. 2006; 12(3): 389-396

LED’İN ELEKTRİKSEL KARAKTERİSTİKLERİNİN OPTİK KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Erdem ÖZÜTÜRK1
Uludağ Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Elektronik Mühendisliği Bölümü, 16059/Görükle/Bursa

Bu çalışmada LED’in elektriksel karakteristiklerinin optik karakteristikleri üzerine olan etkileri incelenmektedir. Elektriksel karakteristiklerle optik karakteristikler arasındaki etkileşim, jonksiyonda ortaya çıkan ve jonksiyon sıcaklığının artmasına sebep olan ısı aracılığıyla oluşmaktadır. LED’in ışık şiddeti LED akımıyla doğru orantılı, jonksiyon sıcaklığıyla ise ters orantılıdır. LED akımının arttırılması ışık şiddetini ve LED üzerinde harcanan gücü arttırır. LED’in akım-güç ve akım-ani direnç değişimlerinin LED’in optik karakteristiği olan akım-ışık şiddeti karakteristiği üzerinde önemli rolü bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: LED, Elektriksel ve optik karakteristikler


AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF ELECTRICAL CHARACTERISTICS ON OPTICAL CHARACTERISTICS OF LED

Erdem ÖZÜTÜRK1
Uludağ Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Elektronik Mühendisliği Bölümü, 16059/Görükle/Bursa

In this study, the effects of electrical characteristics on optical characteristics of LED have been investigated. These effects between them have been occured via heat. LED radiant power is proportional with LED current and inverse proportional with junction temperature. Increasing the current of LED causes increasing radiant power and power dissipation of LED. The power-current and instantaneous resistance-current variations have important effect on the radiant power- current optical characteristic.

Keywords: LED, Electrical and optical characteristics


Erdem ÖZÜTÜRK. AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF ELECTRICAL CHARACTERISTICS ON OPTICAL CHARACTERISTICS OF LED. . 2006; 12(3): 389-396


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar