. 2004; 10(3): 299-304

CNC TORNA TEZGAHLARI İÇİN DİALOG METODU KULLANILARAK NC KOD TÜRETİLMESİ

Yakup TURGUT1, İhsan KORKUT1, Mehmet Tolga AKINCI1
Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, 06500/Teknikokullar/Ankara

Bu araştırmada, CNC torna tezgahları için Diyalog Yöntemi ile NC Kodu üreten bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Öncelikle, CNC torna tezgahları, tornalama metotları ve takım yolu oluşturma teknikleri araştırılmıştır. Takım yolunun oluşturulmasında, geometrik tanımlama teknikleri kullanılarak, FANUC formatına uygun CNC parça programı türetilmiştir. Bu çalışma ile geometrik tanımlama teknikleri yardımı ile, CNC parça programı hazırlama işlemi kolaylaştırılmıştır. Geliştirilen bilgisayar programı VISUAL BASIC 6.0 programlama dili ile yazılmıştır. Program ACCESS 7.0’da hazırlanan malzeme ve kesici takım veri tabanları ile desteklenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Silindirik parçalar, CNC parça programı, Diyalog programlama


CNC LATHE MACHINE PRODUCING NC CODE BY USING DIALOG METHOD

Yakup TURGUT1, İhsan KORKUT1, Mehmet Tolga AKINCI1
Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, 06500/Teknikokullar/Ankara

In this study, an NC code generation program utilising Dialog Method was developed for turning centres. Initially, CNC lathes turning methods and tool path development techniques were reviewed briefly. By using geometric definition methods, tool path was generated and CNC part program was developed for FANUC control unit. The developed program made CNC part program generation process easy. The program was developed using BASIC 6.0 programming language while the material and cutting tool database were and supported with the help of ACCESS 7.0.

Keywords: Cylindrical part, CNC part programme, Dialog programming


Yakup TURGUT, İhsan KORKUT, Mehmet Tolga AKINCI. CNC LATHE MACHINE PRODUCING NC CODE BY USING DIALOG METHOD. . 2004; 10(3): 299-304


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar