. 2017; 23(4): 364-371 | DOI: 10.5505/pajes.2016.86619  

Ejektörlü bir soğutma sisteminin tasarımında optimizasyon koşullarının teorik ve deneysel olarak araştırılması

Gamze Yakut1, Mustafa Acar2
1Süleyman Demirel Üniversitesi, Uzaktan Eğitim MYO, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Isparta
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği, Enerji Anabilim Dalı, Isparta

Bu çalışmada, ejektörlü bir soğutma sisteminin tasarlanmasında optimizasyon koşulları teorik ve deneysel olarak araştırılmıştır. Çalışma akışkanı olarak su tercih edilen ejektörlü soğutma sisteminde, Termodinamiğin I. yasa analizi ejektör teorisine uygun şekilde yapılmıştır. Sistemin her bir noktasındaki entalpi, sıcaklık, kütlesel debi ve hız gibi termodinamik özellikleri hesaplanmıştır. Ejektörün boğaz bölgesinde gerçekleşen şok olayının teorik olarak elde edilmesini sağlayan Rayleigh ve Fanno eğrilerinin kesişimi, iterasyon yapılarak elde edilmiştir. Burada optimum değer elde edilerek ejektör boyutlandırılması gerçekleştirilmiştir. Farklı çalışma şartları altında, ejektörlü sistemin soğutma performans katsayısı (COP) ve akış sürüklenme oranı (G) hesaplanmıştır. Sistem parametrelerinin, sistemin performans katsayısı ve akış sürüklenme oranı üzerine olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, grafikler ve tablolar halinde verilmiştir. Generatör sıcaklığı üç farklı değer (80, 85 ve 90 °C) olarak belirlenerek analizler gerçekleştirilmiştir ve sonuçlar elde edilmiştir. Farklı sıcaklık ve basınçlarda soğutma performans katsayısının (COP) 0.15-0.42 ve akış sürüklenme oranının (G) 0.15-0.45 arasında olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ejektörlü sistemin teorik ve deneysel analizlerinde, deneysel sonuçların teorik olarak hesaplanan sonuçlara benzer olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Ejektörlü soğutma sistemi, Ejektör, COP


Theoretical and experimental investigation of optimization conditions in the design of an ejector cooling system

Gamze Yakut1, Mustafa Acar2
1Süleyman Demirel University, Distance Learning Vocational School, Department of Computer Programing, Isparta
2Süleyman Demirel University, Engineering Faculty, Mechanical Engineering,Department of Energy, Isparta

In this study, the optimization conditions for the design of an ejector cooling system are investigated theoretically and experimentally. First law of thermodynamics analysis in accordance with the ejector theory is made with water which is the preferred working fluid in the ejector cooling system. Thermodynamic properties such as enthalpy, temperature, mass flow rate and velocity are calculated at each point of the system. The intersection of Rayleigh and Fanno curves, which enables the theoretical acquisition of the shock phenomenon in the throat region of the ejector, is obtained by iteration. In this section, the dimensioning of the ejector is carried out by obtaining optimum value. Cooling coefficient of performance (COP) and entrainment ratio (G) of the ejector cooling system is calculated at different operating conditions. The effect on the coefficient of performance and entrainment ratio of the system parameters are investigated. The obtained numerical results are presented in tables and graphics. The generator temperature is determined as three different values (80, 85 and 90 °C) and the results are obtained. It is determined that the cooling performance coefficient (COP) is 0.15-0.42 and the flow entrainment ratio (G) is 0.15-0.45 at different temperatures and pressures. In this study, all theoretical and experimental analyses of cooling systems are carried out. As a result, in the theoretical and experimental analyzes of the ejector system, experimental results are found to be similar to theoretically calculated results.

Keywords: Ejector cooling system, Ejector, COP


Gamze Yakut, Mustafa Acar. Theoretical and experimental investigation of optimization conditions in the design of an ejector cooling system. . 2017; 23(4): 364-371

Sorumlu Yazar: Gamze Yakut, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar