. 2017; 23(3): 245-249 | DOI: 10.5505/pajes.2016.34467  

Diatomit ve hidrofob kil ile üretilen prefabrik yapı malzemesinin bazı özellikleri

Selçuk Memiş1, Sırrı Şahin2, Ünal Şirin2
1Kastamonu Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği, Kastamonu
2Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Erzurum

Bu çalışmada, prefabrike yapı elemanı üretiminde diatomit (D) ve su itici özelliğe sahip hidrofob kilin (HK) çimento ile farklı oranlardaki karışımlarının fiziksel ve mekanik özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla diatomit tozu yerine diatomit ağırlığının %5, %10 ve %15’i oranında hidrofob kil ve %10, %20 ve %30’u oranlarında da çimento kullanılarak örnekler hazırlanmıştır. Pres ve buhar kürü uygulanmış örnekler üzerinde basınç dayanımı, birim hacim ağırlık ve su emme özellikleri incelenmiştir. Diatomitin düşük oranlı çimento ve hidrofob kil ile karıştırılmasıyla üretilen örneklerin 1000-1300 kg/m3 birim hacim ağırlık ve 4-18 MPa arasında değişen basınç dayanımlarına sahip olduğu görülmüştür. Geleneksel yapı malzemeleriyle karşılaştırıldıklarında ise, benzer fiziksel ve mekanik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Çimento, Diatomit, Hidrofob kil, Buhar kürü


Some properties of prefabricated building materials produced from ground diatomite and hydrophone clay

Selçuk Memiş1, Sırrı Şahin2, Ünal Şirin2
1Kastamonu University, Faculty of Engineering and Architecture, Civil Engineering Department, Kastamonu
2Atatürk University, Faculty of Agriculture, Agricultural Structures and Irrigation Department, Erzurum

In this study, the effects of the mixture in different proportions on the physical and mechanical properties of hardened materials produced with diatomite (D) hydrophobic clay (HK) and cement (PC) were investigated at the prefabricated structural element production. For this purpose samples were prepared using cement rate of 10%, 20% and 30% and hydrophobic clay rate of 5%, 10% and 15% replacement of diatomite weight. The physical and mechanical properties of samples were tested after pressure is applied and 24 hours of steam curing. The combination of diatomite and hydrophobic clay produced samples with unit weight and compressive strength values of 1000-1300 kg/m3 and 4-18 MPa, respectively. Compared with conventional building materials of the products produced it was determined to have similar physical and mechanical properties.

Keywords: Cement, Diatomite, Hydrophobe clay, Steam-curing


Selçuk Memiş, Sırrı Şahin, Ünal Şirin. Some properties of prefabricated building materials produced from ground diatomite and hydrophone clay. . 2017; 23(3): 245-249

Sorumlu Yazar: Selçuk Memiş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar