. 2022; 28(1): 1-5

Osteoporoz: Ankilozan spondilitli hastalarda yeterince tanı konmamış bir problem

Yeşim Kirazlı, Ece Cinar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Ankilozan spondilit’li (AS) hastalar, kemik frajilitesi nedeni ile osteoporoz (OP) ve kırık gelişimi açısından artmış risk altındadır. AS varlığı, OP gelişimi açısından risk oluşturmakla birlikte, AS hastalarında OP taramasına yönelik bir kılavuz bulunmamaktadır ve genç erkek hastalar daha da nadir taranmaktadır. AS hastalarında OP tanısının gözden kaçırılmasının ciddi sonuçları olabileceği göz önüne alındığında, bu ilişkinin önemi daha da belirginleşmektedir.
AS hastalarında vertebral fraktür gelişimi açısından risk faktörleri: femur total ve femur boynunda saptanan düşük kemik mineral yoğunluğu (KMY), erkek cinsiyet, uzun hastalık süresi, yüksek hastalık semptom skorları, enflamatuvar barsak hastalığı varlığı, ve hastalığa bağlı deformitelerin fazla olmasıdır. Lomber KMY ile ilişki yoktur.
OP gelişimi açısından ana patofizyolojik mekanizma, sistemik enflamasyonun yanısıra, ağrı, ankiloz ve tutukluğa bağlı azalmış fiziksel aktivite ve buna bağlı düşük KMY’dir. AS hastalarında kemik ve KMY üzerine IL-17, IL-23 aksı, Tümör nekroz faktörü-α ve barsak immünopatobiyolojisinin etkilerine dair de kanıtlar mevcuttur.

Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, osteoporoz, kırık, sistemik inflamasyon


Osteoporosis: An underdiagnosed problem in patients with ankylosing spondylitis

Yeşim Kirazlı, Ece Cinar
Ege University School of Medicine, Department of Phsyical Medicine and Rehabilitation, Izmir, Turkey

Patients with ankylosing spondylitis (AS) are at increased risk of osteoporosis (OP) and subsequent osteoporotic fractures due to bone fragility. Although AS is a risk factor for the development of new-onset OP, there are no existing guidelines to routinely assess patients with AS for OP, and young men are less likely to be screened. Given that the underestimation of OP in AS patients can have serious health consequences, a greater emphasis should be placed on this association.
Major risk factors for vertebral fractures in AS include low bone mineral density (BMD) at the femoral neck and total hip (but not lumbar spine), male sex, longer disease duration, higher disease symptoms scores, inflammatory bowel disease, and structural severity of the disease.
The major pathophysiological mechanisms for osteoporosis appear to be systemic inflammation and low BMD resulting from decreased daily physical activities caused by pain, stiffness, and ankyloses. The weight of evidence is strongly in favour of the IL-17–IL-23 axis, tumour necrosis factor (TNF)-α and gut immunopathobiology as central components affecting bone in AS.

Keywords: Ankylosing spondylitis, osteoporosis, fracture, systemic inflammation


Yeşim Kirazlı, Ece Cinar. Osteoporosis: An underdiagnosed problem in patients with ankylosing spondylitis. . 2022; 28(1): 1-5

Sorumlu Yazar: Ece Cinar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar