and reading. Fingerprint minutiae and identify information were wrote on smart cards successfully using development kits (smart cards of fingerprint) and so were identified.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

5.
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNDE COĞRAGİ VERİLERİN GML(GEOGRAPHIC MARKUP LANGUAGE) İLE MODELLENMESİ
Murat KOMESLİ, Murat Osman ÜNALIR
Sayfalar 17 - 23
GML`in yakın bir gelecekte Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) çok yaygın olarak kullanılacağına inanılmaktadır. GML, coğrafi verilerin sistemler arası aktarılması işlemleri için geliştirilen bir XML “dialect”dir. Coğrafi veriler belirli bir arazi detayını gösterecek şekilde aktarılabilmekte, daha sonrasında harita üzerinde nasıl gösterileceği kontrol edilebilmektedir. En önemli avantaj ise, haritaların kullanıcı tarafında satın alınması gereken özel bir yazılıma ihtiyaç duyulmadan, standart bir İnternet gezgini tarafından gösterilebilmesidir. Bu, klasik resim tabanlı metodlara nispeten daha çok yönlü ve yetenekli bir yaklaşımdır. Bu çalışmada, GML ve onun CBS ile olan ilişkisinin sunulması amaçlanmıştır.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

6.
DENİZLİ İL MERKEZİ YERLEŞİM ALANININ JEOLOJİK, JEOTEKNİK KENT BİLGİ SİSTEMİ (JEO-KBS)
GEOLOGICAL AND GEOTECHNICAL CITY KNOWLEDGE SYSTEM OF THE URBAN AREAS IN THE CENTRAL PART OF DENIZLI CITY
Halil KUMSAR, Sefer Beran ÇELİK, Mustafa KAYA
Sayfalar 25 - 31
Yerleşim yeri seçimi projelerinin ilk aşamasında yapılan jeolojik ve jeoteknik çalışmalarda üretilen veriler kentleşmenin temel ve ilk aşamasıdır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlarla üretilen mühendislik jeolojisi haritaları ise imar planlarını ve yapılaşmayı yönlendirmektedir. Denizli Belediyesi Yerleşim Alanlarının Jeolojik, Jeoteknik ve Hidrojeolojik Özellikleri adlı projede üretilen verilere ilişkin jeolojik ve jeoteknik kent bilgi sistemi JEO-KBS bu çalışmada oluşturulmuştur. Geliştirilen JEO-KBS sisteminde topoğrafik, imar, mahalle haritaları sayısallaştırılmıştır. Arazide ve laboratuarda yapılan jeoteknik deneyler, jeofizik ölçümler ve jeolojik bilgiler için veri taban oluşturulmuş ve bu veri tabanındaki veriler JEO-KBS sisteminde değerlendirilerek Denizli merkezi yerleşim alanları için mühendislik jeolojisi haritaları oluşturulmuştur. JEO-KBS sistemi içinde sayısal harita üzerinde istenilen bir noktada jeolojik ve jeoteknik bilgilere grafik ortamında çok kısa sürede ulaşmak ve bu verileri uygulamaya aktarmak mümkündür. Belediyelerin bu tür kent bilgi sistemleri yardımıyla kentin gelişimini kontrol etmeleri ve yeni değerlendirmeler yapmaları açısından geliştirilen JEO-KBS sistemi önemli katkı sağlamaktadır.
Geological and geotecnical investigations which are carried out at the first stage of a settlement place of a city play an important role on the development of urbanization. Engineering geology maps which are prepared by using the data of geological and geotechnical investigation guide urban plans and settlement. In this study a geological and geotechnical city information system of Denizli city (JEO-KBS) was developed by evaluating the Project data of the Geological, Geotechnical and Hydrogeological Properties of Denizli Municipality Settlement Place which was carried out by the research team of the Geological Engineering Department of Pamukkale University. Topography, urban plan and distric maps are digitised into the system. A knowledge base system was written for evaluating geotechnical tests of field and loboratory, geophysical and geological data. Engineering geology maps were prepared in JEO-KBS system by using the data of the knowledge base system. It is possible to reach geological and geotechnical data on a defined point on the graphic screen of JEO-KBS. The developed city knowledge base system gives an important contribution to the municipalities for urban planning and re-evaluation of geological and geotechnical data.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

7.
E-BELEDİYECİLİK VE BİR KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI
E-MUNICIPALITY AND AN APPLICATION ABOUT CITY INFORMATION SYSTEM
Erdem UÇAR, Erdinç UZUN, Özlem UÇAR
Sayfalar 33 - 35
E-Belediyecilik alanında yaptığımız çalışmalar sonucunda E-Belediyeciliğin alt bir dalı olan Kent Bilgi Sistemlerine yönelmeye karar verdik ve bunu bir uygulamaya dönüştürerek pekiştirdik. Yaptığımız uygulama sayesinde kullanıcı Pafta, Ada, Parsel numaralarını girerek veya tahmini olarak harita üzerinde ilerleyerek parsele ait bilgilere ulaşabilmesini amaçladık. Uygulamamız için programlama dili olarak PHP’yi veritabanı olarak ta MYSQL seçtik.
As a result of the studies we have carried out in the field of E-Municipality, we have decided to focus on City Information Systems, which is a sub-field of E-Municipality, and solidified our study by developing an application. The application allows the user to have access to the information concerning a parcel by entering the Plot, Block and Parcel Numbers or using the map. We have chosen PHP as the programming language and MYSQL as the database for our application.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

8.
SUÇ HARİTALARI VE BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ
CRIME MAPS AND COMPUTER TECNOLOGY
Erdal KARAKAŞ, Sabri KARADOĞAN, Handan ARSLAN
Sayfalar 37 - 42
Bilgisayar destekli suç haritaları, suçun nerede olduğunu, lokasyonunu ve yoğunluk değerini gösterir. Bu nedenle suç haritalarıyla suç alanlarının dağılışını çalışmak çok kolaylaşmıştır. Bu yüzden suç haritaları suç analiz safhasının önemli bir parçası olmuştur. Bu çalışmada GIS (Geographic Information System) ortamında Elazığ şehrindeki ev hırsızlığı suçlarının dağılış haritaları yapılmıştır. Suç dağılışı ay, gün, saat, gibi değişkenlere göre ele alınmış, şehirdeki hırsızlık suçlarının dağılışı, şehrin mekansal arazi kullanımı (city landuse) ile ilişkilendirilmiştir. Sonuçta Elazığ şehrindeki hırsızlık suç dağılışı ve yoğunluğunda şehir içi arazi kullanım özelliğine bağlı olarak farklılaşmaların olduğu tespit edilmiştir Bu araştırmadaki yöntem ve bulgular hızlı etkin ve doğru analizler yapılmasını sağlayacaktır.Bunun yanında suçların yoğunlaştığı mekanların özelliğinin ortaya çıkarılmasıyla, suçun coğrafi mekanla ilişkilendirilmesi, önlenmesi ve şehir güvenliğinin sağlanması açısından önemli katkılarda bulunacaktır.
Crime maps show crime density values and locations where crime have accured. For this reason it had been easy to examine the spatial distribution of crime locations with crime maps. There for crime maps have long been part of the process to crime analysis. In this study, the crime of home burglary was mapped with respect to general areal distribution by GIS (Geographic Information System) in the city of Elazig The distribution of the crime was handled considering the parameters such as month, day and hour, and related to the land use. As a result, it was determined that there were differences in the distribution and concentration in the crime of theft with respect to the land use inside the city. The methods and findings in this study will provide rapid and accurate analyses for such kinds of studies. In addition, Interrelating the type of the crime with the regions or areas will contribute to preventing crime, and security in urban areas.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

9.
PIC MİKRODENETLEYİCİ İLE UZAK MESAFE HABERLEŞMESİ KULLANILARAK TRAFİK SİNYALİZASYON MODELLEMESİ
TRAFFIC SIGNALS MODELLING WITH LONG DISTANCE COMMUNICATIONS USING PIC MICROCONTROLLER
Ahmet ÖZEK, Ömer KARAL
Sayfalar 43 - 46
Günümüzde mikro denetleyiciler kontrol ve otomasyon sistemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Trafik sinyalizasyon otomasyonu için kavşak kontrol sisteminin bir denetleyici tarafından kontrolü ve birden çok kavşağın birlikte otomasyonu için ise birbirleri ile haberleşmesi gerekmektedir. Özel durumlarda kavşaklar normal çalışma modlarını değiştirmek ve yeşil dalga senkronizasyonunu sağlamak amacı ile birbirleri ile haberleşme ihtiyacı duymaktadır. Bu çalışmada bir hastane yolu üzerinde birbirinden uzak mesafelerde bulunan iki kavşak üzerinde bir ambulans yolunun açılabilmesi için kavşak çalışma modlarının değiştirilmesi ve kavşakların PIC 16F877 mikrodenetleyici ile kontrolünün gerçekleştirilmesi için bir model proje gerçekleştirilmiştir.
Today, microcontrollers are widely used in control and automation systems. For the automation of traffic signalization, the crossroads need to be controlled by microcontrollers and for the automation of more than one crossroad the communication of more than one microcontroller is required. In some special cases, the intercommunication of microcontrollers is required to change crossroad status and obtain continuous flow (green weave) synchronization. In this study, a method is proposed to control the traffic flow on a hospital road with two crossroads located several km. apart from each other. For the purpose of changing the crossroads status to have a continuous flow of the traffic, the series of PIC16F877 microcontroller is used.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

10.
PROLOG TABANLI ZEKG ÖĞRETGM SGSTEMG (ZÖS)
PROLOG BASED AN INTELLIGENT TUTORING SYSTEM (ITS)
Funda DAĞ, Kadir ERKAN
Sayfalar 47 - 55
Bu çalışmada; Web tabanlı, genel amaçlı bir Zeki Öğretim Sistemi (ZÖS)’ni oluşturan bileşenler Visual Prolog ortamında gerçekleştirilmiştir. Birden fazla ders için uygulanabilecek bir sistemin iskeleti oluşturulmuştur. ZÖS; bilgi alanı modeli, kullanıcı modeli, öğretici modeli ve kullanıcı arabirim modeli olarak adlandırılan dört temel bileşenden oluşmaktadır. Bu uygulamada sözü edilen modellerden; bilgi alanı modeli, kullanıcı modeli ve kullanıcı arabirim modeli gerçekleştirilmiştir. Gerçeklenen sistemde kullanıcı arabirim modeli, öğretmen ve öğrenci arabirimi olmak üzere iki parçadan meydana gelmektedir. Bu çalışma ülkemizde ZÖS alanında yapılan çalışmaları geliştirmek ve bir ZÖS’nin altyapısını kurmak amaçlanmıştır.
In this study; components of a web-based general purpose Intelligent Tutoring System (ITS) has been realized by using Visual Prolog. A framework of the system has been constructed to apply various lesson. An ITS consists of four fundamental models which are domain expert model, user model, instruction model and user interface model. In this study, domain expert model, user model and user interface model have been realized. There are user interfaces for both author and student in the system. We aimed in this study, developing studies on ITS in our country and constructing a framework for an ITS.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

11.
VERİTABANI GÜVENLİK POLİTİKASI METAVERİ MODELİ OLUŞTURULMASI VE BİR UYGULAMA
DEVELOPMENT OF A DATABASE SECURITY POLICY METADATA MODEL AND ITS APPLICATION
Dilek TAPUCU ARPAÇAY, Murat Osman ÜNALIR
Sayfalar 57 - 61
Veritabanları üzerinde saklanan veriler, ilgili bilgisayar sistemi için tanımlanmış güvenlik politikaları ile korunmalıdır. Güvenlik politikaları bilginin değerini ve ilişkili riskleri karşılayacak şekilde ortaya konmalıdır. Bu çalışmada veritabanları için ortaya konulması düşünülen iki ayrı güvenlik politikası “Genel Olarak Kabul Edilen Sistem Güvenlik Prensipleri” ile açıklanmaktadır. Anılan politikalar için metaveriler ile metaveriler oluşturulmakta ve ilgili metaveriler, XML-Şema kullanılarak uygulamaya geçirilmektedir. Böylece her bir modele ait elemanların yapıları ortaya konulmaktadır. Gerçekleştirilen uygulama ile, organizasyonlar içinde belirlenen politikaların, değişen durumlar karşısında yeniden düzenlenmesinin kolaylaşacaktır. Bu sayede, metamodeller üzerinde yapılacak değişiklikler ile, ilgili politikaların süreç içinde devamlılığı sağlanabilecek ve metamodeller farklı sistemler arasında taşınabilecektir.
Data stored in the database must be protected by pre-defined security policies designed for systems. The security policies must be described with the worth of knowledge and related risks. In this paper, two different security policies are explained by “Generally Accepted System Security Principles”. For these policies metadata and metamodels are created and related metamodels are applied by using XML Schema. Then, the structures of elements for each model are exposed. For the realized application, determination of the policy in the organization, for changing conditions rearrangement will be easy. Thus, with the changes made in the metamodels, related policies will be continues in the process and metamodels are moved between different systems.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

12.
WAP DESTEKLG ÖĞRENCG GgLERG BGLGG OTOMASYONU: SAA-W (STUDENT AFFAIRS AUTOMATION-WAP)
WAP AIDED STUDENT AFFAIRS AUTOMATION: SAA-W(STUDENT AFFAIRS AUTOMATION-WAP)
M. Nusret SARISAKAL, Serhan YARKAN
Sayfalar 63 - 71
Kablosuz iletişimin ilerleyişi, doğal olarak kablosuz uygulamaların sayısını da arttırmıştır. Artan uygulamalar ise mutlaka bir noktada daha öncekilerle kesişmek zorundadır. Bu noktada, elde edilen ilerlemelerin uyumluluğu ve ortak iş görebilmeleri zorunlu hale gelir. Uyumluluk ve ortak iş görebilme, kesişen teknolojilerin eksik tarafları da göz önünde bulundurularak gerçeklenmelidir. WAP teknolojisi, kablosuz teknolojilerden biri olup, “kablosuz Web” kavramını ortaya koymuştur. Böylece, Web uygulamalarının benzerleri, kablosuz cihazlara uygun olacak şekilde de gerçeklenebilmektedir. Bu çalışmada WAP omurgasına dayalı, genel WAP senaryosuna uygun olarak gerçeklenen bir çalışma (SAA-W) geliştirilmiştir. Uygulamanın ayrıntılarında, kablosuz teknolojilerle kablolu iletişimin ortak çalışabilirliğine değinilmiş ve geleceğe yönelik öneriler ileri sürülmüştür.
Advance of the wireless technologies increase the number of wireless applications. Increasing applications have to intersect with the preceding ones. At this point, adaptivity and interoperability of the advances become inevitable. Adaptivity and interoperability has to be implemented by allowing for them. WAP technology is one of the wireless technologies that brings about “wireless Web” concept. Thus, applications which are similar to the Web applications can be implemented too on wireless devices appropriately. In this paper, an application (SAA-W) has been developed which is based on WAP architecture, and also suitable for the general WAP scenery. In the details of the application, it has been mentioned about wireless and wired technologies? interoperability and proposed some suggestions for future.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

13.
XML VE VERİTABANI ENTEGRASYONU İLE ESNEK UYGULAMA GELİŞTİRME
DEVELOPING FLEXIBLE APPLICATIONS WITH XML AND DATABASE INTEGRATION
Hale AS, Engin ERDEM, Ata ÖNAL
Sayfalar 73 - 78
Bilişim alanında son yılların gözde konularından biri Kurumsal Uygulama Tümleşimi?dir. Kurumsal Uygulama Tümleşimi basit bir şekilde, bir organizasyonun bilgi işlem ortamını oluşturan farklı sistemler arasında standart köprüler oluşturulması süreci olarak tanımlanabilir. Kurumsal Uygulama Tümleşimi?nin popüler olmasının nedeni, şirket birleşme, satın alma ve evlilikleri olmuştur. Bu tür ilişkiler içinde olan şirketlerde çalışmakta olan benzer sistemlerin bir süre daha çalışması sağlanırken, hedef en kısa vadede şirketler arasındaki uygulama entegrasyon sorununun çözülmesi olmuştur. XML teknolojisi ile hem kurum içindeki hem de kurumlar arasındaki uygulama entegrasyon sorunlarına çözüm bulunabilir.
In recent years the most popular subject in Information System area is Enterprise Application Integration (EAI). It can be defined as a process of forming a standart connection between different systems of an organization?s information system environment. The incorporating, gaining and marriage of corporations are the major reasons of popularity in Enterprise Application Integration. The main purpose is to solve the application integrating problems while similar systems in such corporations continue working together for a more time. With the help of XML technology, it is possible to find solutions to the problems of application integration either within the corporation or between the corporations.
Makale Özeti | Tam Metin PDF

14.
YAPAY SİNİR AĞLARININ EKONOMİK TAHMİNLERDE KULLANILMASI
USING NEURAL NETWORK FOR FINANCIAL APPLICATIONS ESTIMATIONS
Murat ŞEKER, E. Selim YILDIRIM, Ahmet BERKAY
Sayfalar 79 - 83
Yapay Zekanın başarıyla uygulandığı alanlara örnek olarak; Finansal uygulamalarla birlikte, Kontrol, Haberleşme, Radar Sinyallerinin işlenmesi, örüntü tanıma, genel olarak DSP, non-lineer sistemler, vb, verilebilir. Finansal uygulamalarda, genellikle YSA Backpropagation (Feedforward–İleri Besleme) algoritması uygulanmaktadır.Bu çalışmada, Çok Katmanlı İleri Beslemeli Yapay Sinir Ağına, Eğitim Algoritması olarak Backpropagation (Geri-Yayılım) algoritmasının uygulanmasıyla farklı yabancı paralar için döviz kuru alış fiyatlarının gelecek dönemdeki değerlerinin tahmini yapılmaktadır.Geçmiş dönem kayıtları kullanılarak yapılan hesaplamalar sonucunda, Geri Yayılım algoritmasının uygulandığı Yapay Sinir Ağı bünyesindeki parametreler ve katman özelliklerinin değişik değerleri için üretilen tahmini değerler, gerçekleşen değerlerle kıyaslanmakta ve bu yolla, uygulanan tekniğin verimlililiği ölçülmektedir.
Examples of successful applications in Artificial Intelligence (AI) field; With financial applications, Control, Communication, Processing Radar signals, Pattern Recognition, general DSP application, Nonlinear Systems can be given. In the financial applications, generally back propagation (Feedforwared) algorithms of the Neural Network (NN) uses. In this application, backpropagation algorithms applied to Multi Layer Feedforward Neural Network for the future estimations of foreign currency exchange rates data. The calculation results which was founded by using past exchange rates data “estimations that produce by Neural Network Layers and parameters, which carry out by backpropagation algorithms for different values” was compared with the real data for measuring the productivity of the method.
Makale Özeti | Tam Metin PDF