. 2020; 26(2): 115-120

Primer Progresif Multipl Sklerozlu Erkek Hastalarda Kemik Mineral Yoğunluğunu Etkileyen Faktörler

Aslı Çalışkan1, F. Yesim Gokce Kutsal1, Nazire Pinar Acar2, Filiz Akbıyık3, Sevilay Karahan4, Rana Karabudak2
1Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, FTR Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
4Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Giriş ve Amaç: Osteoporoz (OP) dünya çapında en sık görülen metabolik kemik bozukluklarından biri olmasına rağmen, erkek OP’u halen yeterince göz önüne alınmamakta ve tedavi edilmemektedir. Primer progresif multipl skleroz (PPMS), erkeklerde ikincil OP’un önemli bir nedeni olarak kabul edilmekte olup, Türkiye’de konu ile ilgili veriler sınırlıdır. Bu araştırmada erkek PPMS hastalarının kemik mineral yoğunluklarının (KMY) incelenmesi, etkileşen olası klinik ve laboratuvar faktörlerin saptanması ve ayrıca KMY ile biyokimyasal kemik döngü belirteçleri (BKDB) arasındaki korelasyonun tanımlanması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: 26 erkek PPMS hastası ve 20 yaş uyumlu sağlıklı gönüllü genişlemiş özürlülük durum ölçeği (EDSS), femoral ve lomber KMY, biyokimyasal ve hormonal testler ve BKDB ile değerlendirildi.
Bulgular: Demografik özellikler gruplar arasında istatistiksel olarak benzerdi. Hastaların yaş, hastalık süresi ve EDSS skoru için ortalama değerler sırasıyla 42.5 ± 10.0 yıl, 3.5 ± 1.5 yıl ve 4.6 ± 1.6 idi. PPMS hastaları ile kontrol grubu arasında KMY ve BTX düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmuş olsa da cinsiyet hormonu bağlayıcı globülin (SHBG) düzeyleri, EDSS, KMY skorları, BKDB’ler ve diğer biyokimyasal değişkenler arasında anlamlı korelasyon saptanmadı.
Sonuç: KMY skorlarının hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu belirlendi. Bu çalışma erkek PPMS hastalarında kemik sağlığının göz önünde bulundurmanın önemini vurgulamakta ve tedavi planının stratejik bir parçası olarak ele alınması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Kemik mineral yoğunluğu, Osteoporoz


Factors Affecting Bone Mineral Density in Male Patients with Primary Progressive Multiple Sclerosis

Aslı Çalışkan1, F. Yesim Gokce Kutsal1, Nazire Pinar Acar2, Filiz Akbıyık3, Sevilay Karahan4, Rana Karabudak2
1Hacettepe University Faculty of Medicine, Dept of PMR, Ankara, Turkey
2Hacettepe University Faculty Of Medicine, Dept Of Neurology, Ankara, Turkey
3Hacettepe University Faculty Of Medicine, Dept Of Biochemistry Ankara, Turkey
4Hacettepe University Faculty Of Medicine, Dept Of Biostatistics, Ankara, Turkey

Background and Aim: Although osteoporosis (OP) is one of the most frequent metabolic bone disorders worldwide, male OP is still underestimated and undertreated. Primary progressive multiple sclerosis (PPMS) is considered as an important cause of secondary OP in males and the data in Turkey is limited. We aimed to evaluate the bone mineral density (BMD) of male PPMS patients, the possible clinical and laboratory interacting factors and also to define the correlation between BMD and bone tunover markers (BTM).
Materials and Methods: 26 male PPMS patients and 20 age-matched healthy volunteers were evaluated by expanded disability status scale (EDSS), femoral and lumbar BMD, biochemical and hormonal tests and BTM’s.
Results: Demographics were statistically similar between the groups. Mean values for patient age, disease duration, and EDSS score were 42.5 ± 10.0 years, 3.5 ± 1.5 years, and 4.6 ± 1.6, respectively. Although we found a significant difference in BMD and CTX levels between PPMS patients and control group, there were no significant correlations between sex hormone binding globülin (SHBG) levels, EDSS, BMD scores, BTM’s, and other biochemical variables.
Conclusion: BMD scores were lower in the patient group compared with the control group. This study highlights the importance of considering bone health in male PPMS
patients and reminds that, strategies should be emphasized as part of the management plan.

Keywords: Multiple sclerosis, bone mineral density, osteoporosis


Aslı Çalışkan, F. Yesim Gokce Kutsal, Nazire Pinar Acar, Filiz Akbıyık, Sevilay Karahan, Rana Karabudak. Factors Affecting Bone Mineral Density in Male Patients with Primary Progressive Multiple Sclerosis. . 2020; 26(2): 115-120

Sorumlu Yazar: Aslı Çalışkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar