. 0; 0: 0-0

Kompleks bölgesel ağrı sendromu gelişen hastalarda demografik özellikler

Berat Meryem Alkan, Fatma Fidan, Aliye Tosun, Hatice Aksekili, Özge Ardıçoğlu
Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Amaç: Kompleks bölgesel ağrı sendromu (KBAS) ağrı, vasomotor ve sudomotor değişiklikler ve trofik bozukluklarla karakterize bir sendromdur. Travma ve cerrahi sonrası, sıklıkla da ekstremite kırıklarından sonra ortaya çıkar. Patogenezi halen tam olarak açıklanamamış olmakla birlikte, santral ve periferik mekanizmaların rol oynadığı, olaya nörojenik inflamasyon ve mikrovasküler fonksiyon bozukluğunun da eşlik ettiği düşünülmektedir. Travmaya maruz kalan ya da etiyolojide rol oynayan faktörlerin bulunduğu hastaların sadece bir kısmında KBAS gelişir. Her potansiyel hastada KBAS gelişmemesi bu sendroma karşı bir yatkınlık akla getirebilir. Biz de kırık sonrası KBAS-I gelişen hastalarda demografik özellikleri, KBAS’na eşlik eden mevcut sistemik hastalıkları ve bulguları kayıtlarımızdan taradık.
Yöntem ve Gereçler: Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen retrospektif çalışmada, polikliniğimize Ocak 2011 ile Haziran 2011 arasında kırık sekeli tanısıyla başvuran toplam 356 hastanın kayıtları değerlendirilmiş ve bunlardan KBAS-I tanısı konmuş olan 34 hasta çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Polikliniğimize kırık sonrası başvuran 356 hastadan 34(%9.5)’üne KBAS-I tanısı konulmuştur. KBAS-I’ lu hastaların 10’u kadın (%29.4), 24’ü erkek ( %70.6) olup; yaş ortalamaları 46.05 yıldı. Bu hastaların 18’inde üst ekstremite kırığı (%52.9 ), 16’sında alt ekstremite kırığı (%47.1) bulunmaktaydı. Hastalarımızın kayıtlarında KBAS-I için yatkınlığa sebep olabilecek nöropsikiyatrik bozukluklar ve diğer etiyolojide rol oynayabilecek sistemik rahatsızlıklar düşük oranlarda bulundu.
Sonuç: Travmaya maruz kalan ya da etyolojide rol oynayan faktörlerin bulunduğu her potansiyel hastada KBAS gelişmemesi, bu sendroma karşı bir yatkınlık akla getirebilir. Hastalarımızda erkek cinsiyet ve üst ekstremite kırıklarında KBAS-1 riskinin arttığını belirledik. Bunun dışında KBAS’ na yatkınlığa sebep olabilecek önemli bir bulguya rastlamadık.

Anahtar Kelimeler: Kompleks bölgesel ağrı sendromu, etiyolojik faktörler, yatkınlık


Demographic features in patients with complex regional pain syndrome

Berat Meryem Alkan, Fatma Fidan, Aliye Tosun, Hatice Aksekili, Özge Ardıçoğlu
Atatürk Education And Research Hospital

Aim: Complex regional pain syndrome (CRPS) is characterized by pain, vasomotor and sudomotor changes and trophic disturbances. It may develop as a result of trauma, especially extremity fractures and surgery. Although the pathogenesis of CRPS is not exactly clear explained, it has been suggested that central and periferal mechanisms play role and neurogenic inflamatuar and microvasculer functional impairmensts are accompanying to the process. Not all but some of the patients with past trauma or with other possible etiological factors develop CRPS. This suggests the presence of an individual predisposition. In this article, we searched post fractüred CRPS-I patients demographic characteristics, current systemic diseases and symptoms that accompany a CRPS in our records.
Materyal and methods: In this retrospective study conducted in Ankara Atatürk Education and Research Hospital, medical records of 356 patients admitted to physical medicine and rehabilitation outpatient clinics with fractures between January 2011 and June 2011 were evaluated and 34 patients diagnosed as CRPS-1 were included in the study.
Results: 34 of 356 patients (9.56%) with fractures were diagnosed as CRPS-1 in our outpatient clinics. Mean age of the patients was 46.05 years and 10 patients were females (29.4%) and 24 patients (70.6% ) were males. Fractures were in upper extremities in 18 patients (52.9%) and in lower extremities in 16 (47.1%) patients. Neuropsychiatric disorders and other systemic diseases that may have a role in etiology of CRPS were found in lower rates in medical records of our patients.
Conclusion: CRPS does not develop in every patients after travma who has etiologic risk factors, so it reminds that there exists a tendency to CRPS. We have observed that CRPS-1 risk was increased in male patients and in upper extremity fractures. We did not observe any other impertant factor which increases tendency to CRPS.

Keywords: Complex regional pain syndrome, etiological factors, predisposition


Berat Meryem Alkan, Fatma Fidan, Aliye Tosun, Hatice Aksekili, Özge Ardıçoğlu. Demographic features in patients with complex regional pain syndrome. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Berat Meryem Alkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar