. 2022; 28(2): 158-165

İskemik inmeden sağ kalanlar arasında 10 yıllık kırık riski değerlendirmesi, komorbidite yükü ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkiler

İlknur Aykurt Karlıbel, Meliha Kasapoğlu Aksoy
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Bursa

Amaç: İnme sonrası özürlülük ve komorbiditeler hayatta kalanlar arasında ciddi problemler oluşturmaktadır. İskemik inme hastalarında komorbidite yükü ve fonksiyonel durumun kırık riskini belirlemede etkili olabileceğini düşündük. Bu çalışmanın amacı iskemik inmeli hastalarda 10 yıllık kırık riskini belirlemede komorbidite yükü ve fonksiyonel durumun etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel çalışmaya 138 iskemik inmeli hasta dahil edildi. Fonksiyonel durum (Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (FIM)), komorbidite yükü (Charlson Komorbidite İndeksi (CCI)) ve kırık riski (Kırılma Riski Değerlendirme skoru (FRAX)) değerlendirildi.
Bulgular: Olguların ortanca yaşı 64 (49-83) yıl (%53,6 erkek) idi. CCI arttıkça motor (FIM-motor) ve bilişsel (FIM-bilişsel) fonksiyonlar azaldı. FIM-motor ve FIM-bilişsel’ deki azalma ve CCI'deki artış, majör osteoporotik kırık (FRAX-MOFR) ve kalça kırığı (FRAX-HFR) riskini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdı (p<0.05). Osteoporotik kırık öyküsü olan hastalar daha yaşlıydı, daha düşük FIM-motor ve FIM-bilişsel ve daha yüksek CCI'ye sahipti (p<0.05). FIM-motor, FIM-bilişsel ve CCI ile FRAX-MOFR ve FRAX-HFR arasında anlamlı bir ilişki vardı ve CCI bağımsız değişkendi.
Sonuçlar: İnmeden kurtulanlarda motor ve bilişsel işlev seviyeleri ve komorbidite yükü, majör osteoporotik kırık ve kalça kırığı riskini öngörebilir. Komorbidite yükü bağımsız değişkenlerdir.

Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel durum, FRAX, iskemik inme, kırık riski, komorbidite yükü


Relationships among 10-year fracture risk assessment, comorbidity burden, and functional status in ischemic stroke survivors

İlknur Aykurt Karlıbel, Meliha Kasapoğlu Aksoy
University of Health Sciences Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Bursa, Turkey

Objectives: Poststroke disabilities and comorbidities pose serious problems among the stroke survivors. We thought that the comorbidity burden and functional status may have an impact in determining the fracture risk of ischemic stroke patients. The aim of this study is to investigate the effect of comorbidity burden and functional status in determining the 10-year fracture risk of patients with ischemic strokes.
Materials and Methods: The cross-sectional study included 138 ischemic stroke patients. Functional status (Functional Independence Measure (FIM)), comorbidity burden (Charlson Comorbidity Index (CCI)) and fracture risk (The Fracture Risk Assessment Tool (FRAX)) were evaluated.
Results: The median age of the cases was 64 (49-83) years (53.6% male). As the CCI increased, motor (FIM-motor) and cognitive (FIM-cognitive) functions decreased. The decrease in FIM-motor and FIM-cognitive and the increase in the CCI increased statistically significantly the risk of major osteoporotic fracture (FRAX-MOFR) and hip fracture (FRAX-HFR) (p<0.05). The patients with a history of osteoporotic fractures were older, had lower FIM-motor and FIM-cognitive, and higher CCI (p<0.05). There was a significant relationship between FIM-motor, FIM-cognitive and CCI, and FRAX-MOFR and FRAX-HFR. CCI was the independent variable.
Conclusions: In stroke survivors, levels of the motor and cognitive functions and comorbidity burden could predict the risk of major osteoporotic fractures and hip fractures. The comorbidity burden are independent variables.

Keywords: Comorbidity burden, functional status, fracture risk, FRAX, ischemic stroke


İlknur Aykurt Karlıbel, Meliha Kasapoğlu Aksoy. Relationships among 10-year fracture risk assessment, comorbidity burden, and functional status in ischemic stroke survivors. . 2022; 28(2): 158-165

Sorumlu Yazar: İlknur Aykurt Karlıbel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar