. 1998; 4(2): 603-612

JEODEZİK AĞLARIN ŞEKİL YÖNÜNDEN OPTİMİZASYONUNDA ARDIŞIK DENGELEME YÖNTEMİNİN KULLANILMASI

Yasemin UZUN1, Aslan DİLAVER1, Haluk KONAK1
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Trabzon

Gelişen teknolojiye paralel olarak ölçme alet ve yöntemlerinde ve jeodezik ağ oluşturma kavramında büyük değişiklikler olmuştur. Her ne kadar ölçme işlemleri kolaylaşmışsa da artık çalışmalarda işgücü ve zamanın da en uygun biçimde kullanılması arzulanmaktadır. Bu nedenle jeodezik ağların oluşturulmasında istenilen amaca göre en uygun ölçme planı, en uygun ağırlık dağılımı ve en uygun değerlendirme modelinin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu işlemlere Jeodezik Ağların Optimizasyonu denir ve bu işlem ağın tasarımı aşamasında gerçekleştirilebilir. Özellikle, ölçme planının bir kısmının önceden belli olduğu ve öngörülen amaç fonksiyonunun yeterince sağlanamadığı ağların en uygunlaştırılması işleminde; yalnızca eklenen ya da çıkarılan ölçülerin amaç fonksiyonuna katkılarının doğrudan hesaplandığı ardışık dengeleme yönteminden yararlanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Jeodezik ağ, Ölçme planı, Ardışık dengeleme, Optimizasyon


USING SEQUENTIAL ADJUSTMENT METHOD IN OPTIMIZATION OF THE CONFIGURATION OF GEODETIC NETWORKS

Yasemin UZUN1, Aslan DİLAVER1, Haluk KONAK1
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Trabzon

In the field of surveying, surveying techniques and instruments are advancing with the support of ever evolving technology. Establishing a geodetic network is one of the areas witnessing big changes from this respect. Although measurements have become easier to perform, an optimum use of time and resources is still very important. Therefore, determining observation plan, weights, surveying and computation techniques which best serve the need carry a great importance in setting up a geodetic network. The work involved is known as the Optimization of Geodetic Networks and its parameters could be estimated during the design of the network. Specifially, in optimization the networks where observation plan is partially known beforehand and postulated objective function is not well provided, the sequential adjustment method in which contributions of added or deleted observations are directly computed can be used.

Keywords: Geodetic network, Observation plan, Sequential adjustment, Optimization


Yasemin UZUN, Aslan DİLAVER, Haluk KONAK. USING SEQUENTIAL ADJUSTMENT METHOD IN OPTIMIZATION OF THE CONFIGURATION OF GEODETIC NETWORKS. . 1998; 4(2): 603-612


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar