. 2016; 22(6): 503-512 | DOI: 10.5505/pajes.2015.71354  

Nanopartiküllerin çevresel akıbetleri ve anaerobik parçalanma prosesine etkileri

Elcin Kokdemir Ünşar, Altınay Perendeci
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Nano boyutlu kimyasal partiküller aynı kimyasalların daha büyük boyutlu partiküllerine göre elektrokimyasal, katalitik ve optik özellikler olmak üzere çok daha farklı fiziksel ve kimyasal özellikler göstermektedirler. Bu farklılaşmalardan dolayı endüstride kendilerine kolayca kullanım alanı bulmaktadırlar. Duş, bulaşık, çamaşır ve yağmur sularının nanopartikül içeren ürünlere teması ile suya karışan nanopartiküller, suyun izlediği yolu izlemekte ve bu şekilde nanopartiküller atıksu arıtma tesisine ulaşmaktadırlar. Bu çalışmada nanopartiküllerin endüstriyel kullanımları ve potansiyel toksik etkileri hakkında bilgi verilmiş, biyokütleden enerji üretiminde etkin bir şekilde kullanılan anaerobik parçalama prosesinin avantajlarına değinilmiş ve çevresel akıbetleri sonucunda atıksu arıtma tesislerinde anaerobik prosese dahil olan nanopartiküllerin bu prosesi nasıl etkilediğini araştıran çalışmalar incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anaerobik parçalanma, İnhibisyon, Metan potansiyeli, Nanopartikül


Environmental fate of nanoparticles and their impacts on anaerobic digestion process

Elcin Kokdemir Ünşar, Altınay Perendeci
Akdeniz University, Engineering Faculty, Environmental Engineering Department

Compared to larger sized particles, nanoparticles have very different electrochemical, catalytic, optical, physical and chemical properties. Because of these different properties, nanoparticles are widely used in industry. By the contact of water from dishwashing, shower, rain, etc., nanoparticle containing products release nanoparticles and waste water carries them to waste water treatment plants. In this study, information about industrial use and potential toxic effects of nanoparticles were given. The advantages of anaerobic digestion process which is used effectively for energy producing from sludge biomass is explained and researches with a focus on the impacts of nanoparticles, which involve in anaerobic digestion due to their environmental pathway, on anaerobic digestion process have been reviewed.

Keywords: Anaerobic digestion, Inhibition, Methane potential, Nanoparticles


Elcin Kokdemir Ünşar, Altınay Perendeci. Environmental fate of nanoparticles and their impacts on anaerobic digestion process. . 2016; 22(6): 503-512

Sorumlu Yazar: Altınay Perendeci, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar