. 2004; 10(2): 283-289

KARE KESİTLİ HELİSEL KANALDA TÜRBÜLANSLI AKIŞTA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN DENEYSEL VE NÜMERİK ANALİZİ

Okyar KAYA1
Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, 20017/Çamlık/Denizli

Bu çalışmada 8 x 8 mm kare kesitli, 12 mm hatveli helisel kanalda basınç düşüşü deneysel olarak tespit edilerek benzer sınır şartlarında bilgisayarda nümerik çözüm yapılmıştır. Nümerik çözüm FLUENT ® programı ile SIMPLE çözüm algoritması, PRESTO basınç-hız enterpolasyon yöntemi, RNG k-? türbülans modeli ve Gauss Siedel iterasyon metodu kullanılarak yapılmıştır. Nümerik ve deneysel veriler arasında en fazla % 5 gibi bir fark vardır. Deneysel ve nümerik sonuçlar literatürde yayınlanmış çözümler ile karşılaştırılarak valide edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Helisel kanal, SIMPLE çözüm algoritması, RNG k-? türbülans modeli


THE EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ANALYSIS OF TURBULENT FLOW PRESSURE DROP OF HELICAL SQUARE DUCT

Okyar KAYA1
Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, 20017/Çamlık/Denizli

In this study, the pressure drop of helical square duct which has 8x8 mm dimension, a pitch of b =12 mm was investigated both experimentally and numerically with the similar experimental boundary conditions. SIMPLE algorithm, PRESTO pressure-velocity interpolation option, RNG k-? turbulent model and Gauss Siedel iteration method were used in numerical computations which were done by FLUENT® programme. As a result it was understood that the maximum difference between numerical and experimental data is about 5 %. The experimental and numerical results were compared and validated with the results in the literature.

Keywords: Helicoidal duct, SIMPLE algorithm, RNG k-? turbulent model


Okyar KAYA. THE EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ANALYSIS OF TURBULENT FLOW PRESSURE DROP OF HELICAL SQUARE DUCT. . 2004; 10(2): 283-289


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar