. 0; 0: 0-0

RİSEDRONAT Tedavisinin Ağrı ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri

Evrim Karadağ Saygı, Özlem Özkök, Ümran Kaya, Gülseren Akyüz
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ad, İstanbul

AMAÇ
Osteoporoz ağrı, fiziksel yetersizlik ve yeni kırık riskinde artış ile yaşam kalitesinde bozulmaya yol açabilen bir iskelet sistemi hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı, bir yıllık Risedronate tedavisinin 6. ve 12. aylarda ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmaya osteoporozu olan 80 hasta alındı ve iki gruba randomize edildi. Birinci gruptaki 37 hastaya Risedronat 35 mg haftada bir kez ve 600 mg elemanter kalsiyum ile 400IU D vitamini günde bir adet; ikinci gruba alınan 34 hastaya ise 600 mg elemanter kalsiyum ile 400IU D vitamini günde bir adet verildi. Hastalar tedavinin başlangıcında, 6. ve 12. ayda görsel analog skala, Beck depresyon ölçeği ve Nottingham sağlık profili ölçekleri ile izlendi.
BULGULAR
Ağrı düzeylerinde tedavi grubunda daha belirgin olmak üzere, 6. ve 12. aylar sonunda her iki grupta da başlangıca göre azalma saptandı. Beck depresyon skorlarındaki anlamlı düşüşün ise 6. ayda oluştuğu, 1. yıl sonunda devam ettiği gözlendi. Yaşam kalitesi testinde tedavi öncesi ve sonrasında kontrol grubunda farklılık yokken, tedavi grubunda anlamlı fark saptandı.
SONUÇ
Risedronat tedavisi ile osteoporoz hastalarının ağrı düzeylerinde azalma ve yaşam kalitesinde artış sağlanabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, risedronat, yaşam kalitesi, ağrı, depresyon


The Effects of Risedronate Treatment On The Pain and The Quality of Life

Evrim Karadağ Saygı, Özlem Özkök, Ümran Kaya, Gülseren Akyüz
Marmara University School Of Medicine, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Istanbul, Turkey

Introduction
Osteoporosis is a skeletal system disease characterised by pain, physical disability and increased fracture risk which negatively effect quality of life. The aim of this study is to investigate the effects of risedronate treatment on pain and the quality of life at 6th and 12th months.
Patients and Method
Eighty patients with osteoporosis were included the study and randomized into two groups. Thirty seven patients in the first group were given 35 mg weekly Risedronate and 600 mg elemantary calcium and 400IU vitamin D daily, 34 patients in the second group were given 600 mg elemantary calcium and 400IU vitamin D daily. Visual analogue scale, Beck depression scale and Notthingham health profile were completed to patients at the beginning of the treatment and at the end of the first year.
Results
There was significant pain relief in both groups at 6 and 12 months. However, this was more prominent in the treatment group. It was defined that the significant decrease in the Beck depression scores was occured at the 6th month and continued at the end of the first year. In the assesment quality of life test, there was no difference before and after the treatment in the control group but we obtained significant difference in the treatment group.
Conclusion
Improving the quality of life and decrease in the pain levels of the osteoporosis patients can be provided by risedronate treatment.

Keywords: Osteoporosis, risedronate, quality of life, pain, depression


Evrim Karadağ Saygı, Özlem Özkök, Ümran Kaya, Gülseren Akyüz. The Effects of Risedronate Treatment On The Pain and The Quality of Life. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Evrim Karadağ Saygı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar