. 0; 0: 0-0

KALÇA KIRIKLI HASTALARDA OSTEOPOROZ DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Firuzan Altın, Gül Tuğba Örnek, Levent Özgönenel, Ayfer Kamberoğlu
S.b.istanbul Eğitim Ve Araştırma Hastenesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği

AMAÇ: Osteoporoza bağlı olduğu kabul edilen kırıklar, önemli maddi kayıplara ve sakatlıklara yol açmaktadır. Kırıklar sıklıkla vertebra, femur, ve el bileğinde oluşmaktadır. Çalışmamızda osteoporoza bağlı kalça kırığı olan hastaları kırık öncesi ve sonrası osteoporoz tedavisi, osteoporozun durumu yönünden değerlendirmeyi planladık.
GEREÇ-YÖNTEM: Şubat-Mayıs 2006 tarihleri arasında 50 yaş üzerinde düşük enerjili (atravmatik) kalça kırığı tespit edilip S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. ve 2. ortopedi servislerinde yatırılan 39 hasta çalışmaya alındı. (31 kadın, 8 erkek). Çalışmaya alınan hastalar osteoporoz risk faktörleri, kırık öncesi ve sonrası osteoporoz varlığı ve tedavisi yönünden değerlendirildi. 50 yaşından genç olma, kalça kırığı olan tarafta ekstremite parezisi veya uzun süre immobilize durumda olması, patolojik kırık meydana gelmesi, küçük trokanterin 2 cm ve daha distalinde kırıkların bulunması çalışmamızdaki dışlama kriterleriydi.
BULGULAR: Kırık tipi ile yaş, cinsiyet ve risk faktörleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Çalışma sonucunda kırık öncesi 5 hasta osteoporoz tanısı almış ve tanı alan hastalardan sadece 4 tanesi anti-rezoptif, vitamin D ve kalsiyum preparatları kullanıyordu. Çalışmaya aldığımız 36 hasta ise hiç osteoporoz yönünden tetkik edilmemişti. Kırık tespit edilen ve çalışmaya dahil edilen tüm hastalara osteoporoz hakkında bilgi verilip, lomber ve femur kemik mineral yoğunluğu ölçümleri istenip, sonuçları ile fizik tedavi polikliniğine başvurmaları istendi.
SONUÇLAR: Sonuç olarak osteoporoz sebebi ile kırık öyküsü olan hastaların yeni bir kırık oluşumunu önlemek için, hastaların uygun klinik ve doktor tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hastaların ve doktorların primer ve sekonder tedavi yönünden daha iyi ve kapsamlı bir eğitim programına alınması gerekmektedir.
Anahtar kelimeler: Osteoporoz, DEXA, kalça kırığı

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, DEXA, kalça kırığı


EVALUATION OF OSTEOPOROSIS IN PATIENTS WHO HAVE HIP FRACTURE

Firuzan Altın, Gül Tuğba Örnek, Levent Özgönenel, Ayfer Kamberoğlu
Istanbul Training And Research Hospital Physical Treatment And Rehabilititation Department

AIM: The aim of this study is to determine the state of osteoporosis and treatment in patients with osteoporotic hip fracture.
METHODS: 39 patients enrolled in this study that were above 50 years with an atraumatic hip fracture and operated in 1. and 2. Department of Orthopedics and Traumatology. Istanbul Training and Research Hospital, in our study (31 women, 8 men) we investigate patients about risk factors of osteoporosis, before and after fracture severity of osteoporosis, treatment of osteoporosis. Patients who are younger than 50 years, and immobilized for long time, have pathological fracture, hip fracture is 2 cm distal than minor trochanter; are taken out from our study.
RESULTS: There is not significant difference between type of fracture, age, sex and risk factors. Before fractured 5 patients were diagnosed as osteoporosis and only 4 of them had been using antiresorptive, vitamin D, and calcium preparats. 36 patients that we studied never examined and treated for osteoporosis. All patients participating in study were informed about osteoporosis. Each patient was asked to apply for physical therapy and rehabilitation department with result of lumber and femoral bone mineral density measurement.
DISCUSSION: Patients who had recent osteoporotic fractures must be treated to prevent new fracture. Orthopedic doctors should care osteoporosis and a new fracture risk as a serious important complication of osteoporotic hip fracture
KEY WORDS: Osteoporosis, DEXA, hip fracture

Keywords: Osteoporosis, DEXA, hip fracture


Firuzan Altın, Gül Tuğba Örnek, Levent Özgönenel, Ayfer Kamberoğlu. EVALUATION OF OSTEOPOROSIS IN PATIENTS WHO HAVE HIP FRACTURE. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Levent Özgönenel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar