. 2022; 28(1): 55-60

Osteoartritte yaşam kalitesi: Demografik ve klinik değişkenlerle ilişkisi

Seçilay Güneş1, Beyza Doğanay Erdoğan2, SEHIM KUTLAY1, Ayşe Adile Küçükdeveci1
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Amaç: Osteoartritte yaşam kalitesinin demografik ve klinik değişkenlerle ilişkisini araştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Diz, kalça, ayak ve/veya el OA'sı olan 156 hastanın (%79,5'i kadın) yaşam kalitesi Osteoartrit Yaşam Kalitesi Skalası (OAQoL) ile değerlendirildi. Ağrı şiddeti için 0-10 sayısal derecelendirme ölçeği (NRS), genel fiziksel disabilite için Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), diz/kalça disabilitesi için Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) ve genel sağlık durumu için Nottingham Sağlık Profili (NHP) kullanıldı.
Bulgular: Ortalama yaş 56±10 ve ortalama hastalık süresi 7,2±6,4 yıl idi. Yaşam kalitesi ile HAQ, WOMAC-Ağrı, WOMAC-Fonksiyon, WOMAC-Tutukluk, NHP-Fiziksel Mobilite ve NHP-Enerji arasında orta ila güçlü anlamlı korelasyon (r: 0,50-0,70) saptandı. Yaşam kalitesi, osteoartritten etkilenen eklem sayısı ile ilişkili değildi. Yaşam kalitesindeki değişkenliği birlikte açıklayan faktörleri belirlemek için doğrusal regresyon modeli uygulandı. Tek değişkenli doğrusal regresyon analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunan potansiyel faktörler, son çok değişkenli modeli seçmek için aşamalı regresyon prosedüründe kullanıldı. Nihai model, 0.645'lik bir ayarlanmış R2 ile Ağrı (NRS), HAQ, NHP-Enerji ve NHP-Sosyal izolasyonu içeriyordu.
Sonuç: Bu osteoartrit hasta grubunda ağrı, fiziksel fonksiyon, yorgunluk ve sosyal izolasyon, varyansın %64.5'ini açıklayarak yaşam kalitesinin belirleyicileri olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, yaşam kalitesi, ağrı, fiziksel fonksiyon, fiziksel disabilite


Quality of life in osteoarthritis: Relationship with demographic and clinical variables

Seçilay Güneş1, Beyza Doğanay Erdoğan2, SEHIM KUTLAY1, Ayşe Adile Küçükdeveci1
1Ankara University Faculty of Medicine Department of Physical Medicine and Rehabilitation
2Ankara University Faculty of Medicine Department of Biostatistics

Objective: To investigate the relationship of quality of life (QoL) with demographic and clinical variables in osteoarthritis.
Material and Methods: Quality of life of 156 patients (79.5% female) with knee, hip, foot, and/or hand OA were assessed by the Osteoarthritis Quality of Life Scale (OAQoL). 0-10 numeric rating scale (NRS) for pain severity, Health Assessment Questionnaire (HAQ) for general physical disability, Western Ontario and McMaster Universities Index of Osteoarthritis (WOMAC) for knee/hip disability, and the Nottingham Health Profile (NHP) for health status were also completed by patients.
Results: Mean age was 56±10 and mean disease duration 7.2±6.4 years. There were moderate-to-strong significant correlations (r: 0.50-0.70) between QoL and HAQ, WOMAC-Pain, WOMAC-Function, WOMAC-Stiffness, NHP-Physical Mobility, and NHP-Energy. Quality of life was not related to the number of joints affected by osteoarthritis. A linear regression model was performed to determine the factors that together explain the variability in QoL. Potential factors, found to be statistically significant in univariate linear regression analyses were used in a stepwise regression procedure to select the final multivariate model. The final model included Pain (NRS), HAQ, NHP-Energy, and NHP-Social Isolation with an adjusted R2 of 0.645.
Conclusions: Pain, physical function, fatigue, and social isolation have been found to be the predictors of QoL in this osteoarthritis patient group, explaining 64.5 % of the variance.

Keywords: Osteoarthritis, quality of life, pain, physical function, physical disability


Seçilay Güneş, Beyza Doğanay Erdoğan, SEHIM KUTLAY, Ayşe Adile Küçükdeveci. Quality of life in osteoarthritis: Relationship with demographic and clinical variables. . 2022; 28(1): 55-60

Sorumlu Yazar: Seçilay Güneş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar