. 2021; 27(1): 44-47

Tiroid Dermopati ve Akropaçisinin Artritlerle Ayırıcı Tanısı

Nurdan Yılmaz, Pelin Gümüş Ok
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Tokat

Tiroid akropaçisi, karakteristik görüntüleme bulgularının gözlendiği nadir otoimmün tiroid hastalığının nadir bir tezahürüdür. Klinik olarak, neredeyse her zaman tiroid oftalmopati ve dermopatisi ile ilişkilidir. Tırnaklarda çomaklaşma ve el ve ayak parmaklarında şişlikler şeklinde görülür. Özellikle ellerin ve ayakların simetrik şişmesi ve tırnakların çomaklaşması birçok hepatik, pulmoner, renal ve hatta romatolojik hastalıkla ayırıcı tanı gerektirebilir. Radyolojik olarak yumuşak doku şişmesi ve periosteal yeni kemik oluşumları özellikle önemlidir. Burada, el ve ayaklarda bilateral şişlik ile başvuran ve klinik ve radyolojik değerlendirmelerle tiroid akropaçisi tanısı alan 22 yaşında Graves tanılı bir kadın hasta sunuldu.

Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, tiroid, akropaçi, dermopati, oftalmopati


Differential Diagnosis of Thyroid Dermopathy and Acropachy with Arthritis

Nurdan Yılmaz, Pelin Gümüş Ok
Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Tokat Gaziosmanpaşa Univercity Faculty of Medicine, Tokat

Thyroid acropachy is a rare manifestation of autoimmune thyroid disease with characteristic imaging findings. Clinically, it is almost always associated with thyroid ophthalmopathy and dermopathy. It presents as nail clubbing and swelling of digits and toes. Especially symmetrical swelling of the hands and feet, and clubbing of the nails may require differential diagnosis with many hepatic, pulmonary, renal and even rheumatologic diseases. Radiologically, soft tissue swelling and periosteal new bone formations are particularly significant. We present a 22-year-old female with Graves' disease who presented with bilateral swelling of the hands and feet and was diagnosed as thyroid acropachy by clinical and radiological evaluations.

Keywords: Graves' disease, thyroid, acropachy, dermopathy, ophthalmopathy


Nurdan Yılmaz, Pelin Gümüş Ok. Differential Diagnosis of Thyroid Dermopathy and Acropachy with Arthritis. . 2021; 27(1): 44-47

Sorumlu Yazar: Nurdan Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar