. 2022; 28(2): 118-124

Osteoporoz hakkındaki Türkçe Videolarda hangi bilgiler verilmektedir ve YouTube güvenilir ve kaliteli bilgiler sağlıyor mu: YouTube videolarının sistematik bir analizi

Yaşar Mahsut Dinçel1, Erdem Can1, Mohammad Amiry1, Erdinç Genç2, Sever Çağlar2, Mekkedin Morina1, Burak Kaval1
1Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi Ve Travmatoloji ABD, Tekirdağ, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışmanın amacı YouTube'da yer alan Osteoporoz hakkındaki Türkçe videolarda hangi bilgilerin verildiğini değerlendirmek ve video kalitesi ile güvenilirliğini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Youtube'da osteoporoz ile ilgili ilk 50 Türkçe video kalite, güvenilirlik ve bilgi düzeyi açısından değerlendirildi. Youtube'da ilgili içerik için iki arama yapıldı ve iki ortopedi cerrahı videoları eş zamanlı olarak değerlendirdi. Video içeriğinin kalitesini değerlendirmek için Global Kalite Skoru (GKS) (0-5) ve DISCERN (15-75) puanlama sistemleri kullanıldı. Osteoporoza Spesifik Ölçek (1-29) ile videolarda osteoporoza özgü hangi bilgilerin verildiği sorgulanırken, video kaynak bilgilerinin doğruluğu Amerikan Tabipler Birliği Dergisi (JAMA) (Skoru 1-4) ile değerlendirildi. İzlenme, yorum, beğeni, beğenmeme sayıları ile YouTube'a yüklenme tarihleri ve videoların süreleri ile ilgili açıklayıcı veriler kaydedildi. Videoların popülaritesi Video Güç Endeksi ile değerlendirildi.
Bulgular: Videolarda verilen mesajlar göz önüne alındığında en sık verilen bilgi 41 video ile "kemik kitlesinde azalma" idi. Bunu "osteoporozun kırık riski oluşturması" ve "osteoporoz için risk faktörlerinin olduğu" izlemekteydi. Osteoporoza spesifik skor 8,92 ile düşüktü. Ortalama DISCERN skoru 25,020 (15-75) ve ortalama Global Kalite Skoru (GKS) 1,98 (0-5) ile düşük kaliteyi göstermekteydi. Video kaynağın sorgulandığı JAMA skoru (1-4) 1,66 ile düşük güvenilirlik seviyesi göstermekteydi. Sağlık profesyonelleri dışındaki kişiler tarafından hazırlanan osteoporoz hakkındaki videoların popularitesi daha fazlaydı (82,25 vs 56,80) (cc=0.296, p=0.037).
Sonuç: Osteoporoz hakkındaki YouTube üzerinde yer alan videoların içeriği genel olarak yetersiz yahut hatalıdır. Uluslarası kılavuzları baz alan daha yüksek kalitede ve bilgi seviyesinde videolar hazırlanması, hasta uyumu ve osteoporoza yönelik kamu farkındalığının arttırılmasına katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, kemik erimesi, youtube, güvenilirlik, kalite, video


What information is provided in Turkish videos about Osteoporosis and Does YouTube provide reliable and high-quality information: A systematic analysis of YouTube videos

Yaşar Mahsut Dinçel1, Erdem Can1, Mohammad Amiry1, Erdinç Genç2, Sever Çağlar2, Mekkedin Morina1, Burak Kaval1
1Department Of Orthopedics And Traumatology, Faculty Of Medicine, Namık Kemal University, Tekirdağ, Turkey
2University of Health Sciences Turkey, İstanbul Bağcılar Training and Research Hospital, Clinic of Orthopaedics and Traumatology, İstanbul, Turkey

Aim: The aim of this study is to evaluate what information is given in Turkish videos about osteoporosis on YouTube and to determine the quality and reliability of the videos.
Material and Method: The first 50 Turkish videos about osteoporosis on Youtube were evaluated in terms of quality, reliability, and information level. Two searches were conducted for related content on Youtube and two orthopedics surgeons evaluated the videos simultaneously. The Global Quality Score (GQS) (1-5) and DISCERN (15-75) scoring systems were used to assess the quality of the video content. With the Osteoporosis Specific Scale (1-29), it was questioned what information specifically about osteoporosis was given in the videos while the accuracy of the video source information was evaluated with the Journal of American Medical Association (JAMA) Score (1-4). Descriptive data regarding the number of views, comments, likes, dislikes were recorded as well as upload date to YouTube and the duration of the videos. The popularity of videos was evaluated with the Video Power Index.
Results: Considering the messages given in the videos, the most frequent information was "decrease in bone mass" with 41 videos. This was followed by "osteoporosis is a risk for fracture" and "there are risk factors for osteoporosis". The Osteoporosis Specific Score was low at 8.92. The mean DISCERN score was 25.020 (15-75) and the mean Global Quality Score (GQS) was 1.98 (0-5), indicating low quality. The JAMA score (1-4) for which the video source was questioned showed a low level of reliability with 1.66. Videos about osteoporosis prepared by people other than healthcare professionals were more popular (82.25 vs 56.80) (cc=0.296, p=0.037).
Conclusion: The content of the videos on YouTube about osteoporosis is generally inadequate or inaccurate. Higher quality and informative videos based on international guidelines can contribute to patient compliance and increase public awareness of osteoporosis.

Keywords: osteoporosis, bone loss, youtube, reliability, quality, video


Yaşar Mahsut Dinçel, Erdem Can, Mohammad Amiry, Erdinç Genç, Sever Çağlar, Mekkedin Morina, Burak Kaval. What information is provided in Turkish videos about Osteoporosis and Does YouTube provide reliable and high-quality information: A systematic analysis of YouTube videos. . 2022; 28(2): 118-124

Sorumlu Yazar: Erdem Can, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar