. 2013; 19(3): 121-126 | DOI: 10.5505/pajes.2013.98698  

Dairesel Testerelerle Kesme İşleminde Testere Devir Sayısının ve Gürültü Seviyesi Değişimlerinin İncelenmesi

Nazmi Şengün, Raşit Altındağ, Servet Demirdağ
Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Müh. Bölümü, Isparta

Doğaltaş işleme teknolojisinde kayaçları kesmek için en çok elmas soketli dairesel testereler kullanılmaktadır. Bu testerelerle kesim sırasında kayaca bağlı olarak önceden ayarlanmış çevresel hızda ve oluşan gürültü seviyesinde değişim görülmektedir. Çalışmada, kayaç kesme deneyleri sırasında testerenin boştaki ve yükteki durumuna göre gürültü seviyesi ölçümleri ve testerenin devir ölçümleri yapılmıştır. Buna göre görece gözenekliği düşük, dayanımı, sertliği ve özgül enerji değerleri yüksek kayaçlarda testerenin tam yükteki devir sayısı boştaki devir sayısına oranla yaklaşık % 1 oranında azalma göstermiştir. En yüksek azalma değeri kireçtaşlarında (bejler) ölçülürken traverten, limra ve andezitte daha düşük devir azalma değerleri ölçülmüştür. Gürültü seviyesindeki artış oranları ise yaklaşık % 6.46’ya kadar en yüksek andezit ve bazalt kayacında meydana gelmiştir.

Anahtar Kelimeler: Mermer, Dairesel testere, Gürültü.


Investigation into Variations of Saw Rotation and Noise Level in Cutting by Circular Saw

Nazmi Şengün, Raşit Altındağ, Servet Demirdağ
Süleyman Demirel University, Faculty of Engineering, Department of Mining Engineering, Isparta, Turkey

In natural stone technology, to cut rocks circular diamond saws are widely being used. With these saws some variations are seen on pre-set peripheral speed and occurring noise level according to the rock type during cutting. In this study, in rock cutting experiment by circular saw, spindle speed and noise level measurements were made both when cutting and standing idle. About 1% decrease was showed saw spindle speed when cutting according to idle at rocks having low porosity, high strength, hardness and specific energy value. While the highest decrease value was measured at limestone, a lower speed reduction values was determined in travertine, lymra and andesite. The highest noise level increases approximately 6.46% was occurred in andesite and basalt.

Keywords: Marble, Circular saw, Noise.


Nazmi Şengün, Raşit Altındağ, Servet Demirdağ. Investigation into Variations of Saw Rotation and Noise Level in Cutting by Circular Saw. . 2013; 19(3): 121-126

Sorumlu Yazar: Nazmi Şengün, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar