. 2022; 28(2): 153-157

Zoledronik Asit Maruziyetinin Sinir Hücresi Üzerine Etkisinin SH-SY5Y Nöroblastoma Hücrelerinde Değerlendirilmesi

Mehtap Kara
İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Toksikoloji A.D. 34116 Beyazıt-İstanbul, Türkiye

Amaç: Bifosfonatlar osteoporoz tedavisinde etkin olarak kullanılan ilaçlardır. Zoledronik Asit (ZA) osteoporoz ve kemik erimesi tedavisinde kullanılan ve imidazol grubu içeren bifosfanat türü ilaçtır. Osteoporoz tedavisinde kullanılmasının yanı sıra, kanser hücreleri üzerinde antikanseranti kanser etkisi olduğu düşünülmekte ve ayrıca etki mekanizması baz alınarak ZA’in Alzheimer, Huntington gibi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilceğine yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada amaç, ZA’in SH-SY5Y hücrelerinde sitotoksisite ve oksidatif stres üzerine etksisnin araştırılmasıdır.
Materyal-metod: Sitotoksisite analizi için SH-SY5Y hücrelerine ZA 25, 50, 100, 200, 400, 600, 800 ve 1000 µM konsantrasyonlarında 24 saat süresince uygulandı ve 3-[4,5-dimetilltiazol-2-yl]-2,5 difenil tetrazolyum bromid (MTT) MTT testi ile sitotoksisite değerlendirmesi yapıldı. Oksidatif stres analizi için Total oksidan statü (TOS) ve total antioksidan statü (TAS) ELİZA testleri uygulandı. Oksidatif stres indeksi (OSI) hesaplandı.
Bulgular: ZA’in IC50 değeri 615.996 µM ve IC30 değeri 466.275 µM olarak hesaplandı. TAS, TOS ve OSI değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi.
Sonuç: ZA maruziyeti SH-SY5Y hücrelerinde oksidatif stresi indüklememektedir ve sitotoksisik konsantrasyonları yüksek değerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle sinir sistemi hastalıklarında hücrelere zarar vermeden etkin bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir ancak detaylı moleküler mekanizmaların değerlendirildiği in vivo çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Zoledronic Asit, SH-SY5Y hücreleri, Oksidatif stres, MTT


Evaluation of the Effect of Zoledronic Acid Exposure on Nerve Cell in SH-SY5Y Neuroblastoma Cells

Mehtap Kara
Istanbul University faculty of Pharmacy Department of Pharmaceutical Toxicology, 34116 Beyazıt-Istanbul, Turkey

Objective: Bisphosphonates are drugs that are used effectively in the treatment of osteoporosis. Zoledronic Acid (ZA) is a bisphosphonate type drug containing imidazole group, used in the treatment of osteoporosis and osteoporosis. In addition to its use in the treatment of osteoporosis, it is thought to have an anticancer effect on cancer cells, and there are studies showing that ZA can also be used in the treatment of nervous system diseases such as Alzheimer's and Huntington's, based on its mechanism of action. The aim of this study is to investigate the effect of ZA on cytotoxicity and oxidative stress in SH-SY5Y cells.
Material-method: For cytotoxicity analysis, ZA 25, 50, 100, 200, 400, 600, 800 and 1000 µM concentrations were exposed to SH-SY5Y cells for 24 hours and cytotoxicity assessment was performed with MTT test. Total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) ELISA tests were applied for oxidative stress analysis. Oxidative stress index was calculated.
Results: The IC50 value of ZA was calculated as 615.996 µM and the IC30 value was calculated as 466.275 µM. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of TAS, TOS and OSI values.
Conclusion: ZA exposure does not induce oxidative stress in SH-SY5Y cells and its cytotoxic concentrations appear as high values. For this reason, it can be considered as an effective treatment option in nervous system diseases without damaging the cells. However, in vivo studies that evaluate detailed molecular mechanisms are required.

Keywords: Zoledronic Acid, SH-SY5Y cells, Oxidative stress, MTT


Mehtap Kara. Evaluation of the Effect of Zoledronic Acid Exposure on Nerve Cell in SH-SY5Y Neuroblastoma Cells. . 2022; 28(2): 153-157

Sorumlu Yazar: Mehtap Kara, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar