. 0; 0: 0-0

Erkek Hastalarda Vertebral Kırık İle Spondiloz Ve Kemik Mineral Yoğunluğu İlişkisi

Selmin Gülbahar1, Canan Altay2, Gözde Özcan Söylev1, Özlem El1, Çiğdem Bircan1, Metin Manisalı2, Özlen Peker1, Meltem Baydar1, Sema Öncel1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilm Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyodiyagnostik Anabilm Dalı, İzmir

Bu çalışmanın amacı 60 yaş üstü erkek hastalarda vertebral kırık ile spondiloz ve kemik mineral yoğunluğu ilişkisinin araştırılmasıdır.
Çalışmaya bel ve sırt ağrısı yakınmasıyla polikliniğimize başvurmuş, 60 yaş üstü 32 erkek hasta alındı. Tüm hastaların iki yönlü dorsal ve lomber vertebra grafileri çekilerek T4-L5 arasındaki tüm vertebralarda ön, orta ve arka yükseklikler ölçüldü ve kompresyon olan vertebra sayısı belirlendi. Spondiloz değerlendirilmesinde osteofit ve disk skorları kullanıldı. Kemik mineral yoğunluğu ölçümleri Dual Enerji X-ray Absorptiometry kullanılarak lomber ve proksimal femur bölgelerinden yapıldı.
Vertebral kırık ile osteofit skorları ve total femur kemik mineral yoğunluklarının anlamlı ilişkili gösterdiği saptandı (p<0,05). Osteofit skorları ve total femur kemik mineral yoğunlukları dikkate alındığında diğer tüm değişkenler vertebral kırık ile anlamlı ilişki göstermedi. Osteofit ve disk skorları ile L1-4 KMY ve t skoru arasında anlamlı pozitif ilişki bulundu (p<0,05). Vücut ağırlığı ile femur KMY ve t skorları arasında da anlamlı pozitif ilişki mevcuttu (p<0,05).
Sonuç olarak spinal dejeneratif değişiklikler ile lomber kemik mineral yoğunluğu artmaktadır ancak KMY’deki bu artış ile subklinik vertebral kırık oluşumu egellenmemektedir. Özellikle yoğun spinal dejeneratif değişikleri olan erkek hastalarda kırık riskini belirlemede DEXA ile lomber KMY ölçümü yetersiz kalabilir ve bu hastalarda femur KMY ve klinik kırık risk faktörlerinin değerlendirilip yorumlanması önem kazanır.

Anahtar Kelimeler: Kemik mineral yoğunluğu, spondiloz, vertebral kırık


Relationship Between Vertebral Fractures, Vertebral Spondylosis and Bone Mineral Density in Men

Selmin Gülbahar1, Canan Altay2, Gözde Özcan Söylev1, Özlem El1, Çiğdem Bircan1, Metin Manisalı2, Özlen Peker1, Meltem Baydar1, Sema Öncel1
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Dokuz Eylul University, İzmir,turkey
2Department Of Radiology, Dokuz Eylul University, İzmir, Turkey

The aim of this study was to investigate the relationship between vertebral fractures and spondylosis and bone mineral density in men older than 60 years.
Thirty-two men with back and low back pain aged over 60 years were included into the study. Thoracic and lumbar spine radiographs were taken and, anterior, central and posterior heights of each vertebral body from T4 to L5 was measured and than the number of vertebral fractures was assessed. Osteophyte and disc scores were used for evaluation of spondylosis. Bone mineral density was measured by dual-energy-X-ray absorptiometry. Measurements were obtained from lumbar vertebrae and proximal femoral region.
Significant positive correlations were found between vertebral fracture and osteophyte score and bone mineral density of total femoral region. When osteophyte score and total femoral bone mineral density were taken into consideration, there were no significant correlations between other parameters and vertebral fracture. Significant positive correlations were observed between osteophyte score and bone mineral density and t scores of L1-4. Also there were significant positive correlations between disc score and both bone mineral density and t scores of L1-4. Significant positive correlation was also found between femoral bone density and body weight.
Finally, lumbar bone mineral density increases with spinal degenerative changes, but the increase in bone mineral density can not prevent sub clinic vertebral fractures. Especially, in the men who have intensive spinal degenerative changes, the measurement of lumbar bone mineral density is not enough for determining the fracture risk. Measurement of femoral bone mineral density and evaluation of clinic risk factors are more important for determining the fracture risk.

Keywords: Bone mineral density, spondylosis, vertebral fracture


Selmin Gülbahar, Canan Altay, Gözde Özcan Söylev, Özlem El, Çiğdem Bircan, Metin Manisalı, Özlen Peker, Meltem Baydar, Sema Öncel. Relationship Between Vertebral Fractures, Vertebral Spondylosis and Bone Mineral Density in Men. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Selmin Gülbahar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar