. 2019; 25(3): 99-104

Kars İlinde Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı Olan Erkeklerde Osteoporoz Sıklığı ve Risk Faktörleri

Fatih Bağcıer1, Gökhan Perinçek2
1Kars Harakani Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü, Kars
2Kars Harakani Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Bölümü, Kars

Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (COPD), günümüzde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. COPD’li hastalarda osteoporozun daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu çalışma, Kars ilindeki COPD’li erkeklerde osteoporoz prevalansını ve risk faktörlerini değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Materyal ve Metot: COPD tanısı olan 88 erkek hasta üzerinde retrospektif olarak yapılan çalışmada hastaların demografik verileri kaydedildi. Sigara kullanım süresi, steroid kullanım öyküleri dökümente edildi. Solunum fonksiyon testleri ve kemik mineral yoğunlukları dosyalarından analiz edildi.
Bulgular: Çalışmamızda osteopeni ve osteoporoz prevalansı sırasıyla %46.5 ve %50 idi. Hastanın yaşı, sigara kullanım süresi, COPD evresi, steroid kullanım öyküsü osteoporoz ile anlamlı olarak ilişkiliydi (p<0,05). Bu ilişki BMI’de gösterilemedi.
Sonuç: COPD’li hastalarda hastalığın ileri evre olması, sigara ve steroid kullanımı osteoporoz açısından uyarıcı olmalıdır. Erken teşhis ve tedavi başta kırık olmak üzere olası hayati komplikasyonlardan koruması yönüyle önemlidir.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, sigara


Prevalence of Osteoporosis and Its Risk Factors in Men with COPD in Kars City

Fatih Bağcıer1, Gökhan Perinçek2
1Kars Harakani State Hospital, Departmant of Physical Medicine and Rehabilitation, Kars
2Kars Harakani State Hospital, Departmant of Chest Disease, Kars

Aim: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is an important cause of morbidity and mortality today. Osteoporosis is known to be seen more commonly in COPD patients. This study aimed to evaluate the prevalence and risk factors of osteoporosis in men with COPD in Kars.
Material and Method: In this retrospective study performed on 88 male patients diagnosed with COPD, demographic features of the patients were recorded. Smoking history and the use of steroid history was documented. Pulmonary function tests and bone mineral densities were analyzed from their files.
Findings: The prevalence of osteopenia and osteoporosis in our study was 46.5% and 50%, respectively. Patient’s age, smoking duration, COPD stage and use of steroid history was significantly associated with osteoporosis (p<0,05). This relationship could not be demonstrated in BMI.
Result: Advanced stage of the disease, smoking and use of steroid stimulate osteoporosis in COPD patients. Early diagnosis and treatment are important in terms of protection from possible vital complications, especially fractures.

Keywords: osteoporosis, chronic obstructive pulmonary disease, cigarette


Fatih Bağcıer, Gökhan Perinçek. Prevalence of Osteoporosis and Its Risk Factors in Men with COPD in Kars City. . 2019; 25(3): 99-104

Sorumlu Yazar: Fatih Bağcıer, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar