. 2022; 28(2): 147-152

Osteoporoz Olan Hastalarda Laboratuvar Bulguları ile Kemik Mineral Yoğunluğu Arasındaki İlişki

Gülseren Dost Sürücü, Dilay Eken-Gedik
Adıyaman üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışma, postmenapozal kadınlarda, trombosit sayısı, MPV, PDW, CRP, Trombosit / Lenfosit oranı, Nötrofil / Lenfosit oranı ve Sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ile Osteoporoz (OP) arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza en az 2 yıldır menapoza girmiş 482 hasta dahil edildi. Tüm hastaların Hemogram, CRP, Tiroid Stimulan Hormon, Paratiroid Hormon, 25(OH)D3 vitamini ve Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA) sonuçları kaydedildi. L2-L4 ve / veya femur boynu T skoru ≤-2.5 olan 295 hasta osteoporoz grubu olarak, L2-L4 ve femur boynu T skoru ≥-1.0 olan 192 hasta ise kontrol grubu olarak belirlendi. Hemogram sonucundan Nötrofil / Lenfosit oranı, Trombosit / Lenfosit oranı ve SII kaydedildi.
Bulgular: OP grubunun yaş ortalaması 64.2±8.3, kontrol grubunun yaş ortalaması 56.6±8.7 idi. Yaş ve Vitamin D3 seviyeleri OP olan grupta OP olmayan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.001). OP olan grupta WBC, Nötrofil ve MPV düzeyleri OP olmayan gruba göre anlamlı şekilde düşük saptandı (p<0.005). Diğer laboratuvar parametrelerinde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Yapılan korelasyon analizine göre, L2-L4 T skoru ile yaş ve Vitamin D3 negatif korele iken; L2-L4 T skoru ile WBC, MPV, PDW, TSH ve CRP pozitif korele idi. F. boynu T skoru ile yaş ve Vitamin D3 negatif korelasyon gösterirken, F. boynu T skoru ile MPV, PDW, TSH ve CRP pozitif korelasyon gösterdi.
Sonuç: Postmenapozal osteoporoz hastalarında trombosit fonksiyonları ve immun sistem belirteçleri kemik mineralizasyonunda etkilidir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Hematolojik Bulgular, Kemik Mineral Yoğunluğu


The Relationship Between Laboratory Findings and Bone Mineral Density in Patients with Osteoporosis

Gülseren Dost Sürücü, Dilay Eken-Gedik
Adıyaman University Faculty of Medicine Department of Physical Medicine and Rehabilitation

Objective: This study was conducted to investigate the relationship between platelet count, MPV, PDW, CRP, Platelet / Lymphocyte ratio, Neutrophil / Lymphocyte ratio, Systemic immune inflammation index (SII) and Osteoporosis (OP) in postmenopausal women.
Material and Methods: 482 patients who had been in menopause for at least 2 years were included in our study. Hemogram, CRP, Thyroid Stimulating Hormone, Parathyroid Hormone, 25(OH)D3 vitamin and Dual Energy X-Ray Absorbsiometry (DEXA) results of all patients were recorded. 295 patients with L2-L4 and / or femoral neck T score ≤-2.5 were determined as the osteoporosis group, and 192 patients with L2-L4 and femoral neck T scores ≥-1.0 were determined as the control group. Neutrophil / Lymphocyte ratio, Platelet / Lymphocyte ratio and SII were recorded from the hemogram results.
Results: The mean age of the OP group was 64.2±8.3 years, and the mean age of the control group was 56.6±8.7. Age and Vitamin D3 levels were higher in the OP group than in the non-OP group (p<0.001). WBC, Neutrophil and MPV levels were found to be lower in the OP group than the non-OP group (p<0.005). While the L2-L4 T score was negatively correlated with age and Vitamin D3; WBC, MPV, PDW, TSH and CRP were positively correlated with the L2-L4 T score. F. neck T score was negatively correlated with age and Vitamin D3 while F. neck T score was positively correlated with MPV, PDW, TSH and CRP.
Conclusion: Platelet functions and immune system markers are effective in bone mineralization in postmenopausal osteoporosis patients.

Keywords: Osteoporosis, Hematological Findings, Bone Mineral Density


Gülseren Dost Sürücü, Dilay Eken-Gedik. The Relationship Between Laboratory Findings and Bone Mineral Density in Patients with Osteoporosis. . 2022; 28(2): 147-152

Sorumlu Yazar: Gülseren Dost Sürücü, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar