. 2023; 29(1): 66-68

Romatoid Artritli Hastalarda Pelvik Yetmezlik Kırıkları: Bir Olgu Takdimi

Emel Ekşioğlu, Yasemin Tombak, Zeynep Şener, Ajda Bal
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Pelvik yetmezlik kırıkları için risk faktörlerinden biri romatoid artrittir (RA). Ne yazık ki bu hastalarda bu kırıkların tanısı güç olmakta ve tedavisi gecikmektedir. Bir RA hastası nontravmatik kasık veya bel ağrısı şikayeti ile geldiğinde bunun bir yetmezlik kırığı olabileceği düşünülmeli ve dikkatli klinik değerlendirme ve uygun görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır. Yetmezlik kırıkları RA'nın nadir görülen bir komplikasyonudur. Olgumuzda 70 yaşında RA'lı kadın akut başlangıçlı şiddetli sol kasık ağrısı ile başvurdu. Sol kalçanın bilgisayarlı tomografisi, asetabular çatının ve superıor-inferior pubis ramusunun önünde muhtemelen eski bir kırık olduğunu gösterdi. Hastadaki kırıklar konservatif olarak tedavi edildi. Erken teşhis ve ardından uygun tedavi, bu hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ve sakatlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Yetmezlik kırığı, romatizmal eklem iltihabı, yaşam kalitesi, engellilik


Pelvic Insufficiency Fractures in Patients with Rheumatoid Arthritis: a single case report

Emel Ekşioğlu, Yasemin Tombak, Zeynep Şener, Ajda Bal
University Of Health Sciences, Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training And Research Hospital

One of the risk factors for pelvic insufficiency fractures is rheumatoid arthritis (RA). Unfortunately, the diagnosis of these fractures is difficult in these patients and their treatment is delayed. When a RA patient comes with a complaint of pain in the groin or lower back without a trauma, it should be considered that this may be an insufficiency fracture and careful clinical assessment and appropriate imaging methods should be used. Insufficiency fractures is a rare complications of RA. In our case a 70-year old woman with RA presented with acute onset severe left groin pain. Computed tomographic scan of the left hip showed there is probably an old fracture on the left anterior to the acetabular roof and superior-inferior pubic ramus. Fractures in the patient were treated conservatively. Early diagnosis followed by proper treatment may help to improve the quality of life and prevent disability of these patients.

Keywords: Insufficiency fracture, rheumatoid arthritis, quality of life, disability


Emel Ekşioğlu, Yasemin Tombak, Zeynep Şener, Ajda Bal. Pelvic Insufficiency Fractures in Patients with Rheumatoid Arthritis: a single case report. . 2023; 29(1): 66-68

Sorumlu Yazar: Yasemin Tombak, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar