. 2018; 24(4): 692-704 | DOI: 10.5505/pajes.2018.23434  

AEEE Tahmini ve Toplama Noktalarının Belirlenmesi: Çankaya Belediyesi için bir Uygulama

Barış Keçeci1, Orhan Dengiz3, Berna Dengiz1, Emre Sümer2, Aybüke Kılıç1, Ece Çeki1, Bedia İnan1, Selda Çiçek1
1Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Ankara
2Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ankara
3Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Kayseri

Elektrikli ve elektronik cihazlar (e-eşya), kullanım ömürleri tamamlandığında elektrikli ve elektronik atığa (AEEE) dönüşmektedir. AEEE’ler atıldıklarında, yakıldıklarında veya geri dönüşüm için parçalandıklarında tehlikeli maddeler içeren ürünlere dönüşerek çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir. AEEE’lerin zararlarını en aza indirmek ve geri dönüşümlerinden ekonomik fayda sağlamak amacıyla belediyeler tarafından uygun şekilde toplanması, taşınması ve işlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Çankaya İlçesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü işbirliği ile Çankaya Belediyesi için AEEE yönetimine destek olacak bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak Çankaya ilçesi için AEEE miktarları televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın ve elektrikli süpürge için kullanıcı davranışları dikkate alınarak tahmin edilmiştir. Daha sonra AEEE toplama noktalarının belirlenmesi için yer seçimi problemi bir küme örtme problemi olarak ele alınmış ve çözülmüştür.

Anahtar Kelimeler: AEEE, AEEE tahmini, Pazar Tedarik Yöntemi, yer seçimi problemi, küme örtme problemi


WEEE Estimation and Determination of Collection Points: A Case for the Municipality of Çankaya

Barış Keçeci1, Orhan Dengiz3, Berna Dengiz1, Emre Sümer2, Aybüke Kılıç1, Ece Çeki1, Bedia İnan1, Selda Çiçek1
1Department of Industrial Engineering, Başkent University School of Engineering, Ankara, Turkey
2Department of Computer Engineering, Başkent University School of Engineering, Ankara, Turkey
3Department of Industrial Engineering, Nuh Naci Yazgan University School of Engineering, Kayseri, Turkey

Electrical-electronic waste (WEEE) is generated from electric and electronic devices at the end of their lifecycles. When WEEEs are disposed, burned or disassembled for recycling, they are transformed into products containing hazardous substances and harm the environment and human health. Therefore WEEEs should be collected, transported and processed properly during their recycling operations by municipality authority in order to minimize their damage and maximize their economic benefit. In this paper, a study is carried out for the WEEE management of Çankaya Municipality by the cooperation of Environmental Conservation and Control Department of Çankaya. For this purpose first WEEE with a focus on television, refrigerator, washing machine, oven and vacuum cleaner are estimated based on the electronic device usage behavior of residents in Çankaya. Secondly, the WEEE collection points’ location problem is solved considering set covering problem.

Keywords: WEEE, WEEE estimation, Market supply method, location problem, set covering


Barış Keçeci, Orhan Dengiz, Berna Dengiz, Emre Sümer, Aybüke Kılıç, Ece Çeki, Bedia İnan, Selda Çiçek. WEEE Estimation and Determination of Collection Points: A Case for the Municipality of Çankaya. . 2018; 24(4): 692-704

Sorumlu Yazar: Barış Keçeci, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar