. 2019; 25(2): 65-71

Lateral Epikondilit Tanılı Hastalarda Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi ve Kuru İğneleme Tedavisi Kombinasyonunun Ağrı, Kavrama Gücü ve Fonksiyonellik Üzerine Etkisi

Fatih Bagcier1, Nurdan Yılmaz2
1Kars Harakani Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü, Kars, Türkiye
2Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, Tokat, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada, lateral epikondilit tanılı hastalarda, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ( ESWT) ile ön kol ekstansör kaslarındaki aktif tetik noktalara kuru iğneleme (DN) tedavisi kombinasyonunun ağrı, kavrama kuvveti ve fonksiyonellik üzerine etkisi araştırıldı.
Yöntemler: Çalışma 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar; ESWT ve ESWT +DN olmak üzere iki gruba ayrıldı. ESWT ve egzersiz grubundaki hastalara 2000 atım, haftada bir kere, 3 seans; diğer gruba ise buna ek olarak 3 seans DN tedavisi uygulandı. Her iki gruptaki hastalara germe ve eksentrik kuvvetlendirme egzersizleri verildi. Hastaların palpasyon ve kavrama ile meydana gelen ağrı şiddeti Vizuel Ağrı Skalası (VAS) ile, lateral epikondil hassasiyeti algometre ile, kavrama kuvveti dinamometre ile ve fonksiyonellik düzeyi ise Hasta Bazlı Önkol Değerlendirme Anketi (PRTEE) ile tedavi öncesinde, tedavi bitiminde (1.ay) değerlendirildi.
Bulgular: Tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1. ay sabah, aktivite ve istirahat VAS ağrı skorları karşılaştırıldığında; her iki grupta da bütün VAS değerleri istatistiksel olarak anlamlı iken (p<0,001), gruplar arası kıyaslama yapıldığında ESWT - DN grubunda ağrı skorlarında düzelmenin gece ağrısı hariç daha üstün olduğu görülmüştür (p<0,001). Tedavi öncesi ve tedavi sonrası LE’in en hassas bölgesinin algometre ile değerlendirilmesi kıyaslandığında her iki grupta da anlamlı bir düzelme görülürken (p<0,001), ESWT - DN grubunda düzelmenin üstün olduğu gözlemlenmiştir (p<0,001) Dirsek fleksiyon ve ekstansiyon pozisyonunda ölçülen maksimum kavrama kuvveti değerleri tedavi sonrasında her iki grupta da anlamlı artarken ESWT-DN grubunda ekstansiyon pozisyonundaki artış daha üstündü (p<0,05). Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası PRTEE skalasında görülen değişimler incelendiğinde; tedavi sonrasında bütün gruplarda tedavi öncesine göre iyileşme lehine istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (p<0.05). ESWT ile ESWT+DN grupları birbirleriyle karşılaştırıldığında; ESWT+DN grubunda ağrı skoru, fonksiyon skoru değişiminin ESWT grubuna göre daha etkili olduğu görüldü (p<0,001).
Sonuç: Lateral epikondilitte ESWT ve DN kombinasyon tedavisinin sadece ESWT tedavisinden daha iyi klinik sonuçlar verdiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, Kuru iğneleme, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi


The Impact of Extracorporeal Shock Wave Therapy and Dry Needling Combination on Pain, Grip strength and Functionality in Patients with Lateral Epicondylitis

Fatih Bagcier1, Nurdan Yılmaz2
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Kars Harakani State Hospital, Kars, Turkey
2Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine, Tokat, Turkey

Objectives: The aim of this study was to investigate the effects of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and dry needling to the trigger points in the forearm extensor muscles combination on pain, grip strength and functionality in patients with lateral epicondylitis.
Patients and Method: 40 patients(24 females, 16 males;mean age: 41,25) who were clinically diagnosed with lateral epicondylitis between January 2018-June 2018 were included in the study. The patients were randomly divided into two groups as treatment group and control group. The treatment group was applied three sessions of ESWT to lateral epicondyl and dry needling to the trigger points in the forearm extensor muscles.The control group was applied only ESWT treatment to lateral epicondyl. Also both groups were applied stretching and eccentric strengthening exercises. We used Visual Analog Scale(VAS) for pain, pressure algometer for pressure pain threshold. dynamometer for grip strength and Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE) for functionality. All assessments were repeated twice by the same investigator; first pretreatment and second 1 month after treatment.
Results: In both groups; there were statistically significant improvements in VAS(Activity, Rest and Night)( p<0,001), pressure pain threshold( p<0,001), maximum grip strength values in flexion and extension position of the elbow(p <0.05) and PRTEE’s pain, function and total scores. (p<0.05) In intergroup comparison; it was showed that VAS(Activity and Rest) scores, pressure pain thereshold and PRTEE’s pain, function scores( p<0,001) and maximum grip strength in extension position(p <0.05) were statistically superior in treatment group.
Result: These results suggest that ESWT and dry needling combination therapy in lateral epicondylitis provides better clinical outcomes than ESWT treatment alone

Keywords: Lateral epicondylitis, Dry needling, Extracorporeal Shock Wave Therapy


Fatih Bagcier, Nurdan Yılmaz. The Impact of Extracorporeal Shock Wave Therapy and Dry Needling Combination on Pain, Grip strength and Functionality in Patients with Lateral Epicondylitis. . 2019; 25(2): 65-71

Sorumlu Yazar: Fatih Bagcier, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar