. 2006; 12(3): 397-401

MUTFAK TİPİ ISITMA UYGULAMALARI İÇİN İKİ ÇIKIŞLI BİR İNDÜKSİYON ISITMA İNVERTERİ TASARIMI

Sevilay ÇETİN1, Bekir Sami SAZAK1
Pamukkale Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Eğitimi Bölümü, Kınıklı Kampusu/20017/Denizli

Bu çalışmada, evlerde mutfak tipi ısıtma işlemlerinde kullanılmak üzere alternatif bir indüksiyon ısıtma sistemi geliştirilmiştir. Mutfak tipi uygulamalarda kullanılan indüksiyon ısıtma sistemleri genellikle farklı çaplardaki tencereler için birden fazla ısıtma bobinine sahiptirler ve her bobin ayrı bir inverter devresi tarafından beslenmektedir. Bu da toplam sistem maliyet ve boyutlarını arttırmaktadır. Bu çalışmada sunulan sistemde ise, farklı frekanslarda farklı çıkış gücü verebilen iki adet ısıtma bobini aynı inverter devresi tarafından kontrol edilebilmektedir. Bu sayede bir yarıiletken anahtar ve kontrol devresinden tasarruf edilmiş toplam sistem maliyeti düşürülmüştür. Sunulan sistemin tasarımı yapılmış ve laboratuar ortamında küçük güçlü çalışan bir prototipi gerçekleştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Seri rezonans inverter, Mutfak tipi indüksiyon ısıtma, Sıfır gerilim anahtarlama


DESIGN OF A TWO OUTPUT INDUCTION HEATING INVERTER FOR HOME COOKING APPLICATIONS

Sevilay ÇETİN1, Bekir Sami SAZAK1
Pamukkale Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Elektrik Eğitimi Bölümü, Kınıklı Kampusu/20017/Denizli

In this study, an alternative induction heating system is developed for home cooking application. Induction heating appliances used for cooking includes more than one heating coil for vessels of different diameter and each coil usually being controlled by a separate inverter system. This method is heavy in terms of component numbers. The main aim of this paper is to control two coil separately at a different frequency and power output by using the same inverter system. This method decreases cost of system eliminates one switching component and its control circuit. Proposed system is designed and a working prototype of low power is verified in laboratory.

Keywords: Series resonant inverter, Induction heating for home cooking, Zero voltage switching.


Sevilay ÇETİN, Bekir Sami SAZAK. DESIGN OF A TWO OUTPUT INDUCTION HEATING INVERTER FOR HOME COOKING APPLICATIONS. . 2006; 12(3): 397-401


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar