. 2021; 27(2): 82-89

Postmenapozal Kadınlarda Kemik Mineral Yoğunluğunun Prognostik Nutrisyonel İndeks ve Eser Elementler İle Olan İlişkisi

Ayhan Kul1, Zafer Bayraktutan2, Muhammet Çelik2
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Erzurum, Türkiye
2Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı, Erzurum, Türkiye

Giriş
Postmenapozal kadınlarda kemik mineral yoğunluğunun (KMY) nutrisyonel durum ve bakır (Cu), çinko (Zn), selenyum (Se) ve manganez (Mn) ile olan ilişkisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu nedenle postmenapozal kadınların KMY değerlerine göre nutrisyonel durumunu objektif bir indeks ile değerlendirerek Cu, Zn, Se ve Mn ile arasında bir ilişki olup olmadığını incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem
Çalışmaya postmenapozal olan 105 kadın hasta KMY değerlerine göre kontrol (n = 30, T skoru >-1.0); osteopenik (n=30, -1 > T skoru >-2,5); ve osteoporotik (n = 45, T skoru ≤-2.5) olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların nutrisyonel durumlarının belirlenmesinde serum albümin ve total lenfosit sayısını içeren prognostik nutrisyonel indeks (PNI) kullanıldı. Cu, Zn, Se ve Mn eser elementlerinin serum seviyeleri belirlendi. KMY ile PNI ve eser elementlerin serum seviyeleri arasındaki ilişki incelendi.
Bulgular
Kontrol (yaş; 63,4±5,2 yıl, VKİ; 33,7±5,6), osteopeni (yaş; 64,6±5,3 yıl, VKİ; 33,5±5,9) ve osteoporoz (yaş; 65,8±5 yıl, VKİ; 30,9±7,2) gruplarına ayrılan katılımcıların ortalama yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) değerleri benzerdi. Osteoporoz grubunda; PNI, albümin, serum Cu ve Zn seviyelerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha düşük olduğu (p<0.05) ve lomber total KMY değerleri ile PNI, albumin ve serum Mn seviyesi arasında pozitif zayıf bir korelasyon olduğu bulundu (p<0.05). Ayrıca osteoporoz grubunda PNI ile serum Zn seviyesi arasında pozitif orta düzeyde bir korelasyon olduğu tespit edildi (p=0,045, r=0,063).
Sonuç
Postmenapozal osteoporoz hastalarında özellikle düşük serum albumin düzeyi ve/veya düşük PNI değeri lomber bölgedeki total BMD’ni olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca düşük PNI değeri olan osteoporoz hastalarında Zn takviyesinin yapılması potansiyel ek bir tedavi stratejisi olabilir. Bununla birlikte Cu ve Mn bileşiklerinin takviyesi mevcut tedavilere ek olarak fayda sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Postmenapozal osteoporoz, prognostik nutrisyonel indeks, eser elementler


The Relationship Between Bone Mineral Density and Prognostic Nutritional Index and Trace Elements in Postmenopausal Women

Ayhan Kul1, Zafer Bayraktutan2, Muhammet Çelik2
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Faculty of Medicine, Atatürk University, Erzurum, Turkey
2Department of Medical Biochemistry, Faculty of Medicine, Atatürk University, Erzurum, Turkey

Introduction: The relationship between bone mineral density (BMD) nutritional status and copper (Cu), zinc (Zn), selenium (Se), and manganese (Mn) in postmenopausal women has not been fully elucidated. Therefore, we aimed to investigate whether there is a relationship between Cu, Zn, Se, and Mn by evaluating the nutritional status of postmenopausal women according to BMD values with an objective index.
Materials and Methods: 105 postmenopausal women including control (n=30, T score>-1.0), osteopenic (n=30, -1> T score>-2.5); and osteoporotic patients (n=45, T score ≤-2.5). were included in the study. Prognostic nutritional index (PNI), including serum albumin and total lymphocyte count was used to determine the nutritional status of the patients. Serum levels of Cu, Zn, Se, and Mn trace elements were determined. The relationship between BMD and PNI and serum levels of trace elements were examined.
Results: Mean age and body mass index (BMI) values of the participants were found to be similar in control (age; 63.4±5.2 years, BMI; 33.7±5.6), osteopenia (age; 64.6±5.3 years, BMI; 33.5±5.9) and osteoporosis groups (age; 65.8±5 years, BMI; 30.9±7.2). In the osteoporosis group; PNI, albumin, serum Cu and Zn levels were found to be significantly lower than the control group (p<0.05) and there was a weak positive correlation between lumbar total BMD values and PNI, albumin and serum Mn levels (p<0.05). In addition, a positive moderate correlation was found between PNI and serum Zn levels in the osteoporosis group (p=0.045, r=0.063).
Conclusion: Especially low serum albümin levels and low PNI value in postmenopausal osteoporosis patients may adversely affect total BMD in the lumbar region. Additionally, supplementing Zn in osteoporosis patients with low PNI can be a potential additional treatment strategy. However, supplementation of the Cu and Mn compounds may provide an additional benefit to existing treatments.

Keywords: Postmenopausal osteoporosis, prognostic nutritional index, trace elements


Ayhan Kul, Zafer Bayraktutan, Muhammet Çelik. The Relationship Between Bone Mineral Density and Prognostic Nutritional Index and Trace Elements in Postmenopausal Women. . 2021; 27(2): 82-89

Sorumlu Yazar: Ayhan Kul, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar