. 2013; 19(4): 179-186 | DOI: 10.5505/pajes.2013.53825  

Hava Filtrasyonu Amacıyla Kullanılan Tekstillerin Verimlilikleri ve Toz Tutma Kapasiteleri

Gonca Alan, Mevlüt Tercan
Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Uşak, Türkiye

Son yıllarda artan nüfusa ve gelişen teknolojiye bağlı olarak hava kirliliği canlıların sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. İç ve dış ortamlarda maruz kalınan havanın kalitesi insan sağlığı üzerinde oldukça büyük öneme sahiptir. Farklı tiplerdeki kirleticilerden arınmış temiz hava solumak adına hava filtrasyonu uygulamaları hayatımızda geniş yer bulmaktadır. Bu nedenle filtrasyon verimliliğinin ölçülmesi, verimlilik ölçümü ile ilgili standartlar, işlem kalitesinin saptanması ve filtre malzemesinin konstrüksiyonunun optimum hale getirilmesi açısından araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Bu yazıda genel olarak verimlilik ölçüm yöntemleri ve hava filtrasyonu ile ilgili standartlar detaylandırılmış ve başlıca hava filtrasyonu uygulama alanları sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Hava filtrasyonu, Filtrasyon verimliliği, Toz tutma kapasitesi, Tekstil filtreler.


Efficiencies and Dust Holding Capacities of Textiles Used For Air Filter Applications

Gonca Alan, Mevlüt Tercan
Department Of Textile Engineering, Uşak University, Uşak, Turkey

In recent years due to the increasing population and developing technology, air pollution has become a serious problem for living organisms which threatens their health. Quality and purity of indoor and outdoor air have great importance on the health of human beings. To breathe clean air, purified from different types of contaminants, air filtering applications are essential in our daily lives. Hence, measurement of filtration efficiency, concerned standarts of efficiency measurement methods have attracted great attention of researchers considering the determination of the quality of filtering processes and providing optimum construction parameters for filtering material. In this paper, efficiency measurement methods and standarts of air filtering processes are mentioned in details and major air filter application areas are presented.

Keywords: Air filtration, Filtration efficiency, Dust holding capacity, Textile filters.


Gonca Alan, Mevlüt Tercan. Efficiencies and Dust Holding Capacities of Textiles Used For Air Filter Applications. . 2013; 19(4): 179-186

Sorumlu Yazar: Gonca Alan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar