. 2017; 23(4): 395-398 | DOI: 10.5505/pajes.2016.05658  

6063 alüminyum alaşımının sertliği ve taneler arası korozyonu üzerine suni yaşlandırmanın etkisi

Behiye Yüksel
İstanbul Aydın Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü, İstanbul

Bu çalışmada, 6063 alüminyum alaşımının sertliği ve korozyon özelliği üzerine suni yaşlandırmanın etkisi araştırılmıştır. Alüminyum alaşımının çökelme sertleşmesi prosesinde zaman ve sıcaklık önemli bir rol oynamaktadır. Sonuçlar, alüminyum alaşımının sertliğinin zaman ve sıcaklıktaki değişimler ile değiştiğini göstermektedir. Korozyon testi, alaşımın korozyon direncinin kuvvetli olarak suni yaşlandırma zamanına bağlı olduğunu göstermiştir. Tüm suni yaşlandırma sıcaklıkları için en yüksek korozyon direnci, elde edilen en yüksek sertlik değerinde gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: 6063 AA, Suni yaşlandırma, Sertlik, Taneler arası korozyon


Effect of artificial aging on hardness and intergranular corrosion of 6063 Al alloy

Behiye Yüksel
Mechanical Engineering Department, İstanbul Aydin University, İstanbul, Turkey

In this study, the effect of artificial aging on hardness and the corrosion properties of 6063 Al alloy was investigated. Time and temperature play a very important role in the precipitation hardening process of the Al-alloy. The results show that the variation in time and temperature have changed the hardness of aluminum alloy. Corrosion test revealed that the corrosion resistance of the alloy strongly depended on artificial aging times. The highest corrosion resistance for all artificial aging temperatures was observed at obtained the highest hardness value.

Keywords: AA6063, Artificial aging, Hardness, Intergranular corrosion


Behiye Yüksel. Effect of artificial aging on hardness and intergranular corrosion of 6063 Al alloy. . 2017; 23(4): 395-398

Sorumlu Yazar: Behiye Yüksel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar