. 1998; 4(2): 685-691

X- IŞIN FOTOGRAMETRİSİNİN ORTOPEDİDE ÜÇ BOYUTLU KULLANIMI İÇİN MATEMATİK MODELLER

Fevzi KARSLI1, Türkay TÜDEŞ1
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Trabzon

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, çeşitli meslek disiplinleri bir çok konuda ortak çalışma yolunu seçmekte ve bu disiplinlerin bilimsel alanda birbirlerine ihtiyacı olduğu açıktır. Özellikle fotogrametri ile tıp bilim dallarının ortaklaşa bazı bilgileri kullandıkları gözlenmektedir. Tıpta, fotogrametrinin kullanılması gün geçtikçe yaygın bir hale gelmektedir. Tıpta ve buna paralel olarak daha çok ortopedi alanında kullanılan fotogrametri, esasları itibariyle klasik fotogrametri teknikleriyle hemen hemen aynı kabul edilebilir. Belirgin fark olarak, tıpta x-ışınlarının kullanılması gerçeği ortaya çıkmaktadır. X-ışın fotogrametrisinde kullanılan matematik modeller, herhangi bir ortopedik (canlı ya da cansız) parçaya çekilen röntgen filmleri yardımıyla, şeklin yeniden geometrik olarak üç boyutlu oluşturulmasında temel teşkil ederler.

Anahtar Kelimeler: X-ışınları, X-ışın fotogrametrisi, Radyograf


MATHEMATIC MODELS FOR THE USE OF X - RAY PHOTOGRAMMETRY WITH THREE - DIMENSIONAL IN ORTHOPEDIA

Fevzi KARSLI1, Türkay TÜDEŞ1
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Trabzon

In the presents, many scientical reports have been done by scientific groups. It is obvious that in scientific works, the groups need each other at any time. Especially, relation between photogrammetry and medical science have been observing on using the same information. Using photogrammetry in medical science is becoming common. The basic rules of x-ray photogrammetry in this field are the same as conventional photogrammetry. Also, x-ray techniques are being used in this field. The mathematic models used in x-ray photogrammetry forms the object as three-dimensional geometric with the röntgen film exposed to the part of orthopedic.

Keywords: X-rays, X-ray photogrammetry, Radiograph


Fevzi KARSLI, Türkay TÜDEŞ. MATHEMATIC MODELS FOR THE USE OF X - RAY PHOTOGRAMMETRY WITH THREE - DIMENSIONAL IN ORTHOPEDIA. . 1998; 4(2): 685-691


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar